• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 6.9°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 8.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 5.4°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.7°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 4.9°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.4°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.1°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  40%

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι θα συγκροτηθεί Συντονιστικό Κέντρο των αρμοδίων φορέων σε χώρο μη διαβαθμισμένο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Με «μαέστρο» τον στρατό

 • A-
 • A+

Την εμπλοκή του στρατού με τον ρόλο του συντονιστή στην οργάνωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και στην ολοκλήρωση της κατασκευής των πέντε κέντρων καταγραφής (hotspots) και των δυο χώρων μετεγκατάστασης (relocation) έως τις 15 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και στην οποία αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα συγκροτηθεί Συντονιστικό Κέντρο των αρμοδίων φορέων σε χώρο μη διαβαθμισμένο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Σε αυτό θα συμμετέχουν με πιστοποιημένους συνδέσμους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αστυνομία, Λιμενικό, υπουργείο Μετανάστευσης, Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκπρόσωποι της Ε.Ε., των ΜΚΟ κ.λπ.). Ανάλογα συντονιστικά κέντρα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων θα δημιουργηθούν στα 7 κέντρα υπό ανώτατο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι... ακραία στοιχεία ή ΜΚΟ που θέλουν να παίξουν ρόλο καθοδηγητή ή άτομα που θέλουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά τους πρόσφυγες δεν θα έλθουν σε επαφή μαζί τους, ότι θα υπάρχει έλεγχος και ότι όλοι όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται από τα κέντρα θα είναι πιστοποιημένοι.

Η φύλαξη των χώρων μετεγκατάστασης θα είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας, ενώ ο στρατός θα περιοριστεί στη φύλαξη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός τους και θα ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές για την όποια αξιόποινη πράξη περιέλθει στην αντίληψή του, για να κινηθούν οι περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες.

Παράλληλα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ζητά να περιέλθει στη διάθεσή της η τράπεζα πληροφοριών με βιομετρικά στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προώθησης των προσφύγων στο πλαίσιο που έχει οριοθετήσει η Ε.Ε., των 24 ωρών στα κέντρα υποδοχής τους στα νησιά και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασής τους.

Η διαχείριση των στοιχείων θα γίνει από τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπων, ότι οι πρόσφυγες στα επτά κέντρα δεν θα μείνουν στη χώρα και ότι εάν θα πετύχει ή όχι η κυβέρνηση αυτό θα φανεί απ’ το πόσοι θα μείνουν στη χώρα.

Στη συνέντευξη παρέστη για λίγο και ο αν. υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, ο οποίος τόνισε τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, κάτι όμως το οποίο δεν αναιρεί την «εξαιρετική», όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία.

Παρατήρησε ακόμη ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα αναφέρθηκαν στη συνεργασία του στρατού με τις ΜΚΟ στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

«Θα κερδίσουμε το στοίχημα»

Επίσης αναφέρθηκαν στον συντονιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην όλη προσπάθεια και εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα κερδίσει το «στοίχημα» στην αντιμετώπιση του προβλήματος και με αυτόν τον τρόπο –όπως είπε ο κ. Βίτσας– θα μπορούμε να απαιτούμε από την Ε.Ε. και την Τουρκία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στις δικές του δηλώσεις διαβεβαίωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και σχολίασε ότι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ώστε τα όποια προβλήματα να επιλύονται είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε κεντρικό επίπεδο συντονισμού.

Ο κ. Καμμένος, τέλος, ανακοίνωσε ότι για το θέμα ενημέρωσε αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελούμενη από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Θανάση Δαβάκη και τον Γιάννη Κεφαλλογιάνη, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του να ενημερώσει και εκπροσώπους και των άλλων κομμάτων.

Πώς θα λειτουργήσουν δομές των υπηρεσιών στα κέντρα μετεγκατάστασης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης θα δοθεί βαρύτητα στις υγειονομικές συνθήκες διαβίωσης και στη σίτιση

Βαρύτητα στις υγειονομικές συνθήκες διαβίωσης -ιδιαίτερα των παιδιών- δίνουν οι δομές που προβλέπονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με αυτό, στα κέντρα μετεγκατάστασης θα δημιουργηθούν:

⚫ Τμήμα Υγειονομικού, το οποίο θα πλαισιώνουν στρατιωτικοί και αστυνομικοί γιατροί. Το τμήμα θα έχει τη δυνατότητα διενέργειας πρόχειρων εξετάσεων των προσφύγων. Ειδικός χώρος για τα παιδιά, με παιδίατρο και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, όπως ψυχολόγων κ.λπ.

⚫ Τμήμα Μεταφορών, που θα έχει αρμοδιότητα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των 24 ωρών για την παραμονή των προσφύγων στο νησί και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασης.

⚫ Τμήμα Υποδομών, που θα παρακολουθεί την πορεία κατασκευής έργων και θα συντονίζει τους τοπικούς εργολάβους. Θα συνδράμουν μονάδες του Μηχανικού και η αρμόδια μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Το τμήμα θα φιλοξενεί γραφεία, χώρο ενδιαίτησης κ.ά., ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων.

⚫ Τμήμα Σίτισης, στο οποίο θα διατεθούν δέκα κινητά μαγειρεία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα διαθέτει το απαιτούμενο και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οδηγία της Ε.Ε. συσσίτιο στους πρόσφυγες. Το τίμημα του συσσιτίου για όλα τα γεύματα ανέρχεται σε 5,72 ευρώ. Για τον πρώτο μήνα η τροφοδοσία θα γίνεται από συγκεκριμένες πιστοποιημένες εταιρείες, ενώ θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας επιπλέον προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε τα στάνταρ στο θέμα της σίτισης των προσφύγων.

Την αρμοδιότητα του τμήματος καταγραφής και πιστοποίησης θα έχει η Ελληνική Αστυνομία, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα διαθέσει συνολικά 600 σκηνές των 10 ατόμων, πλήρως εξοπλισμένες. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας, αναμένονται άλλα 100 μηχανήματα καταγραφής προσφύγων.

Οσον αφορά το κόστος της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου αλλά την αρμόδια διαχειριστική αρχή. Προς το παρόν έχουν διατεθεί 2 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπάρχουν 32 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική είναι πάντα το υπουργείο Μετανάστευσης και ο ρόλος του Στρατού θα είναι επικουρικός.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άλλα είναι τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα
Το πρόβλημα για τους κατοίκους στις Καστανιές δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Οπως λένε, πάντα περνούσαν από τον Εβρο και θα συνεχίσουν να το κάνουν όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί.
Άλλα είναι τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτό το θέμα σίτισης των προσφύγων στην Ειδομένη από τον στρατό
Στον αέρα βρισκόταν ώς αργά χθες το βράδυ το θέμα της σίτισης των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς μετά τη διάσταση απόψεων που εμφανίστηκε ότι υπήρχε μεταξύ του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή...
Ανοιχτό το θέμα σίτισης των προσφύγων στην Ειδομένη από τον στρατό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη πέντε κέντρα μετεγκατάστασης κοντά στην Ειδομένη
Ο υπεύθυνος για τον χειρισμό της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στο μεταναστευτικό υπουργός Π. Καμμένος ανακοίνωσε τη δημιουργία πέντε κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων κοντά στα σύνορα, για τη φιλοξενία τους,...
Ακόμη πέντε κέντρα μετεγκατάστασης κοντά στην Ειδομένη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Τη Δευτέρα θα είναι όλα έτοιμα»
Θέμα ημερών είναι η λειτουργία των κέντρων καταγραφής (hotspots) και μετεγκατάστασης (relocation camps), δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι το υπουργείο...
«Τη Δευτέρα θα είναι όλα έτοιμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ψεύδη τα περί στρατοπέδων συγκέντρωσης»
Η απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει το στρατόπεδο «Στεφανάκη» στην περιοχή του Σχιστού, στον Δήμο Περάματος, ως έναν από τους δύο χώρους δημιουργίας Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων προκαλεί αντιδράσεις από...
«Ψεύδη τα περί στρατοπέδων συγκέντρωσης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήγαν, είδαν, δήλωσαν και απήλθαν
Επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε στη Χίο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Συνοδευόμενος από την Ολλανδή ομόλογό του, Jeanine Hennis-Plasschaert, και τον...
Πήγαν, είδαν, δήλωσαν και απήλθαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας