«Χρυσή τομή» το παλαιό στρατόπεδο «Αναγνωστόπουλου» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία χώρου «δεύτερης υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων».
Τη δημιουργία του, με δυνατότητα υποδοχής και διαμονής αρχικά περίπου 800 ατόμων, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ.
Στο παλαιό στρατόπεδο βρέθηκε, εν τω μεταξύ, για αυτοψία κλιμάκιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πολιτικοί μηχανικοί του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να επιβλέψουν τον χώρο, όπου θα δημιουργηθεί το ένα από τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων.
Επελέγη, καθώς εντός του τριγωνικού σχήματος του οικοπέδου υπάρχουν ήδη κατάλληλα κτίρια που θα επιδιορθωθούν και θα διαμορφωθούν, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν οικογένειες των προσφύγων, ώσπου να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες.
Το σχέδιο -σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό- προβλέπει σε δεύτερη φάση αύξηση της δυναμικότητας σε 2.000-2.500 πρόσφυγες με τις κατάλληλες κατασκευαστικές παρεμβάσεις.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των παλαιών στρατοπέδων πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η επιλογή του χώρου έγινε μετά τις... γκρίνιες των δημάρχων δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης που είχαν αντιδράσει σε παλαιότερες προτάσεις.
Φαίνεται ότι αποτελεί μια ικανοποιητική εναλλακτική λύση για τον δήμαρχο Δέλτα Ευθύμη Φωτόπουλο και τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση που διαφωνούσαν κάθετα με τον χώρο υποδοχής προσφύγων που είχε αρχικά επιλεγεί.
Παρά την προσπάθεια, ο δήμαρχος Δέλτα εξέφρασε και πάλι τη δυσφορία του αναφορικά με την αργοπορημένη ενημέρωση του δήμου από την κυβέρνηση για τη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, αν και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί.
«Το μάθαμε από τα κανάλια», δήλωσε, αλλά επισήμανε πως η χώρα κινδυνεύει με αποκλεισμό από τη Ζώνη Σένγκεν και θα είναι ο τελευταίος που θα βάλει λιθαράκι, για να γίνει κάτι τέτοιο.
«Εμείς εδώ δεν είμαστε αντίπαλοι. Θα σηκώσουμε το βάρος ως δήμος και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν κ. Μουζάλα να κάνει προχειρότητες, σαν τις προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν», κατέληξε.
Πάντως, ο δήμαρχος Δέλτα ζήτησε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, συνάντηση σήμερα στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα.
Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, το 75%-80% των ανθρώπων που έφθαναν στη χώρα μας ώς τον Νοέμβριο ήταν πρόσφυγες.
Από τον Δεκέμβριο, ωστόσο, παρατηρείται αλλαγή και οι πρόσφυγες φαίνεται να περιορίζονται στο 55%. Τον τελευταίο χρόνο, περίπου ένα εκατομμύριο έχουν περάσει από τη χώρα μας και έχουν παραμείνει περίπου 15.000.
Στο μεταξύ, ένα πρώτο πλάνο για το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορά 20.000 θέσεις υποδοχής για αιτούντες άσυλο, επεξεργάζονται οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο νέο δημαρχείο, υπό την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, όπου τονίστηκε ότι τα δωμάτια που μπορούν να διατεθούν σε ξενοδοχεία της πόλης, είναι η ευκολότερη λύση για τη φιλοξενία των προσφύγων.
Η αρχική πρόταση για στέγαση, σίτιση και ψυχοκοινωνική στήριξη των προσφύγων περιορίζεται σε 1.000 ώς 1.500 άτομα.
Αύριο και μεθαύριο οι δήμοι πρέπει να απαντήσουν εάν δέχονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας, ενώ μέχρι την Παρασκευή καλούνται να ορίσουν και τις θέσεις που μπορούν να καλύψουν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας