• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.4°C / 29.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.7°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 26.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  50%

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Στεργιώτης

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Βάσει νόμου οι... παράνομες προσλήψεις

 • A-
 • A+

Σε μια περίοδο, κατά την οποία η αντιπολίτευση επενδύει πολιτικά στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων κι ενώ η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προωθήσει σημαντικές τομές στον τομέα των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, αναπαράγονται σε συγκεκριμένα μέσα ειδήσεις περί «παράνομων προσλήψεων» στην Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων, και συγκεκριμένα στο σώμα Ελεγκτών.

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Στεργιώτης που έχει προτείνει μια σειρά θεσμικών αλλαγών.

Στην πραγματικότητα, όμως, καμία πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, ούτε καν μετάταξη, δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Η αρχική καταγγελία προήλθε από τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ισχυρίζεται πως «ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής, με φωτογραφική προκήρυξη προσέλαβε κι ενώ είχε λήξει η θητεία του, 127 ελεγκτές κατά του τζόγου, επιτρέποντας να κάνουν αίτηση μόνο οι ελεγκτές της ΕΕΕΠ και κανένας άλλος».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής ισχυρίζεται ότι «στην προκήρυξη που είχε βγάλει για τη συγκεκριμένη διαδικασία ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ επέτρεψε να υποβάλουν αίτηση μόνο όσοι υπηρετούν ως ελεγκτές στην εποπτική αρχή, αποκλείοντας έτσι υπαλλήλους από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο νόμος αναφέρει ότι η πρόσκληση μπορεί να απευθυνθεί σε όλο το Δημόσιο, όπως γίνεται σε όλες τις προκηρύξεις που αφορούν ελεγκτικά σώματα».

Η «αποκάλυψη»

Την «αποκαλυπτική» είδηση έσπευσαν να αναδείξουν οι εφημερίδες «Δημοκρατία» (που ανέβασε τον αριθμό των προσλήψεων σε 150), «Πρώτο Θέμα», καθώς και πλήθος οικονομικών ιστοσελίδων, που μέσα από ανυπόγραφα άρθρα φρόντισαν να «αξιοποιήσουν» την ερώτηση.

Αγνοούν όμως πως η Αρχή οφείλει, βάσει απόφασής της (νόμος 4141/2013), να εξαντλεί τις δυνατότητες των ήδη διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων της ίδιας υπηρεσίας (εκπαιδευμένων για αυτή τη διαδικασία), πριν προβεί σε ενέργειες απόκτησης νέων, που αυξάνουν τη συνολική δημόσια δαπάνη.

Ερωτήματα επίσης γεννά το γεγονός πως, παρότι η σύσταση του συγκεκριμένου Σώματος προβλεπόταν ήδη από το 2013 (νόμος 4141/2013), δεν είχε υλοποιηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά οι διαδικασίες ξεκίνησαν δύο χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με απάντηση της Επιτροπής (η οποία αποσιωπήθηκε από συγκεκριμένα μέσα), «η απόφαση για τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των προσώπων που θα στελέχωναν το Σώμα, δεν πάρθηκε από τον πρόεδρό της, όπως εκ του πονηρού ή λόγω αγνοίας γράφτηκε, αλλά ελήφθη ομόφωνα, και από τα εννέα μέλη της ΕΕΕΠ, στις 30 Ιουλίου 2015» (ΦΕΚ Β 1959/2015).

Με την ίδια απόφαση, εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ να απευθύνει πρόσκληση προς το προσωπικό που υπηρετεί στην Αρχή, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένταξη στο Σώμα όσοι επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Στις 14 Ιανουαρίου 2016, και αφού προηγουμένως είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τυπικών προϋποθέσεων των υποψηφίων, επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία (6 υπέρ, 3 κατά) η συγκρότηση του Σώματος.

Αυτό θα αποτελείται από 71 υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΕΕΠ και 56 υπαλλήλους της ΕΕΕΠ, που υπηρετούν στα καζίνο και συγκροτούν τα κλιμάκια ελέγχου των επιχειρήσεων αυτών.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, μέλη της κυβέρνησης παρουσιάζονται «να διαφωνούν με τα κριτήρια», με τα οποία επελέγησαν τα μέλη του Σώματος Ελεγκτών.

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο, που δείχνει την παρασκηνιακή μάχη για το θέμα του τζόγου, είναι πως η απόφαση της 14ης Ιανουαρίου 2016 της Επιτροπής ήταν αδύνατον να είναι σε γνώση της κυβέρνησης (ούτε του βουλευτή), διότι απλούστατα δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα μέσω οποιασδήποτε προβλεπόμενης διαδικασίας (π.χ. «Διαύγεια»), ενώ δεν έχει καν επικυρωθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποφασίζομεν και... κουρεύομεν
Νέες διαστάσεις λαμβάνει ο «ακήρυχτος» πόλεμος ΟΠΑΠ-κυβέρνησης, καθώς η εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» με πρωτοφανή τρόπο αποφασίζει να απαλλαχθεί της συμβατικής της υποχρέωσης να αποπληρώσει στο ελληνικό...
Αποφασίζομεν και... κουρεύομεν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεμίζουν «φρουτάκια» οι γειτονιές
​«Χοντραίνει» το παιχνίδι στον χώρο του τζόγου, με την κυβέρνηση, αντίθετα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να ανοίγει τον δρόμο σε μια σειρά αμφιλεγόμενων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου...
Γεμίζουν «φρουτάκια» οι γειτονιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεφυτρώνουν εθιστικά «φρουτάκια» σε κάθε γειτονιά
Ο νέος κανονισμός για τον ηλεκτρονικό τζόγο γίνεται ελαστικότερος και πιο ευνοϊκός για τον ΟΠΑΠ, ακόμα κι απ’ αυτόν που είχε καταρτίσει ο εκλεκτός της προηγούμενης κυβέρνησης. Τον Ιούλιο του 2015...
Ξεφυτρώνουν εθιστικά «φρουτάκια» σε κάθε γειτονιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τζογάραμε τη δόση της αξιολόγησης
5,7 δισ. ευρώ «επένδυσαν» οι Ελληνες σε όλα τα τυχερά παιχνίδια το 2015, ποσό περίπου ίσο με αυτό που διεκδικούμε από τους δανειστές και για το οποίο νομοθετούμε σωρηδόν μέτρα λιτότητας. «Σύνηθες πεδίο...
Τζογάραμε τη δόση της αξιολόγησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πήγαινε-έλα του φοροτζόγου
Η κυβέρνηση μετά την απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε οριζόντια αύξηση 5% επί των ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών τυχερών παιγνίων σκοπεύει να την επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τις προσεχείς ημέρες με...
Το πήγαινε-έλα του φοροτζόγου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ισορροπία του... τζόγου
Ενα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση στη φορολογική διένεξη με τον ΟΠΑΠ, που γλιτώνει τουλάχιστον 140 εκατ. ευρώ (μέσω των πρακτόρων) από την απόσυρση του πεντάλεπτου τέλους ανά στήλη. Πάνω από 100 εκατ. χάθηκαν...
Η ισορροπία του... τζόγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας