• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 34.8°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.2°C / 34.1°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 37.6°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.4°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 36.8°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 33.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  5 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  1 BF
  25%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 34.9°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 32.8°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  46%

«Με τα 600 ευρώ που παίρνει η γιαγιά βοηθά τον άνεργο γιο ή τη 17χρονη εγγονή που χρειάζεται φροντιστήριο για να μπει στο πανεπιστήμιο» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Οψεις της ανισότητας

 • A-
 • A+

Ηταν μια ξεχωριστή βραδιά αυτή που γέμισε με περισσότερα από 500 άτομα το Μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση του τρίτομου βιβλίου «Mirrors. Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση» των κοινωνιολόγων Νίκου Παναγιωτόπουλου, Φραντς Σούλτχαϊς και της εικαστικού Βένιας Δημητρακοπούλου.

Γιατί εξίσου πολυφωνική ήταν και η τοποθέτηση των ομιλητών:

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Είναι η κοινωνία, ανόητε» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραφράζοντας τόσο την προεκλογική ατάκα του Κλίντον το 1992 με την «οικονομία» στη θέση της κοινωνίας, όσο και την αμφιλεγόμενη πρόσφατη αποστροφή του Γερμανού ομολόγου του, που αντικατέστησε το ουσιαστικό με την «εφαρμογή».

Σε αυτήν τη βάση εξήγησε γιατί θεωρεί λάθος την αποκοπή της οικονομικής από τις άλλες ανθρωπιστικές, ηθικές και φιλοσοφικές επιστήμες και το πώς φτάσαμε στη σημερινή νεοφιλελεύθερη χρηματοπιστωτική κρίση με κύριο θύμα της τα λαϊκά στρώματα.

Ενημέρωσε ακόμη τους παρευρισκόμενους για τους λόγους για τους οποίους είπε στους ομολόγους του ότι δεν μπορεί να μειώσει και άλλο τις συντάξεις, μετά από 11 συνεχείς περικοπές, αφού αποτελούν πλέον το μοναδικό οικογενειακό εισόδημα:

«Γιατί με τα 600 ευρώ που παίρνει η γιαγιά βοηθά τον άνεργο γιο ή τη 17χρονη εγγονή που χρειάζεται φροντιστήριο για να μπει στο πανεπιστήμιο».

Δήλωσε πως θέλει να υπηρετήσει μια κοινωνία με σταθερότητα και αναδιανομή εισοδήματος για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και τις δημοκρατικές αλλαγές σε ένα κράτος, αλλαγές όχι μόνο οικονομικές αλλά με σύμμαχο όλα τα όπλα της κοινωνικής επιστήμης, κάτι για το οποίο θεωρεί απαραίτητο τον λαϊκό παράγοντα ώστε από αντικείμενο της οικονομικής πολιτικής να γίνει υποκείμενο.

Παροχές σε... πλούσιους

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η έλλειψη των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο για περισσότερο χρόνο σε περισσότερους, επισήμανε η καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη, εντοπίζοντας την ανάγκη άμεσης αλλαγής στις κοινωνικές παροχές της Ελλάδας, καθώς το πλουσιότερο 20% εισπράττει το 30% των επιδομάτων, ενώ το φτωχότερο 20% μόλις το 7,7%.

Ενα άδικο σύστημα στη στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων, που μοιράζει 4,5 φορές περισσότερα χρήματα στους πλούσιους απ’ ό,τι στους φτωχούς, με μόνη την Τουρκία να μας ξεπερνά σε αυτήν την ανισοκατανομή.

Εθιξε ακόμη το θέμα της ανυπαρξίας Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όχι λόγω ανυπαρξίας πόρων αλλά λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων, αφού η κρατική επιχορήγηση μόνο για τις συντάξεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ φτάνει για να δοθούν δύο ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα.

Παρατήρησε ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στην ανεργία και στην προ κρίσης εποχή, σε αντίθεση με τη Γερμανία, που στη σύντομη κρίση της δεν είδε σημαντική αύξησή της λόγω των μεταρρυθμίσεων που σήμερα της επιτρέπουν να απορροφήσει ένα εκατομμύριο μετανάστες.

Ανάμεσα στους ομιλητές της σχεδόν τρίωρης παρουσίασης και ο διευθυντής ερευνών (ΙΝRΑ) Ζερόμ Μπουρντιέ, που εξέθεσε τις κοινωνικές απώλειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην Ευρώπη, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης, που παρέπεμψε στις αναπαραστάσεις της κρίσης και των θυμάτων της μέσω της 7ης τέχνης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο αντίκτυπος της κατάστασης της οικονομίας στα νοικοκυριά, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές, που φτωχοποιούνται με ισοπεδωτικούς ρυθμούς, γεγονός που μεταφράζεται στην...
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ
Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά ούτε μία εβδομάδα διακοπών σε κάποιο...
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τη «χαμένη γενιά» στα... αγέννητα της κρίσης
Η... ανατομία των δεικτών φτώχειας με τον διευθυντή Ερευνών στο ΕΚΚΕ και δημογράφο Διονύση Μπαλούρδο αποκαλύπτει όχι μόνο τη ραγδαία φτωχοποίηση των νέων και των παιδιών, αλλά και το ότι η Ελλάδα θα χάσει μία...
Από τη «χαμένη γενιά» στα... αγέννητα της κρίσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρεις γενιές συντηρεί η σύνταξη του... παππού
Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα τίθεται πραγματικό θέμα επιβίωσης και έλλειψης βασικών αγαθών, όπως τροφή, στέγη, ένδυση, ωστόσο στη Γερμανία δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και ο άνεργος θεωρεί πρόβλημα...
Τρεις γενιές συντηρεί η σύνταξη του... παππού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταπολεμώντας το θηρίο της φτώχειας στα χρόνια της κρίσης
Πώς διαμορφώθηκε ο χάρτης των ανισοτήτων από το 2008 έως σήμερα και ποιες πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κατώτατος μισθός, κοινωνικά επιδόματα κ.ά.) περιόρισαν το κακό.
Καταπολεμώντας το θηρίο της φτώχειας στα χρόνια της κρίσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αξίες της κοινωνίας μας
Οι εννέα στους δέκα διαφωνούν με την άποψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης και οι εφτά στους δέκα δεν θα ήθελαν έναν τοξικομανή για γείτονά τους. Το 94% δίνει μεγάλη αξία στην οικογένεια,...
Οι αξίες της κοινωνίας μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας