• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  73%

Ο καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος της κοινότητας, Μωυσής Ελισάφ, σχολιάζει στην «Εφ.Συν.»: «Η κοινότητα συνεργάζεται στενά με τους τοπικούς φορείς, την περιφέρεια, τον δήμο που παρέχουν ανεκτίμητη βοήθεια, χωρίς την οποία η επιβίωσή της θα ήταν αδύνατη»

Η ζώσα μνήμη μιας μακραίωνης παράδοσης

 • A-
 • A+

Η πόλη των Ιωαννίνων είναι μία από τις λίγες πόλεις της χώρας που τιμούν την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με σημαντικές εκδηλώσεις.

Φέτος, η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, με διοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ιδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (20.30) κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γνωστός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα μιλήσει με θέμα «Ελληνογερμανικές στρεβλώσεις στην εξιστόρηση της γενοκτονίας των Ελληνοεβραίων».

Στη συνέχεια, η Μαρία Θωίδου, στο τραγούδι, και ο Κώστας Ράπτης, στο μπαγιάν (ακορντεόν κοντσέρτου), θα ερμηνεύουν εβραϊκά και ρωμανιώτικα τραγούδια.

Εξωστρέφεια

EUROKINISSI

Δεν είναι η τυχαία η σημασία που δίνει η πόλη σε αυτήν την εκδήλωση, η οποία αφορά τη μνήμη ενός ζωντανού κυττάρου της Ιστορίας της, την απώλεια σχεδόν 1.800 ανθρώπων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα μετά τη σύλληψή τους, στις 25 Μαρτίου 1944.

Η ίδια η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων σήμερα ακολουθεί μία εξωστρεφή πολιτική ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα της πόλης.

Πρόκειται για μια ρωμανιώτικη κοινότητα με διακριτά χαρακτηριστικά την ελληνογλωσσία, τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα, τον πολιτισμό της, στοιχεία που τη διαφοροποιούν από τις άλλες κοινότητες, ακόμη και μέσα στην ευρύτερη ρωμανιώτικη παράδοση.

Δεν είναι τυχαίοι οι δεσμοί που ενώνουν ακόμα και σήμερα τους Γιαννιωτοεβραίους της διασποράς, όπως φαίνεται στην περίπτωση της κοινότητας που έχουν ιδρύσει στη Νέα Υόρκη από τις αρχές του 20ού αιώνα ή στη συγκίνηση που τους διακατέχει όταν επισκέπτονται από όλον τον κόσμο τα Ιωάννινα, ως πατρίδα της οικογένειάς τους.

Μόλις 50 σήμερα

Από τα περίπου 1.950 μέλη της κοινότητας το 1940, μόλις 163 θα επανασυστήσουν το 1946 την κοινότητα, ενώ η μετανάστευση θα συνεχιστεί μεταπολεμικά.

Περίπου 100 είναι οι όμηροι των ναζί που επέστρεψαν στην πόλη, ενώ ένας μικρότερος αριθμός είχε προλάβει να διαφύγει είτε προς Αθήνα και Μέση Ανατολή είτε με τη συμμετοχή στην Αντίσταση.

Η τραγική απώλεια περισσότερου από το 90% των μελών της κοινότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η μετανάστευση μείωσαν σε περίπου 50 τα μέλη της κοινότητας σήμερα.

Ο καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος της κοινότητας, Μωυσής Ελισάφ, τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.»:

«Οι Εβραίοι των Ιωαννίνων διατηρούν τους δεσμούς τους με το ρωμανιώτικο παρελθόν, κρατώντας ζωντανή τη συνείδηση του ότι είναι κληρονόμοι μιας μακραίωνης και μοναδικής παράδοσης. Η κοινότητα συνεργάζεται στενά με τους τοπικούς φορείς, την περιφέρεια, τον δήμο που παρέχουν ανεκτίμητη βοήθεια χωρίς την οποία η επιβίωσή της θα ήταν αδύνατη», αναφέρει.

«Μελανό σημείο της διαδρομής της κοινότητάς μας αποτελούν οι επανειλημμένοι βανδαλισμοί του Εβραϊκού Νεκροταφείου, που συνάντησαν όμως τη σχεδόν καθολική αντίδραση του τοπικού πληθυσμού και των φορέων.

»Η ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από το νεκροταφείο αποτελεί έκτοτε την ασπίδα προστασίας του και τονίζει την ανάγκη έμπρακτης και ουσιαστικής αντίδρασης στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό που απειλούν σήμερα την ομαλή συμβίωσή μας, την ομαλή συνύπαρξη με τον ξένο, τον διαφορετικό, τον αλλόθρησκο», καταλήγει ο κ. Ελισάφ, θυμίζοντάς μας ότι η Ιστορία και η μνήμη ενός τόπου δεν είναι μία «ουδέτερη» διαδρομή, αλλά ένα πεδίο επιλογών, τις οποίες όλοι καλούνται να κάνουν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Προτεραιότητά μου, η ανάδειξη της ταυτότητας των Ιωαννίνων»
Μπορεί τα Γιάννενα να αποφάσισαν ποιον δήμαρχο θέλουν για την επόμενη τετραετία, η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ, όμως, αποτελεί είδηση με διεθνή αντίκτυπο, αφού για πρώτη φορά εκλέγεται Ελληνας Εβραίος δήμαρχος.
«Προτεραιότητά μου, η ανάδειξη της ταυτότητας των Ιωαννίνων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητώντας τη Νέλλη και τη συλλογική ταυτότητα
Μία επιστροφή, ο δρόμος προς το σπίτι, την πατρίδα, την προσωπική ταυτότητα. Τη Δευτέρα το βράδυ, εκατοντάδες κάτοικοι των Ιωαννίνων, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ακολούθησαν την πορεία της εικαστικού...
Αναζητώντας τη Νέλλη και τη συλλογική ταυτότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μνήμη ψάχνει δρόμους να εκφραστεί
Κυριακάτικο πρωινό με ήλιο και καλό καιρό με θέα τη λίμνη Ιωαννίνων, αυτό το πρώτο του Οκτωβρίου. Απέναντι από την πόλη, ψηλά στο Μιτσικέλι, στην πλατεία στις Λιγκιάδες, μια σύντομη τελετή, όπως κάθε χρόνο,...
Η μνήμη ψάχνει δρόμους να εκφραστεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εορτασμός με ποιήματα στη λίμνη
Ενας ποιητής διαβάζει έναν άλλο ποιητή, όταν ακόμα η ποίηση μπορούσε να εμπνεύσει τους εργάτες. Στα Ιωάννινα, την Πρωτομαγιά του 1923, την πρώτη για την οποία γνωρίζουμε κάποια ιστορικά στοιχεία, ο...
Εορτασμός με ποιήματα στη λίμνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μουσείο Ολοκαυτώματος για 45.000 ψυχές Εβραίων
Στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αποκτήσει μόνιμη στέγη η μνήμη των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που αφανίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σύμφωνα...
Μουσείο Ολοκαυτώματος για 45.000 ψυχές Εβραίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημέρα μνήμης και ενότητας
Μια... ξεχασμένη επέτειο που φέτος ανασύρθηκε από τη λήθη έζησε χθες η Θεσσαλονίκη, αυτή της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου 1944, όταν μπήκαν στην πόλη οι αντάρτες...
Ημέρα μνήμης και ενότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας