• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 12.3°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.6°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.7°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 2.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 12.4°C
  1 BF
  98%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 13.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.2°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 6.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.4°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 12.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 0.3°C / 7.7°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 6.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  90%

Κινητοποιήσεις των αγροτών στον Εβρο

ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σπέρνει Grexit, θερίζει... μπλόκα

 • A-
 • A+

Οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα και η κυβέρνηση την... επιχειρηματολογία της. Με μια δήλωση που δημιούργησε συνειρμούς περί Grexit, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, απάντησε ότι «ένα τέτοιο αίτημα είναι σαν να ζητάμε να τινάξει η χώρα μας στον αέρα τη συμφωνία με τους εταίρους και, συνεπώς, να τεθεί και πάλι θέμα παραμονής της χώρας μας στην ευρωζώνη, ακόμα και στην Ε.Ε.».

Ουσιαστικά με αυτή τη δήλωση ο υπουργός θέλησε όχι μόνο να επαναλάβει το επιχείρημα ότι η ιδιαιτερότητα του αγροτικού χώρου υπηρετείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και να καταστήσει αντιληπτό στους αγρότες ότι η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο χωρίς «ανέφικτα προαπαιτούμενα».

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο κυβερνητικής πηγής: «Οταν κάνεις κάποια διαπραγμάτευση, προσπαθείς να προσφέρεις όλο και κάτι περισσότερο, εφόσον, όμως, έχει πιθανότητες αποδοχής. Το θέμα της αυτονομίας του ΟΓΑ το ζητούν οι αγρότες και το εξετάζουμε».

Μπλόκο Νίκαιας

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο διάλογος θα καταλήξει «προσχηματικός», σύμφωνα με την εκτίμηση των αγροτών, που επιμένουν να απαιτούν από την κυβέρνηση να προβεί προηγουμένως σε κινήσεις καλής θέλησης, όπως απόσυρση του «αντιλαϊκού ασφαλιστικού τερατουργήματος», κατάργηση της φορολογίας από το πρώτο ευρώ κ.ά., και στη συνέχεια να συζητήσει με βάση τα αιτήματα επιβίωσης του κλάδου.

«Θα κλιμακώσουμε. Είναι ήδη μεγάλη η κινητοποίηση, θα συντονιστούμε και θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω δράσεις μας. Δεν υποχωρούμε, γιατί δεν έχουμε να πάμε πουθενά», δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο στην «Εφ.Συν.» από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και το μπλόκο της Νίκαιας ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣ Ν. Λάρισας.

Στη Νίκαια έχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 2.500 τρακτέρ, σύμφωνα με τους οργανωτές, και αναμένονται περισσότερα.

Την Τρίτη, στις 13.00, θα γίνει σύσκεψη όλων των εκπροσώπων του αγροτικού κινήματος που συσπειρώνονται γύρω από τη Συντονιστική των Μπλόκων, η οποία εκφράζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι αγρότες από τον Προμαχώνα και το Κάστρο Βοιωτίας. Ανάμεσά τους αγροτοσυνδικαλιστές με μεγάλη εμπειρία στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στην κυβέρνηση είναι γνωστό ότι το μπλόκο της Νίκαιας θα έχει την πιο μαχητική στάση.

Αιτήματα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στο πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Συντονιστικής των Μπλόκων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

● Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

● Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.

● Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

● Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

● Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Χθες, στο κάλεσμα της Συντονιστικής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του μπλόκου, ανταποκρίθηκαν περίπου 100 φορείς, εργατοϋπαλληλικά συνδικάτα, σωματεία κ.λπ.

Η Συντονιστική των Μπλόκων έχει επιλέξει να διαχωρίσει τη θέση της από τους υπόλοιπους αγροτοσυνδικαλιστές.

Σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων ότι δίνει βοήθεια στην κυβέρνηση, συναντώντας στελέχη της πριν κορυφωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αναφερόμενη στη συνάντηση που υπήρξε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, αλλά και τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη.

«Με τα πάρε-δώσε κάτω από το τραπέζι υπονομεύονται οι αγώνες, είναι διαπραγματεύσεις που ποτέ δεν βγήκαν σε όφελός μας. Είναι γνωστή η ιστορία», καταλήγει η ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν πάμε να πάρουμε τσάι και συμπάθεια»
Προϋπόθεση διαλόγου η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό-φορολογικό των αγροτών, τόνισε από το βήμα της ΕΣΗΕΑ ο Β. Μπούτας, ενώ πρόσθεσε ότι «θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Ξέρουμε ότι όταν λήξουν οι...
«Δεν πάμε να πάρουμε τσάι και συμπάθεια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παίρνουν τα τρακτέρ για να... μείνουν στον τόπο τους
«Δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ. Ζητάμε να μη μειωθεί και άλλο το εισόδημά μας». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνονται οι διεκδικήσεις των αγροτών, οι οποίοι από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, βγαίνουν με τρακτέρ...
Παίρνουν τα τρακτέρ για να... μείνουν στον τόπο τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαρσάρουν τα τρακτέρ σε Προμαχώνα και Νίκαια
Αγροτοσυνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τα αιτήματά τους, καταδικάζουν την εισαγωγή δημητριακών και σιτηρών «αμφιβόλου ποιότητος που μπαίνουν στη χώρα μας από τρίτες χώρες» και...
Μαρσάρουν τα τρακτέρ σε Προμαχώνα και Νίκαια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στα μπλόκα της αγανάκτησης
Οι αγρότες ξεκινούν από σήμερα μαζικές εξόδους σε κεντρικούς δρόμους της επικράτειας και οργανώνονται προκειμένου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στα αιτήματα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αναστολή...
Επιστροφή στα μπλόκα της αγανάκτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άκαρπη η συνάντηση του Β. Αποστόλου με τους αγρότες
Ανικανοποίητοι έμειναν οι εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα, από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, με κύριους άξονες συζήτησης τα ζητήματα του ασφαλιστικού και...
Άκαρπη η συνάντηση του Β. Αποστόλου με τους αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό καλούν οι αγρότες
Συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων φέρνει το ασφαλιστικό «νομοσχέδιο–λαιμητόμος», όπως προειδοποιεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «είπε ψέματα για μια...
Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό καλούν οι αγρότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας