Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πολιτισμός βγάζει... γλώσσα στα ΜΜΕ

Το σκίτσο της αφίσας είναι του Ηλία Μακρή

Ο πολιτισμός βγάζει... γλώσσα στα ΜΜΕ

  • A-
  • A+

Από κτίσεως κόσμου το ξέραμε: Εν αρχή ην ο λόγος. Στο πέρασμα του χρόνου, όμως, μάθαμε ότι ο λόγος, η γλώσσα, εκτός από μέσο για να επικοινωνούμε με τους άλλους και να μεταφέρουμε πληροφορίες από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, εκτός από αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, είναι όπλο και όχημα: διαφημίζει, χειραγωγεί, αποπλανεί, είναι «πολυεργαλείο» των μέσων ενημέρωσης.

Ποιος, με ποιον τρόπο, μέσα από ποιους διαύλους, με ποιο σκοπό, γιατί χρησιμοποιεί έτσι τη γλώσσα; Πώς προσαρμόζεται η γλώσσα στην εποχή της; Αλλοιώνεται, κακοπαθαίνει κατά καιρούς;

Σε αυτές τις ερωτήσεις –και όχι μόνο–, προσεγγίζοντας διαχρονικά και πολύπλευρα τη γλώσσα, θα επιχειρήσει να απαντήσει το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο 2016 με θέμα «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας - Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και από το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση της διοργάνωσης του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου 2016 θα γίνει στη συνέντευξη Τύπου, που θα διεξαχθεί μεθαύριο Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (λεωφ. Αμαλίας 8, Σύνταγμα) στις 12.00 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης ακαδημαϊκής δράσης «1ο Θερινό Πανεπιστήμιο 2015» που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ανδρο με θέμα «Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ». Φέτος διευρύνεται με δύο κύκλους.

Ο πρώτος κύκλος με τίτλο «Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ - Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο» θα λάβει χώρα στην Ανδρο 10-17 Ιουλίου 2016. Οργανώνεται σε συνεργασία με την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ανδρου και θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:

«Αρχαιοελληνική γραμματεία και δημοσιογραφία», «Η έννοια της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα», «George Orwell και δημόσιος λόγος», «Η μετα-μνημονιακή γλώσσα στα σύγχρονα ΜΜΕ - Απεικονίσεις της κρίσης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης», «Ρητορική τέχνη - Ο θεατρικός/δραματοποιημένος λόγος στα σύγχρονα δημοσιογραφικά κείμενα», «Επικαιρότητα και παραστατικές τέχνες - Ο πολιτικός λόγος στο θέατρο».

Ο δεύτερος κύκλος, με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων», θα διεξαχθεί στα Χανιά (Κολυμπάρι) 16-22 Αυγούστου 2016. Το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Παν. Ιωαννίνων.

Θα καλύψει τις εξής θεματικές: «Η υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ», «Πολιτισμική εγγραμματοσύνη», «Δημοσιογραφία και πολιτισμός», «Τα δημοσιογραφικά κείμενα ως αυθεντικό γλωσσικό υλικό στην τάξη», «Ελληνική ποίηση και λογοτεχνία: Διάδοση μέσω των ΜΜΕ και της ψηφιακής τεχνολογίας», «Οι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσας και ο σύγχρονος δημοσιογραφικός και διαφημιστικός λόγος».

Το πρόγραμμα ενδείκνυται για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους.

Περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν ακαδημαϊκοί καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

Πληροφορίες: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, ακαδημαϊκή διευθύντρια προγράμματος, επίκ. καθ. Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας ΠΤΝ Παν. Ιωαννίνων, [email protected] και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Βελένης, παρεμβαίνει μέσω της «Εφ.Συν.» στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αδόκιμο τρόπο και κυρίως με το πείσμα του μητροπολίτη Ανθιμου να...
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο ιστορικός, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας του Αριστοτελείου και για πολλά χρόνια αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Φαίδων Μαλιγκούδης. Η εξόδιος ακολουθία θα...
Πέθανε ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκατό φέρετρα... «Μπαμπούλας»
​«Για φαντάσου», θα μπορούσε να έλεγε ο Τζον Λένον, παραλλάσσοντας το «Imagine» και αναλογιζόμενος ότι ένα έργο της γυναίκας του, Γιόκο Ονο, μια εγκατάσταση με 100 φέρετρα, προκαλεί «ανατριχίλες» και εγείρει...
Εκατό φέρετρα... «Μπαμπούλας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η επιστήμη συναντά τον τόπο
Το Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου, που διοργάνωσε για τέταρτη χρονιά το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τοπικούς...
Οταν η επιστήμη συναντά τον τόπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οι φόροι και τα κόμματα φέραν αυτή την κρίση»
Ο καθηγητής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μάς εκπλήσσει ευχάριστα με το βιβλίο του «Ιστορία και ρεμπέτικο». Στις 400 σελίδες του τοποθετεί τα τραγούδια στο ιστορικό τους πλαίσιο, διασώζοντας...
«Οι φόροι και τα κόμματα φέραν αυτή την κρίση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
OpPRESSion: Η καταπίεση της TV
Τις δυσκολίες, τις παρεμβάσεις στη δουλειά τους, τις διώξεις και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα της κρίσης απεικονίζει το ντοκιμαντέρ «OpPRESSion» αποτέλεσμα της ερευνητικής...
OpPRESSion: Η καταπίεση της TV

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας