• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 18.7°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%

Ο ΟΠΑΠ αρνείται να καταβάλει στο Δημόσιο 5 εκατ. ευρώ της ετήσιας οφειλής του επικαλούμενος ζημία εξαιτίας των capital controls και στέλνει επιστολή σε προκλητικό ύφος προς το υπουργείο Οικονομικών

EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Αποφασίζομεν και... κουρεύομεν

 • A-
 • A+

Νέες διαστάσεις λαμβάνει ο «ακήρυχτος» πόλεμος ΟΠΑΠ-κυβέρνησης, καθώς η εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» με πρωτοφανή τρόπο αποφασίζει να απαλλαχθεί της συμβατικής της υποχρέωσης να αποπληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο 5 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 50 εκατομμύρια που υποχρεούται να καταβάλλει ετησίως.

Το προκλητικό της υπόθεσης έγκειται τόσο στο γεγονός της μη πληρωμής του ποσού όσο και στο ύφος της ανακοίνωσης της εταιρείας προς το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τα θέματα του τζόγου ανεξήγητα παίζει καθυστερήσεις, βάζοντας εαυτόν σε θέση άμυνας.

Συγκεκριμένα, την 1η/12/2015 με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η κερδοφόρος ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία» γνωστοποιεί στον υπουργό ότι δεν θα πληρώσει τα 5 εκατομμύρια, επικαλούμενη τα capital controls, τη μειωμένη ρευστότητα και την πτώση του τζίρου το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Κοινοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ

Στο έγγραφο που υπογράφεται από τον Καμίλ Τσίγκλερ (ΟΠΑΠ), τον Αντώνη Κεραστάση (Intralot Lotteries Ltd) και τον Τζον Γουόλς (Scientific Games Global Lotteries), η «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» πληροφορεί πως απαλλάσσεται της συγκεκριμένης υποχρέωσής της «για το τρέχον έτος και για όσο συνεχιστούν οι έκτακτες συνθήκες που πλήττουν τον πυρήνα της οικονομικής ισορροπίας της σύμβασης (αποκρατικοποίησης)».

Αυτό που γεννά ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι ότι η επιστολή κοινοποιείται χωρίς προφανή λόγο στον Στέργιο Πιτσιόρλα, πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» συμμετέχουν οι εταιρείες OPAP Investment Limited (67%), Intralot Lotteries Limited (16,5%) και Scientific Games Global Gaming (16,5%). Με βάση την από 30/7/2013 σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας προβλέπεται ρητή δέσμευση για την καταβολή 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στα κρατικά ταμεία για τα επόμενα 12 χρόνια.

Η «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» ανέλαβε επίσημα την 1η Μαΐου 2014 την εκμετάλλευση όλων των κρατικών λαχείων (Εθνικό, Λαϊκό, Ευρωπαϊκό Λαχείο, Ξυστό με την εμπορική επωνυμία Σκρατς, το Στεγαστικό Κρατικό και το Πρωτοχρονιάτικο).

Ενα από τα επιχειρήματα της εταιρείας (συμφερόντων μεταξύ άλλων και Δ. Μελισσανίδη) είναι πως για την περίοδο Μαΐου 2014-Δεκεμβρίου 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά) κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο 45,65 εκατ. ευρώ, ποσό υψηλότερο από τα 30 εκατ. που ορίστηκε ως η ελάχιστη ετήσια αμοιβή για το πρώτο έτος, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης.

Το βασικό της επιχείρημα όμως έγκειται στα capital controls και στην πτώση πωλήσεων ειδικά στο Σκρατς και στο Λαϊκό, που θεωρεί ότι «υπερβαίνει οποιαδήποτε πιθανή ανάληψη κινδύνου από την πλευρά της "Ελληνικά Λαχεία Α.Ε."». Εκτιμά δε πως η τάση περαιτέρω μείωσης των παραγγελιών θα συνεχιστεί, αφού δεν θα γίνει άρση των capital controls πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Αύξηση κερδών 68,4%

Υπογραμμίζεται πως η εταιρεία ανακοίνωσε μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 πωλήσεις λαχείων 226.028.000 ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το α' εξάμηνο του 2015 παρουσίασαν αύξηση 68,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Σε μια περίοδο όπου η νέα κανονικότητα είναι η συνεχής λιτότητα με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες, μια κερδοφόρα ιδιωτική εταιρεία αρνείται να εφαρμόσει όρους της σύμβασης παραχώρησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ακολουθεί την ίδια στάση αναμονής (;) όπως και σε μια σειρά ζητημάτων, από τα ηλεκτρονικά φρουτάκια, την αδειοδότηση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος έως την Επιτροπή Παιγνίων.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΑΠ διεκδικεί δικαστικά 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο ως αποζημίωση για τα VLT's (ηλεκτρονικά φρουτάκια), ενώ δεδομένη είναι η άρνηση των πρακτόρων για την επιβολή του ειδικού τέλους των 5 λεπτών.

Ταυτόχρονα στο στόχαστρο της εταιρείας (αλλά και πλήθους... δημοσιευμάτων) βρίσκεται λόγω του κανονισμού για τα ηλεκτρονικά φρουτάκια (του Ιουνίου 2015) ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Στεργιώτης, η θητεία του οποίου έληξε στις 19 Δεκεμβρίου. Κι ενώ η παρασκηνιακή μάχη φαίνεται να μαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανανεώσει τη θητεία του ούτε έχει ορίσει αντικαταστάτη.

Ως προς την αγορά του διαδικτυακού τζόγου (με την οποία ασχολούνται οι πιο ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας), παραμένει σε μια μεταβατική, «θολή» κατάσταση από το 2012. Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε σχετικά πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων σε ειδική ημερίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

«Μεταβατική περίοδος τεσσάρων ετών δεν είναι μεταβατική περίοδος. Είναι κοροϊδία. Εχει παγιωθεί μια κατάσταση η οποία έχει δημιουργήσει τα μύρια όσα, και η οποία εξελίσσεται σε καρκίνωμα. Εχουμε εταιρείες του διαδικτύου -24 είναι, πολλές από αυτές δεν θα έπρεπε να είναι, είναι σαφές, το γνωρίζουμε ως εποπτική Αρχή, το γνωρίζουν οι Αρχές, η κυβέρνηση-, δεν βλέπω όμως να προχωράει τίποτα.

Παράνομα στοιχήματα

»Καθόμαστε και ανεχόμαστε παρανομίες εν γνώσει μας. [..] Διότι πολλές από αυτές ουσιαστικά κάνουν παράνομο επίγειο στοιχηματισμό. Η κωμωδία με τα ίντερνετ καφέ πρέπει να σταματήσει, όταν ακούω ίντερνετ καφέ, ως πρόεδρος της ΕΕΕΠ, σκέφτομαι ότι είναι παράνομα Προποτζίδικα, το 90%. Ο,τι διαβάζετε στις εφημερίδες, “έκανε έφοδο η αστυνομία”, πάντα είναι ίντερνετ καφέ.

»Αυτό που πιάνει η αστυνομία, όμως, καθημερινά, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, δεν είναι ένας υπολογιστής που απλά παίζουν εκεί στο μαγαζί. Είναι διασυνδέσεις τερματικών των ίντερνετ καφέ με διαδικτυακούς παρόχους, με συμφωνίες των ιδιοκτητών για μοίρασμα προμήθειας και βέβαια εξαπατούν το ελληνικό Δημόσιο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάσει νόμου οι... παράνομες προσλήψεις
Σε μια περίοδο, κατά την οποία η αντιπολίτευση επενδύει πολιτικά στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων κι ενώ η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προωθήσει σημαντικές τομές στον τομέα των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα,...
Βάσει νόμου οι... παράνομες προσλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεμίζουν «φρουτάκια» οι γειτονιές
​«Χοντραίνει» το παιχνίδι στον χώρο του τζόγου, με την κυβέρνηση, αντίθετα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να ανοίγει τον δρόμο σε μια σειρά αμφιλεγόμενων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου...
Γεμίζουν «φρουτάκια» οι γειτονιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεφυτρώνουν εθιστικά «φρουτάκια» σε κάθε γειτονιά
Ο νέος κανονισμός για τον ηλεκτρονικό τζόγο γίνεται ελαστικότερος και πιο ευνοϊκός για τον ΟΠΑΠ, ακόμα κι απ’ αυτόν που είχε καταρτίσει ο εκλεκτός της προηγούμενης κυβέρνησης. Τον Ιούλιο του 2015...
Ξεφυτρώνουν εθιστικά «φρουτάκια» σε κάθε γειτονιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πήγαινε-έλα του φοροτζόγου
Η κυβέρνηση μετά την απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε οριζόντια αύξηση 5% επί των ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών τυχερών παιγνίων σκοπεύει να την επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τις προσεχείς ημέρες με...
Το πήγαινε-έλα του φοροτζόγου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ισορροπία του... τζόγου
Ενα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση στη φορολογική διένεξη με τον ΟΠΑΠ, που γλιτώνει τουλάχιστον 140 εκατ. ευρώ (μέσω των πρακτόρων) από την απόσυρση του πεντάλεπτου τέλους ανά στήλη. Πάνω από 100 εκατ. χάθηκαν...
Η ισορροπία του... τζόγου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μέχρι τις 28/1 θα εξοφληθούν τα 5.000.000 ευρώ»
Μία μέρα μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τη μη καταβολή οφειλόμενου ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. προς το ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία με σχετική ανακοίνωσή της...
«Μέχρι τις 28/1 θα εξοφληθούν τα 5.000.000 ευρώ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας