• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.2°C
  0 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 3.8°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 2.3°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -1.5°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 2.6°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 10.7°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.5°C / -2.3°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.5°C / 2.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.3°C / 3.9°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  75%

Ο Σ. Πιτσιόρλας διαβεβαιώνει πως το ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα δίπλα στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης δεν έχει μεταβιβαστεί, δεν ξεκαθαρίζει ωστόσο τι θα σμβεί στον περιβάλλοντα χώρο το

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Το ΤΑΙΠΕΔ ζώνει τον ναό

 • A-
 • A+

«Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ρητά εξαιρείται από οποιαδήποτε αξιοποίηση», διαβεβαιώνει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ήπιες παρεμβάσεις στη σημαντική αρχαιολογική ζώνη στο Καβούρι, που συνορεύει με το τουριστικό συγκρότημα του «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη.

Με αφορμή τις τεκμηριωμένες ανησυχίες των αρχαιολόγων, χθες ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέργιος Πιτσιόρλας, έστειλε επιστολή προς τον σύλλογό τους στην οποία κάνει λόγο για «παρανοήσεις».

Διευκρινίζει πως ο ναός δεν έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, επιβεβαιώνει όμως ότι «μικρή έκταση του περιβάλλοντος χώρου» του βρίσκεται μέσα στα όρια του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που έχουν εκπονήσει οι επενδυτές και θα εξεταστεί από το ΣτΕ.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επικαλείται νομολογία του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται να ενταχθούν σε ΕΣΧΑΔΑ τμήματα αρχαιολογικών χώρων, με την προϋπόθεση ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις «τελούν υπό τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού» και «τηρείται το σύνολο της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων».

Ερωτήματα πάντως προκαλεί η αναφορά του ότι «οι κατευθύνσεις του ΕΣΧΑΔΑ τείνουν προς τη διαφύλαξη, ανάδειξη και εν γένει προστασία των οριοθετημένων αρχαιολογικών χώρων». Μένει να αποδειχθεί αν οι επενδυτές θα... τείνουν στην «εν γένει» προστασία του αρχαιολογικού χώρου...

Τονίζει επίσης ότι το νέο ΕΣΧΑΔΑ «τελεί σε πλήρη συμμόρφωση» με την 28/2015 απόφαση του ΣτΕ με την οποία είχαν απορριφθεί τα αρχικά σχέδια που προέβλεπαν να κατασκευαστούν 100 μεζονέτες συνολικής επιφάνειας 45.000 τετραγωνικών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή!

Οι μεζονέτες

Αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει δόμηση στη ζώνη αρχαιολογικής προστασίας και θα διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις ακτές, αλλά επιβεβαιώνει ότι σε τμήματα με αυξημένο πράσινο θα κατασκευαστούν έως 15 μεζονέτες συνολικής επιφάνειας 15.000 τετραγωνικών, με μόνη δέσμευση ότι θα διαφυλαχθεί «το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους».

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος αρχαιολόγων είχε στρέψει τα βέλη του προς την κυβέρνηση, διαπιστώνοντας «με λύπη και οργή ότι παραμένουν το μνημονιακό πλαίσιο» και οι ειδικές ρυθμίσεις για τους κάθε λογής επενδυτές, αλλά και προς το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι «συνεχίζει ανενόχλητο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», ακόμη και όταν αφορά αρχαιολογικούς χώρους και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Υπογραμμίζει, όπως είχε κάνει και το 2013 με τον νόμο τής τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ότι ο περιβάλλων χώρος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ναού.

Αποκαλύπτει όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομίας, επιχειρεί την ενεργοποίηση του νόμου 4146/2013 και την παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίες για την αδειοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων με την ίδρυση νέας υπηρεσίας.

Ο σύλλογος ζητά να αποσυρθεί ο νόμος 4146/2013, να παγώσει η συγκρότηση της νέας υπηρεσίας και να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας έκτασης στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Academy Gardens «πουλάνε» αντισταθμιστικά
Με ένα πακέτο παροχών η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για το νέο εμπορικό κέντρο που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της...
Στο Academy Gardens «πουλάνε» αντισταθμιστικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τα ψέματα δεν γίνονται επενδύσεις
Η οριοθέτηση των χώρων αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος είναι ο πιο σύντομος και κυρίως ο πλέον ασφαλής δρόμος για να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Η...
Με τα ψέματα δεν γίνονται επενδύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνικό: Αποζημιώσεις εξασφάλισαν οι επενδυτές
Αποζημιώσεις, οι οποίες θα φτάνουν ώς το ποσό που έχουν ήδη διαθέσει για την αγορά μετοχών της εταιρείας «Ελληνικόν Α.Ε.», εξασφάλισαν οι επενδυτές για περιπτώσεις που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα έργα...
Ελληνικό: Αποζημιώσεις εξασφάλισαν οι επενδυτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΣΕΑ κατά της «εκποίησης του Αστέρα από το ΤΑΙΠΕΔ»
​«Να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας έκτασης στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ» και «να μεριμνήσει το Υπουργείο Πολιτισμού», ώστε να αναδειχθεί ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα και να διαμορφωθεί ελεύθερη...
Ο ΣΕΑ κατά της «εκποίησης του Αστέρα από το ΤΑΙΠΕΔ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
Δεκτές οι δύο προσφυγές κατοίκων για το κατασκευασμένο 11ώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου και το υπό προγραμματισμό στην Τσάμη Καρατάσου ● Η γνωμοδότηση ορίζει ότι το υπ. Πολιτισμού μπορεί να απαγορεύσει τη...
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 3ης Νοεμβρίου φαίνεται πως θα μπορούν οι πολίτες να νομιμοποιούν αυθαίρετα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ερχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας