• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  78%

Το κείμενο αυτό, σε μορφή αφίσας -και δη πλαστικοποιημένης-, «φιγουράρει» σε κολόνες σε όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου των Κονιστρών Ευβοίας

Θρησκευτικός πόλεμος στις Κονίστρες

 • A-
 • A+

«Οι μάρτυρες του Ιεχωβά είναι αιρετικοί και εχθροί της Εκκλησίας και της ορθοδόξου πίστεώς μας. Αλλοιώνουν το Ευαγγέλιο και διαστρεβλώνουν τα νοήματα της Αγίας Γραφής. Διδάσκουν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που διδάσκει η Αγία Γραφή. Δεν λένε τον Εθνικό μας Υμνο.

Δεν τιμούν τις εθνικές επετείους και δεν χαιρετούν την ελληνική σημαία. Δεν δίνουν το αίμα τους για να σωθεί η ανθρώπινη ζωή και δεν συντηρούν στην Ελλάδα ούτε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα».

Το κείμενο αυτό, σε μορφή αφίσας -και δη πλαστικοποιημένης-, «φιγουράρει» σε κολόνες σε όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου των Κονιστρών Ευβοίας, στην ενορία του χωριού καθώς και σε αρκετά καταστήματα.

Πέραν όμως των δεκάδων αφισών που έχουν κατακλύσει το κεφαλοχώρι, ένα σταντ -άλλοτε επανδρωμένο και άλλοτε όχι- με τις ίδιες αφίσες ως έντυπο υλικό εμφανίζεται συχνά στο πεζοδρόμιο, κυρίως τις Κυριακές, όταν έχει λαϊκή αγορά και κυκλοφορεί πολύς κόσμος.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ίδιος ο ιερέας της ενορίας αναλαμβάνει δράση και με μια τεράστια πικέτα στέκεται δίπλα στους μάρτυρες του Ιεχωβά που εκείνη την ώρα διανέμουν το υλικό τους, σε μια προσπάθεια να τους απωθήσει.

«Η τοπική κοινότητα των μαρτύρων του Ιεχωβά δεν έχει αντιδράσει νομικά στις προκλήσεις του συγκεκριμένου ιερέα που συνιστούν κήρυγμα μίσους. Προσπαθεί με ευγενικό τρόπο να τον πείσει να σταματήσει αυτή τη μισαλλόδοξη συμπεριφορά και δραστηριοποιείται περαιτέρω για να εξηγήσει στους ντόπιους την αλήθεια για το πιστεύω και τις πεποιθήσεις μας. Πάντως, τα όσα λέει και γράφει στις αφίσες δεν φαίνεται να τα συμμερίζονται οι ντόπιοι», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Κεντρική Εκκλησία των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Φραστικές επιθέσεις

«Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Για παράδειγμα, την άνοιξη του 2015 προσπάθεια μαρτύρων του Ιεχωβά να μιλήσουν για τα πιστεύω τους και να διανείμουν φυλλάδια στην Κάλυμνο προκάλεσε την παρέμβαση τοπικών ιερέων οι οποίοι τους επιτέθηκαν φραστικά. Κάλεσαν την αστυνομία, η οποία αντί να προστατεύσει τους μάρτυρες, τους ζήτησε να σταματήσουν ό,τι κάνουν και να φύγουν από το νησί.

Κάποιος μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε στον αξιωματικό υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να βρεθεί κατηγορούμενος, να συλληφθεί και να περάσει αυτόφωρο την επόμενη μέρα στην Κω για απείθεια κατά των αστυνομικών αρχών, όπου και αθωώθηκε.

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ιερείς ζητούν την παρέμβαση των αστυνομικών οργάνων. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί μάρτυρες να βρίσκονται στα αστυνομικά τμήματα για εξακρίβωση στοιχείων, μερικές φορές για τρεις και τέσσερις ώρες. Αυτά τα περιστατικά δεν περιορίζονται μόνο όταν εκδηλώνουμε δημόσια τα πιστεύω μας αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούλιο, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, χτίστηκε τοίχος για να ξεχωρίζει τους μάρτυρες του Ιεχωβά από τους ορθόδοξους χριστιανούς. Εκείνο που μας ξενίζει περισσότερο είναι ότι ιερείς και φανατικά στοιχεία υποκινούν την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών για να παρεμποδίσουν το συνταγματικό μας δικαίωμα να διαδίδουμε τα πιστεύω μας», προσθέτουν από την Κεντρική Εκκλησία των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Κάτοικοι της περιοχής μάς περιγράφουν το χωριό σαν μια κλειστή, συντηρητική επαρχιακή κοινωνία. Ωστόσο, μια επαρχιακή κοινωνία δεν συνάδει απαραίτητα με τον ρατσιστικό λόγο και τις φασίζουσες πρακτικές. «Πέραν του άκοσμου του πράγματος, με τον παπά σχεδόν να εφάπτεται στους μάρτυρες που μοίραζαν το υλικό τους, είναι και φασιστικό. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο δικαίωμα ο παπάς οικειοποιείται δημόσιο χώρο για θρησκευτική προπαγάνδα. Απ’ όσο γνωρίζω, η Ελλάδα δεν είναι θρησκευτικό κράτος. Τύποις τουλάχιστον...», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σ., τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Δεν ασχολείται

Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου όπου ανήκουν οι Κονίστρες προκειμένου να μιλήσουμε με τον δήμαρχο. Η γραμματέας του μας είπε γελώντας ότι «ο δήμαρχος έχει σημαντικότερα πράγματα στο κεφάλι του για να ασχοληθεί με αφίσες».

Οσο για τον ιερέα της ενορίας, αφού δεχθήκαμε τις απειλές του για μηνύσεις στην περίπτωση που δημοσιεύσουμε τις αφίσες -οι οποίες βρίσκονται σε δημόσια θέα σε ολόκληρο το χωριό!- μας είπε ότι είναι προς ενημέρωση των ορθοδόξων ενοριτών και προέκυψαν ύστερα από τρεις μήνες έντονης προπαγάνδας των Ιεχωβάδων: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι παράνομο. Ο,τι γράφει η αφίσα είναι αλήθεια. Δεν έχει τίποτα προπαγανδιστικό. Προσέξτε πώς θα το δημοσιεύσετε γιατί η Εκκλησία δεν απειλείται». Σωστά. Μόνο απειλεί...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Βελένης, παρεμβαίνει μέσω της «Εφ.Συν.» στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αδόκιμο τρόπο και κυρίως με το πείσμα του μητροπολίτη Ανθιμου να...
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόδοση τιμών επί τρία!
Ιερές στιγμές ζει τις τελευταίες μέρες η Θεσσαλονίκη. Ο δήμος αποφάσισε να ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκε η πόλη την Αγία Ζώνη της...
Απόδοση τιμών επί τρία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα βαθιά θρησκευόμενο «κοσμικό» κράτος
Με αφορμή το ζήτημα για τα Θρησκευτικά, η «Εφ.Συν.», με τη βοήθεια του αν. καθηγητή Κωστή Τσιτσελίκη, ανοίγει τον φάκελο του διαχωρισμού Πολιτείας-Εκκλησίας και διαπιστώνει πόσο διαφορετική θα ήταν η...
Ενα βαθιά θρησκευόμενο «κοσμικό» κράτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεοφάνεια με κόσμο, «απαγορευμένους» αγιασμούς και πρόστιμα
Αν και σε γενικές γραμμές οι πιστοί φορούσαν μάσκες, δεν έλειψαν οι εικόνες συνωστισμού σε διάφορους ναούς, αλλά και τα παρατράγουδα με απείθαρχους ιερείς που τέλεσαν αγιασμό υδάτων.
Θεοφάνεια με κόσμο, «απαγορευμένους» αγιασμούς και πρόστιμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το αίμα νερό δεν γίνεται»
Εξαιρετικά σημαντική είναι η επίσκεψη που από πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έπειτα από μια μακρά περίοδο που οι σχέσεις Αθήνας και Φαναρίου δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές
«Το αίμα νερό δεν γίνεται»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας διαρκείας για νηπιαγωγείο σε οικόπεδο της Εκκλησίας
Τον χαρακτηρισμό για σχολείο του παραλιακού οικοπέδου-φιλέτου γνωστό ως «Μάρμαρα Μόσχου», που ανήκει στην Εκκλησία ζητά το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Φυσικά αυτό βρίσκουν την Εκκλησία αντίθετη.
Αγώνας διαρκείας για νηπιαγωγείο σε οικόπεδο της Εκκλησίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας