Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.4°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.6°C / 12.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  79%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 5.6°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.6°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 6.7°C / 12.2°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 22.0°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
Νεκροί στο... μίξερ των ιεραρχών

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι δεν μπορούν να είναι υποχρεωμένοι οι ιερείς διά νόμου να τελέσουν εξόδιο ακολουθία όταν οι πιστοί αποτεφρώνονται

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Νεκροί στο... μίξερ των ιεραρχών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ταυτίζει την αποτέφρωση με την «ανακύκλωση απορριμμάτων», τονίζοντας πως δεν μπορεί οι κληρικοί διά νόμου να εξαναγκαστούν στην τέλεση εξόδιου ακολουθίας. Την ίδια στιγμή οι Δήμοι Αθηναίων και Πατρέων ξεκινούν διαδικασίες για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων. 

«Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύγχρονη διαδικασία τής κατ’ ευφημισμόν “αποτεφρώσεως” μετά την καύση της σoρού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές της σύγχρονης “αποτέφρωσης νεκρών” και της “διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων”».

Οποιος δεν κατάλαβε ποιος έχει γράψει το παραπάνω απόσπασμα, τον πληροφορούμε ότι είναι τμήμα της ανακοίνωσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που αποφάσισε να καταδικάσει στην «πυρά» όσους ζωντανούς χριστιανούς έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν μετά θάνατον. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι δεν μπορούν να είναι υποχρεωμένοι οι ιερείς διά νόμου να τελέσουν εξόδιο ακολουθία όταν οι πιστοί αποτεφρώνονται. Για τους άθεους που αποτεφρώνονται το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ζητηθεί ούτως ή άλλως εξόδιος ακολουθία. Το θέμα για τους ιερείς και την ηγεσία της Εκκλησίας μπορεί να έχει μια βάση, αλλά σε κάθε περίπτωση και ο ιερέας οφείλει να σέβεται τους νόμους του κράτους του οποίου είναι λειτουργός και από το οποίο αμείβεται.

Αυτό όμως που ξεπέρασε τα όρια δεν είναι ο προβληματισμός για την ουσία, αλλά αυτή καθεαυτή η ανακοίνωση.

Μετά την ανατριχιαστική περιγραφή με το «μπλέντερ» που είναι (κατά τη ΔΙΣ) χειρότερη μεταχείριση νεκρού από τα σκουλήκια ή τα στοιβαγμένα κόκαλα στα κασελάκια, η ηγεσία της Εκκλησίας εγκαλεί ως υποκριτές τους δημάρχους που, αντί να ψάχνουν για επέκταση των νεκροταφείων, ψάχνουν για οικόπεδα ώστε να εγκαταστήσουν αποτεφρωτήρια.

Ακόμα, σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση, εξομοιώνονται τα στερεά απόβλητα με το σώμα ενός νεκρού υπό αποτέφρωση και, τέλος, η Ιερά Σύνοδος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να (ξανα)συνεννοηθεί με τους αρμόδιους φορείς.

Κώδικας ηθικής

Στην ανακοίνωση της ΔΙΣ αντέδρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλαχιώτης, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα διαβάσαμε τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την αποτέφρωση των νεκρών. Λυπηθήκαμε ιδιαίτερα για το ύφος, το περιεχόμενο, τις ανακρίβειες και τα υποτιμητικά τα οποία αναφέρουν οι ιεράρχες για τη διαδικασία. Ως μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποτέφρωσης η οποία τελεί υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα μεταφέρουμε τις απόψεις αυτές στην Εκτελεστική Επιτροπή η οποία έχει την ευθύνη της υπεράσπισης του κώδικα ηθικής της αποτέφρωσης παγκοσμίως και θα απαντήσει στα προσβλητικά και αβάσιμα επιχειρήματα της Ιεράς Συνόδου».

Εμείς πάντως γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη, η ψυχή κάθε νεκρού, θαμμένου ή αποτεφρωμένου, έχει τη θέση της στους ουρανούς, εκεί που καθορίζει ο ελεήμων Θεός!

Ο Δήμος Αθηναίων ήδη έχει ξεκινήσει με διακήρυξη-εκδήλωση ενδιαφέροντος τη διαδικασία για την αγορά ή εκμίσθωση ακινήτου με σκοπό τη δημιουργία και εγκατάσταση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), εντός των ορίων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το ίδιο έχει συμβεί και στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα ο Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η κιβωτός της Ορθοδοξίας” (10/1/2016) ξεκαθάρισε ότι: Πριν απ’ τις δημοτικές εκλογές του 2014, παρουσίασα τη νομοθετική πρόταση που είχε εκπονήσει η κυρία Λούση Κιουσοπούλου, για τη διευθέτηση αυτού ακριβώς του προβλήματος: το να μπορούν δηλαδή να κατασκευαστούν αποτεφρωτήρια και εκτός νεκροταφείων, αυτό δηλαδή που είχε νομοθετηθεί από το 2006, ατελώς όμως και γι’ αυτό προκαλούσε εύλογα προβλήματα. Η νομοθετική πρόταση που παρουσιάσαμε το 2014 σήμερα είναι νόμος του κράτους. Είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με άλλους δήμους θα προχωρήσουμε στην κατασκευή αποτεφρωτηρίου, με βασική μέριμνα να έχουμε προηγουμένως καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Στην Πάτρα

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της επιτροπής του δήμου για τη δημιουργία ΚΑΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι πλέον δυνατή στον δήμο μας η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους συμπολίτες μας να επιλέξουν την τύχη των λειψάνων τους. Η δημοτική αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας, δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του, ταφή ή αποτέφρωση, κανένας δεν πρέπει να εμποδίζει την όποια συνειδητή επιλογή των ανθρώπων εν ζωή. Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου θα γίνει με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. Θα χρησιμοποιηθεί η πιο σύγχρονη τεχνολογία, για να μην υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλημα Θεού... να μη μείνει ούτε ένα δέντρο στην Αθήνα!
Η Εκκλησία της Ελλάδος βγάζει «στο σφυρί» έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου της πρωτεύουσας, τα ακίνητα-φιλέτο συνολικής έκτασης άνω των 190 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη.
Θέλημα Θεού... να μη μείνει ούτε ένα δέντρο στην Αθήνα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αστυνομία τελείωσε πριν ξεκινήσει τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα
Περικυκλωμένη από ΜΑΤ βρέθηκαν μερικές δεκάδες διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια ως ένδειξη αλληλεγγύης στον φυλακισμένο-απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Η αστυνομία, που επέδειξε ιδιαίτερη...
Η αστυνομία τελείωσε πριν ξεκινήσει τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινούν οι παραχωρήσεις δρομολογίων σε ιδιώτες
Θα ακολουθήσουν από Δευτέρα δρομολόγια στο νότιο παραλιακό μέτωπο και στην Ανατολική Αττική ● Ενισχύονται από σήμερα οι πρώτες γραμμές λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας.
Ξεκινούν οι παραχωρήσεις δρομολογίων σε ιδιώτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισαγγελέας για τον εκκλησιασμό ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην Πάτρα
Δεν έχει αντιδράσει ακόμη η μητρόπολη Πατρών, στην πρωτοβουλία ιερέα εκκλησίας της πόλης, να τελέσει ανήμερα του Ευαγγελισμού, την πανηγυρική για τη μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας λειτουργία.
Εισαγγελέας για τον εκκλησιασμό ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην Πάτρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδικητική απόλυση εργαζομένου, μάρτυρα στη δίκη του Γηροκομείου
Ο Δημήτρης Παπαχρήστου, πρόεδρος των εργαζομένων του Γηροκομείου Αθηνών, έλαβε ένα εξώδικο να επιστρέψει νόμιμους μισθούς που είχε εισπράξει μία βδομάδα μετά την κατάθεσή του, το προσωρινό Δ.Σ. του Γηροκομείου...
Εκδικητική απόλυση εργαζομένου, μάρτυρα στη δίκη του Γηροκομείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας