Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νεκροί στο... μίξερ των ιεραρχών

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι δεν μπορούν να είναι υποχρεωμένοι οι ιερείς διά νόμου να τελέσουν εξόδιο ακολουθία όταν οι πιστοί αποτεφρώνονται

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Νεκροί στο... μίξερ των ιεραρχών

  • A-
  • A+

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ταυτίζει την αποτέφρωση με την «ανακύκλωση απορριμμάτων», τονίζοντας πως δεν μπορεί οι κληρικοί διά νόμου να εξαναγκαστούν στην τέλεση εξόδιου ακολουθίας. Την ίδια στιγμή οι Δήμοι Αθηναίων και Πατρέων ξεκινούν διαδικασίες για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων. 

«Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύγχρονη διαδικασία τής κατ’ ευφημισμόν “αποτεφρώσεως” μετά την καύση της σoρού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές της σύγχρονης “αποτέφρωσης νεκρών” και της “διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων”».

Οποιος δεν κατάλαβε ποιος έχει γράψει το παραπάνω απόσπασμα, τον πληροφορούμε ότι είναι τμήμα της ανακοίνωσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που αποφάσισε να καταδικάσει στην «πυρά» όσους ζωντανούς χριστιανούς έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν μετά θάνατον. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι δεν μπορούν να είναι υποχρεωμένοι οι ιερείς διά νόμου να τελέσουν εξόδιο ακολουθία όταν οι πιστοί αποτεφρώνονται. Για τους άθεους που αποτεφρώνονται το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ζητηθεί ούτως ή άλλως εξόδιος ακολουθία. Το θέμα για τους ιερείς και την ηγεσία της Εκκλησίας μπορεί να έχει μια βάση, αλλά σε κάθε περίπτωση και ο ιερέας οφείλει να σέβεται τους νόμους του κράτους του οποίου είναι λειτουργός και από το οποίο αμείβεται.

Αυτό όμως που ξεπέρασε τα όρια δεν είναι ο προβληματισμός για την ουσία, αλλά αυτή καθεαυτή η ανακοίνωση.

Μετά την ανατριχιαστική περιγραφή με το «μπλέντερ» που είναι (κατά τη ΔΙΣ) χειρότερη μεταχείριση νεκρού από τα σκουλήκια ή τα στοιβαγμένα κόκαλα στα κασελάκια, η ηγεσία της Εκκλησίας εγκαλεί ως υποκριτές τους δημάρχους που, αντί να ψάχνουν για επέκταση των νεκροταφείων, ψάχνουν για οικόπεδα ώστε να εγκαταστήσουν αποτεφρωτήρια.

Ακόμα, σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση, εξομοιώνονται τα στερεά απόβλητα με το σώμα ενός νεκρού υπό αποτέφρωση και, τέλος, η Ιερά Σύνοδος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να (ξανα)συνεννοηθεί με τους αρμόδιους φορείς.

Κώδικας ηθικής

Στην ανακοίνωση της ΔΙΣ αντέδρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλαχιώτης, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα διαβάσαμε τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την αποτέφρωση των νεκρών. Λυπηθήκαμε ιδιαίτερα για το ύφος, το περιεχόμενο, τις ανακρίβειες και τα υποτιμητικά τα οποία αναφέρουν οι ιεράρχες για τη διαδικασία. Ως μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποτέφρωσης η οποία τελεί υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα μεταφέρουμε τις απόψεις αυτές στην Εκτελεστική Επιτροπή η οποία έχει την ευθύνη της υπεράσπισης του κώδικα ηθικής της αποτέφρωσης παγκοσμίως και θα απαντήσει στα προσβλητικά και αβάσιμα επιχειρήματα της Ιεράς Συνόδου».

Εμείς πάντως γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη, η ψυχή κάθε νεκρού, θαμμένου ή αποτεφρωμένου, έχει τη θέση της στους ουρανούς, εκεί που καθορίζει ο ελεήμων Θεός!

Ο Δήμος Αθηναίων ήδη έχει ξεκινήσει με διακήρυξη-εκδήλωση ενδιαφέροντος τη διαδικασία για την αγορά ή εκμίσθωση ακινήτου με σκοπό τη δημιουργία και εγκατάσταση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), εντός των ορίων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το ίδιο έχει συμβεί και στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα ο Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η κιβωτός της Ορθοδοξίας” (10/1/2016) ξεκαθάρισε ότι: Πριν απ’ τις δημοτικές εκλογές του 2014, παρουσίασα τη νομοθετική πρόταση που είχε εκπονήσει η κυρία Λούση Κιουσοπούλου, για τη διευθέτηση αυτού ακριβώς του προβλήματος: το να μπορούν δηλαδή να κατασκευαστούν αποτεφρωτήρια και εκτός νεκροταφείων, αυτό δηλαδή που είχε νομοθετηθεί από το 2006, ατελώς όμως και γι’ αυτό προκαλούσε εύλογα προβλήματα. Η νομοθετική πρόταση που παρουσιάσαμε το 2014 σήμερα είναι νόμος του κράτους. Είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με άλλους δήμους θα προχωρήσουμε στην κατασκευή αποτεφρωτηρίου, με βασική μέριμνα να έχουμε προηγουμένως καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Στην Πάτρα

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της επιτροπής του δήμου για τη δημιουργία ΚΑΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι πλέον δυνατή στον δήμο μας η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους συμπολίτες μας να επιλέξουν την τύχη των λειψάνων τους. Η δημοτική αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας, δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του, ταφή ή αποτέφρωση, κανένας δεν πρέπει να εμποδίζει την όποια συνειδητή επιλογή των ανθρώπων εν ζωή. Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου θα γίνει με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. Θα χρησιμοποιηθεί η πιο σύγχρονη τεχνολογία, για να μην υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
Με πρόσχημα την ανάγκη διερεύνησης του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στο Γηροκομείο, την εγγραφή νέων μελών στο ίδρυμα και την αξιοποίησης της περιουσίας του, ο προσωρινός πρόεδρος Ζώης Κολιός ζήτησε την...
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία σε επισιτισμό-τουρισμό απέναντι στην 7ήμερη εργασία
Να ξεχάσουν κάθε εφαρμογή του επταήμερου και άλλων αντεργατικών πρακτικών στον τουρισμό διαμήνυσαν χθες προς κάθε κατεύθυνση οι εργαζόμενοι του κλάδου, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις.
24ωρη απεργία σε επισιτισμό-τουρισμό απέναντι στην 7ήμερη εργασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τα παιδιά που χάθηκαν...
Εκδήλωση που διοργάνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας φορέων στην αναζήτηση των εξαφανισμένων παιδιών όπως και η ανάγκη ψυχολογικής στήριξης τους
Για τα παιδιά που χάθηκαν...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αθήνα
Λόγω του εορτασμού του πολιούχου της Αθήνας και της λιτανείας της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου απαγορεύεται από τις 6 το πρωί η στάση και η στάθμευση οχημάτων στο Κολωνάκι. Κλειστά τα σχολεία...
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άμεση παρέμβαση Καμίνη για το Γηροκομείο Αθηνών ζητά ο Λ. Ρακιντζής
Την παρέμβαση του δημάρχου ζητά ο τ. επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, για τις σοβαρότατες παρατυπίες που διαπιστώνει στην προσπάθεια εξυγίανσης του Γηροκομείου Αθηνών, όπου οι πληγές από τις...
Άμεση παρέμβαση Καμίνη για το Γηροκομείο Αθηνών ζητά ο Λ. Ρακιντζής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βάζει τώρα με τους εργαζόμενους το «καθεστώς» του Γηροκομείου
Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατηθούν στη διοίκηση του Γηροκομείου εκείνοι που το οδήγησαν σε πλήρη αφανισμό ● Διαφωτιστικές επιστολές για τις συνθήκες που επικρατούν και τους κινδύνους που διατρέχουν...
Τα βάζει τώρα με τους εργαζόμενους το «καθεστώς» του Γηροκομείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας