Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Δρίτσας «αδειάζει» το ΤΑΙΠΕΔ

Σοβαρές αιχμές για τη διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ άφησε ο Θοδωρής Δρίτσας, σχολιάζοντας τόσο το γεγονός ότι υπάρχει μία και μοναδική προσφορά όσο και το ύψος αυτής

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ο Δρίτσας «αδειάζει» το ΤΑΙΠΕΔ

  • A-
  • A+

Δυσαρέσκεια και προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση από τις εξελίξεις της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του ΟΛΠ, τόσο για το προσφερόμενο τίμημα όσο και για τη μία και μοναδική προσφορά από την κινέζικη COSCO.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα χθες από δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο οποίος κράτησε σαφείς αποστάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ και τους χειρισμούς που ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ άφησε σοβαρές αιχμές για την εξέλιξη του διαγωνισμού και πώς αυτός κατέληξε σε μία και μοναδική προσφορά.

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η «μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και του δημοσίου συμφέροντος» και, όπως είπε, τον ρόλο αυτόν τον έχει πια αποκλειστικά η κυβέρνηση και όχι το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στην «ΕΡΤ Ενημέρωση» υποστήριξε ότι «για έναν διεθνή διαγωνισμό με επίδικο το πρώτο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και της Ευρώπης, με τόσο μεγάλες προοπτικές, δεν είναι το καλύτερο η τελική φάση του διαγωνισμού να οδηγεί στο να υπάρχει μόνο μία προσφορά».

Σε ερώτηση «γιατί η προσφορά ήταν μία και όχι περισσότερες» απάντησε ότι «τη διαγωνιστική διαδικασία και την ευθύνη της την έχει το ΤΑΙΠΕΔ και αυτό πρέπει να απαντήσει», ενώ ανέφερε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών υποδομών της χώρας και ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σημαντική υποδομή, όπως το λιμάνι του Πειραιά, με τόσο μεγάλες προοπτικές και τόσο σημαντικό ρόλο, πρέπει να αποτελέσει και αποτελεί για την κυβέρνησή μας αντικείμενο περαιτέρω προσπάθειας διερεύνησης των δυνατοτήτων κοινωνικής απόδοσης».

Και ενώ ο Θ. Δρίτσας «άδειαζε» το ΤΑΙΠΕΔ, οι Ελληνες δημοσιογράφοι μάθαιναν χθες από δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων πόσο τελικά είναι το προσφερόμενο τίμημα από τους Κινέζους για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) των μετοχών του ΟΛΠ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ κράτησε και αυτή τη φορά επτασφράγιστο μυστικό τόσο το ύψος της προσφοράς όσο και το ύψος των εκτιμήσεων των δύο ανεξάρτητων αποτιμητών για την αξία του ΟΛΠ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η προσφορά της COSCO για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ (περίπου 758 εκατ. δολάρια). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται περίπου 350 εκατ. ευρώ που θα κάνουν οι Κινέζοι σε επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών. Να σημειωθεί εδώ ότι το πραγματικό ύψος των επενδύσεων είναι μόλις 212,9 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα προέρχονται από χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει και δήλωση ενός εκπροσώπου (Tom Boyd) της APM Terminals (θυγατρική της Maersk) που εθεωρείτο η μεγάλη ανταγωνίστρια της COSCO και η οποία «αποσύρθηκε» από τον διαγωνισμό, ο οποίος υποστηρίζει ότι «έπειτα από προσεκτική εξέταση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι μια ελκυστική επιχείρηση για την εταιρεία μας».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφέρει ότι ακόμα μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα στην τήρηση των διαφανών διαδικασιών και στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ.

Να σημειωθεί ότι αύριο Παρασκευή αναχωρεί για την Κίνα αντιπροσωπεία της COSCO που βρίσκεται στην Ελλάδα και η οποία ήταν παρούσα στην αποσφράγιση της προσφοράς τους. Θα επανέλθει στο τέλος της άλλης εβδομάδας, προκειμένου να καταθέσει τη νέα βελτιωμένη προσφορά της.

Στο μεταξύ, στη 1 σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ, η οποία είναι συνέχεια της επεισοδιακής πρώτης που είχε διακοπεί τη Δευτέρα μετά τα απρόβλεπτα γεγονότα που συνέβησαν, όπως το τηλεφώνημα για βόμβα. Ενα από τα βασικά θέματα συζήτησης των μελών του Δ.Σ. είναι η Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ, η οποία βρίσκεται σε φάση τροποποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τιμωρούνται άνθρωποι, γιατί στάθηκαν όρθιοι και αξιοπρεπείς»
«Φουρτούνιασε» και ο Θ. Δρίτσας. Σκληρή επίθεση του υπουργού Ναυτιλίας μέσω της «Εφ.Συν.» στο ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την κίνηση του Ταμείου να προχωρήσει σε αλλαγές στα μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΠ και...
«Τιμωρούνται άνθρωποι, γιατί στάθηκαν όρθιοι και αξιοπρεπείς»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γλιτώνει από του επενδυτή τα δόντια
Το επίμαχο θαλάσσιο μέτωπο της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, το οποίο υπάρχει μέσα στο προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ «γλιτώνει», όπως όλα δείχνουν, από τα χέρια...
Γλιτώνει από του επενδυτή τα δόντια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελεσίγραφο ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ
Μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου δίνει περιθώριο το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση να μελετήσει και να στείλει για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς το προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, το...
Τελεσίγραφο ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή του λιμανιού στην τοπική κοινωνία ζητά ο δήμαρχος Πόρου
Επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αναπληρωτές υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού, στην οποία εκθέτει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια το λιμάνι του Πόρου λόγω της μεταβίβασης των...
Επιστροφή του λιμανιού στην τοπική κοινωνία ζητά ο δήμαρχος Πόρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσηκώθηκε το Πέραμα
Μια σοβαρή αντιδικία, με απρόβλεπτες εξελίξεις, ανάμεσα στον Δήμο Περάματος και τον ΟΛΠ-Cosco προέκυψε τη Δευτέρα. Μήλον της έριδος, η επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ στον δυτικό τομέα που προγραμματίζει να κάνει ο...
Ξεσηκώθηκε το Πέραμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι
Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία των λιμενεργατών του ΟΛΠ, εξετάζοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει η διοίκηση του Οργανισμού. Όσον αφορά την προσφυγή που αφορούσε την απεργία των...
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ