• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.4°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 13.9°C
  6 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 21.5°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  83%

Κατεβαίνει στην Αθήνα ο Γ. Μπουτάρης για κατάθεση υπομνήματος και εξεύρεση πολιτικής λύσης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Απειλή λουκέτου λόγω σκανδάλου

 • A-
 • A+

Το μαύρο σύννεφο της χρεοκοπίας βρίσκεται πάνω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Οι μέχρι τώρα φόβοι για την υποχρέωση καταβολής οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία από την εποχή της υπεξαίρεσης και του σκανδάλου Παπαγεωργόπουλου επιβεβαιώθηκαν χθες με δραματικό τρόπο.

Στις 9 το πρωί η ειδική οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών κοινοποίησε το οριστικό φύλλο ελέγχου για μη καταβληθείσες (κλαπείσες) ασφαλιστικές εισφορές από την εποχή του σκανδάλου Παπαγεωργόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό ποσό ανέρχεται στα 6.900.000 ευρώ και σε αυτό προστίθενται προσαυξήσεις 9.700.000 με την ενημέρωση ότι εντός 48 ωρών ο δήμος πρέπει να τα καταβάλει, διαφορετικά θα γίνει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών τη Δευτέρα.

Αμέσως συγκλήθηκαν απανωτές συσκέψεις στο δημαρχείο παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για να καθοριστεί η στάση που ο δήμος θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.

Η μισθοδοσία

Αποφασίστηκε άμεση κάθοδος του δημάρχου στην Αθήνα και κατάθεση υπομνήματος στο οποίο θα γίνεται αναφορά ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής του ποσού και θα αιτηθούν να μη γίνει δέσμευση των λογαριασμών του δήμου μέχρι να βρεθεί πολιτική λύση ή μέχρι να τακτοποιήσει το υπουργείο με κάποια χρηματοδότηση το ζήτημα.

Εξάλλου σήμερα στα ταμεία του δήμου υπάρχουν περί τα 24 εκατομμύρια, τα οποία όμως προορίζονται για μισθοδοσία προσωπικού, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανή δέσμευση των λογαριασμών τινάζει στον αέρα κάθε δυνατότητα του δήμου να αντεπεξέλθει σε άλλες υποχρεώσεις και τρέχουσες ανάγκες.

«Πρέπει να ξεσηκωθούμε, πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία», δηλώνει με θυμό στην «Εφ.Συν.» η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου, Γιούλη Ρανέλα, και τονίζει ότι «πρέπει κάποια στιγμή να συσχετιστούν οι έλεγχοι, δεν μπορεί όποτε θυμάται κάθε φορέας να μας βάζει ένα ποσό και να πληρώνουμε συνέχεια εμείς τον Σαξώνη και τον Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος σήμερα είναι έξω από τη φυλακή.

Η αντιπολίτευση

»Θα απευθυνθούμε με υπόμνημα σε κάθε αρμόδιο, στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Εισαγγελία, πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία, εδώ μας έχουν βάλει προσαυξήσεις για το ποσό των 7 εκατομμυρίων που είχαμε συμφωνήσει και έχουμε ήδη καταβάλει».

»Αλλά και από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Γιώργος Αβαρλής δηλώνει ότι «πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε πολιτική λύση το υπουργείο Οικονομικών για να μην οδηγήσει σε πτώχευση τον δεύτερο δήμο της χώρας, όπως έγινε με τη Σαλαμίνα.

Δεν μπορεί να πληρώνουν την κατάχρηση Παπαγεωργόπουλου εσαεί οι πολίτες της πόλης. Η παράταξή μας έχει αναδείξει το θέμα εγκαίρως και καλούμε την ύστατη αυτή ώρα την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμών διότι αυτό ισοδυναμεί με οικονομική εξόντωση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρεοκοπία ή σωτηρία
Σε επίδειξη ψυχραιμίας από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης και σιωπής ή αμηχανίας από το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται η υπόθεση της δέσμευσης λογαριασμών του δήμου και η ντε φάκτο πτώχευσή του μετά την...
Χρεοκοπία ή σωτηρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα «βαρίδι» λιγότερο για το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης
Παραμονές του νέου χρόνου η Δ’ ΔΟΥ αποφάσισε την αποδέσμευση των λογαριασμών του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού βέβαια είχαν εισπραχθεί και 7 εκατομμύρια από τα πρόστιμα για την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου.
Ενα «βαρίδι» λιγότερο για το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπλόκο» ΙΚΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Σε σισύφειο μαρτύριο έχει μετατραπεί για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η διαχείριση των οικονομικών. Στα απόνερα της υπόθεσης υπεξαίρεσης εκατομμυρίων της περιόδου Παπαγεωργόπουλου προστίθενται...
«Μπλόκο» ΙΚΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σαλαμίνα-Θεσσαλονίκη, μια χρεοκοπία δρόμος
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου ταλαιπωρεί ακόμα τον δήμο της συμπρωτεύουσας, στον οποίο -με βάση πόρισμα 400 σελίδων της οικονομικής επιθεωρήτριας- καταλογίζονται ακόμη 7 εκατ. ευρώ,...
Σαλαμίνα-Θεσσαλονίκη, μια χρεοκοπία δρόμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα 7 εκατ. ευρώ «ζημιά» λόγω Παπαγεωργόπουλου
Βαρέλι δίχως πάτο... το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης Παπαγεωργόπουλου. Νέα «λυπητερή» επτά εκατομμυρίων ευρώ έφτασε αιφνιδιαστικά στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης από την Οικονομική Επιθεώρηση για χρηματικά...
Αλλα 7 εκατ. ευρώ «ζημιά» λόγω Παπαγεωργόπουλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φάντασμα του πρώην «στοιχειώνει» τον νυν δήμαρχο
«Απασφάλισε» η αντιπολίτευση του Δήμου Θεσσαλονίκης στη χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό καθώς εμφανίστηκε και το «φάντασμα» Παπαγεωργόπουλου, ενώ αντήχησαν μάλλον προειδοποιητικά σαν ηχώ του παρελθόντος...
Το φάντασμα του πρώην «στοιχειώνει» τον νυν δήμαρχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας