• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 34.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.8°C
  2 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  4 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 28.4°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%

Με μόρια θα γίνονται οι τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καταργώντας τις... διαμεσολαβήσεις για ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων φαντάρων

ΕUROKINISSI/ ΥΕΘΑ

Αποσυνδέονται τα «βύσματα»

 • A-
 • A+

Σημαντικές αλλαγές στο στράτευμα, όπως η καθιέρωση συστήματος μοριοδότησης στις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις των φαντάρων, η αποποινικοποίηση των ανυπότακτων και των αντιρρησιών συνείδησης και η ίδρυση Γραφείων Στήριξης Οπλιτών σε κάθε Επιτελείο, ώστε να παρέχεται υποστήριξη στους νεοσύλλεκτους και να καταγράφονται οι καταγγελίες των στρατεύσιμων για τη θητεία τους, εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Συγκεκριμένα, όλοι οι οπλίτες θα υποβάλλουν δήλωση του τόπου προτίμησής τους για τοποθέτηση και μετάθεση στο κέντρο κατάταξης εντός 10 ημερών από την κατάταξή τους, η οποία θα συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που περιγράφουν την οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή κατάστασή τους.

Σ’ αυτήν μπορούν να δηλώσουν έως 4 τόπους προτίμησης, αλλά τουλάχιστον 2 διαφορετικές φρουρές.

Με το νομοσχέδιο μάλιστα θεσπίζεται, για πρώτη φορά, πλήρες σύστημα μοριοδότησης, ώστε οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις να διέπονται από διαφάνεια.

Προτεραιότητα βέβαια παραμένουν οι επιχειρησιακές και υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως εισάγονται πλέον κριτήρια που θα διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά-κοινωνικά και αντικειμενικά, με καθορισμένη εκ των προτέρων βαρύτητα, ώστε ο οπλίτης που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια να μπορεί να διεκδικήσει τοποθέτηση στον τόπο επιθυμίας του ή πλησιέστερα αυτού.

1. Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θεωρούνται:

■ Η απώλεια συγγενούς πρώτου βαθμού κατά τον τελευταίο χρόνο πριν από την κατάταξη του οπλίτη ή κατά τη διάρκεια της θητείας του.

■ Η ανεργία γονέων με χαμηλό οικονομικό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται, εφόσον ο οπλίτης είναι εξαρτώμενο μέλος.

Η ανεργία συζύγου για τον έγγαμο οπλίτη και συντρόφου για τον οπλίτη που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με τουλάχιστον ένα τέκνο και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται.

■ Παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω μελών των οικογενειών των οπλιτών.

■ Οπλίτης με τουλάχιστον ένα τέκνο.

■ Οπλίτης μέλος πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας που δεν δικαιούται τη μεταφορά του στους υπόχρεους μειωμένης στρατιωτικής υποχρέωσης και οι αδελφοί του είναι εξαρτώμενα μέλη.

■ Οπλίτης μέλος πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας.

2. Τα αντικειμενικά κριτήρια σχετίζονται με τους παράγοντες που καθορίζουν τον βαθμό δυσκολίας της τοποθέτησης. Εξαιρούνται από το σύστημα μοριοδότησης και τοποθετούνται στην πλησιέστερη μονάδα που επιθυμούν:

■ Οι οπλίτες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Στέγαση και επανένταξη». Οι οπλίτες που είναι εξαρτώμενα μέλη δικαιούχων του συγκεκριμένου προγράμματος.

■ Οι οπλίτες με τουλάχιστον ένα τέκνο που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λαμβάνουν τουλάχιστον μία από τις παροχές που προβλέπονται στον ν. 4320/2015.

Οι οπλίτες που είναι εξαρτώμενα μέλη δικαιούχου μίας από τις παροχές του ν. 4320/2015 και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

■ Οπλίτες με τουλάχιστον ένα τέκνο ΑμεΑ.

■ Οι οπλίτες που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες.

Οι οπλίτες που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες λαμβάνουν κατάλληλη ειδικότητα και τοποθετούνται στην πλησιέστερη μονάδα του τόπου που έχει έδρα το κέντρο θεραπείας τους, εφόσον το επιθυμούν.

Ολοι ίσοι

Το νομοσχέδιο προβλέπει 5μηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

■ Οι οπλίτες που κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς μετά το τέλος της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης τοποθετούνται σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας, καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

■ Στο Πολεμικό Ναυτικό τοποθετούνται κατ’ αρχάς σε πλοία, ναυστάθμους, ναυτικά παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νησιών και στη συνέχεια σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες, με κριτήριο τη στελέχωση αυτών με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, στο σύνολο της επικράτειας.

■ Στην Πολεμική Αεροπορία τοποθετούνται αρχικά σε μονάδες και υπηρεσίες εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, και στη συνέχεια σε μονάδες και υπηρεσίες με όμοιο βαθμό δυσκολίας που βρίσκονται εντός των ανωτέρω νομών.

■ Οι αποσπάσεις οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας, που επεκτείνεται κατά άλλες 15 ημέρες κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

■ Η διάθεση οπλίτη σε διαφορετική μονάδα από την τοποθέτηση έχει διάρκεια έως 15 ημέρες καθ’ όλη τη θητεία του συνολικά ή τμηματικά, σε περίπτωση που οι ανάγκες δεν καλύπτονται με τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση.

Τι προβλέπεται για ανυπότακτους, αντιρρησίες συνείδησης, κληρωτούς άνω των 35 ετών

Ρυθμίσεις κοινής λογικής

Ευνοϊκότερα, αντιμετωπίζονται οι ανυπότακτοι, οι αντιρρησίες συνείδησης και οι 35άρηδες που δεν έχουν υπηρετήσει. Συγκεκριμένα, για τους ανυπότακτους το νομοσχέδιο προβλέπει:

■ Οσοι ήταν ή βρίσκονται σε ανυποταξία κατά την ημερομηνία έναρξης του νόμου εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις, για τις οποίες έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι, εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ενοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους ή τις εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωσή τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους από την έναρξη του νόμου.

Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται και οι ανυπότακτοι που έχουν ήδη απαλλαγεί από τη στρατιωτική υποχρέωση χωρίς να έχει προηγηθεί κατάταξή τους στις Ενοπλες Δυνάμεις, επειδή κρίθηκαν ακατάλληλοι για λόγους υγείας ή θα απαλλαγούν για τους ίδιους λόγους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ομοίως και οι ανυπότακτοι των οποίων η ανυποταξία διακόπηκε με τη χορήγηση αναβολής για λόγους υγείας ή θα λάβουν αναβολή για τους ίδιους λόγους μέχρι 31-12-2016.

Για τις περιπτώσεις αυτές εξαλείφεται το αξιόποινο της ανυποταξίας, παραγράφονται οι ποινικές συνέπειες και διαγράφονται οι διοικητικές συνέπειες και τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί στο σύνολο τους, ενώ σε περίπτωση μερικής αποπληρωμής τους διαγράφεται το υπόλοιπο ποσό.

■ Οι αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι ήταν ή βρίσκονται σε ανυποταξία κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, υπάγονται στις εν λόγω ρυθμίσεις, εφόσον έχουν ήδη εκπληρώσει την εναλλακτική υπηρεσία ή έχουν υποβάλει ήδη ή θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στις διατάξεις περί αντιρρησιών συνείδησης μέχρι τις 31/12/2016 και παρουσιαστούν εμπρόθεσμα για εκπλήρωση της εναλλακτικής υπηρεσίας τους.

■ Η εξάλειψη του αξιόποινου της ανυποταξίας και η παραγραφή των ποινικών συνεπειών ισχύει και για τους αντιρρησίες συνείδησης που δήλωσαν δημόσια ή με επιστολή τους σε αρμόδια υπηρεσία την άρνησή τους να υπηρετήσουν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 2510/1997.

■ Τέλος, για όσους έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους προβλέπεται ότι μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους, εφόσον έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και αφού προηγουμένως υπηρετήσουν ενόπλως 20 ημέρες.

Την ίδια δυνατότητα έχουν και όσοι συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους και έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν σε φορείς του Δημοσίου για εναλλακτική υπηρεσία, αφού εκπληρώσουν εναλλακτική υπηρεσία 40 ημερών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραλαβές ελικοπτέρων και αναβαθμισμένου αεροσκάφους
Διήμερο παραλαβών το τελευταίο αφού σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το «ενδιάμεσης λύσης» (interim solution) Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Ρ-3 ΗΝ...
Παραλαβές ελικοπτέρων και αναβαθμισμένου αεροσκάφους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια στις τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις
Αδιόρθωτοι εμφανίζονται να είναι οι Τούρκοι, οι οποίοι σήμερα πραγματοποίησαν την πρώτη για το 2018 υπέρπτηση αεροσκάφους τους πάνω από ελληνικό έδαφος, που έρχεται να προστεθεί στην ιδιαίτερα «πληθωρική»...
Εγκαίνια στις τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο αντίκτυπος της κατάστασης της οικονομίας στα νοικοκυριά, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές, που φτωχοποιούνται με ισοπεδωτικούς ρυθμούς, γεγονός που μεταφράζεται στην...
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λεφτά για F-16 υπάρχουν αρκετά
Στο τραπέζι της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής αναμένεται να τεθεί σήμερα η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την έναρξη της διαδικασίας για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η...
Λεφτά για F-16 υπάρχουν αρκετά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επτάλεπτο τουρκικό «σόου» στα Ιμια
Ανήμερα της 21ης επετείου των Ιμίων, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, η τουρκική πλευρά επέλεξε να προκαλέσει και πάλι, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμούν στελέχη του...
Επτάλεπτο τουρκικό «σόου» στα Ιμια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλος στρατιώτης με το σήμα του αλβανικού αετού
Ενα ακόμη περιστατικό όπου στρατιώτης φωτογραφίζεται να σχηματίζει με τα χέρια του τον αλβανικό αετό σημειώθηκε προχθές το βράδυ και το ΓΕΣ, αφού τον εντόπισε, παρέπεμψε την υπόθεσή του στη Στρατιωτική...
Κι άλλος στρατιώτης με το σήμα του αλβανικού αετού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας