• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.8°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.8°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 27.6°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  49%

Τα «Dirty Girls», μια πρωτοβουλία ατόμων που ξεκίνησαν από την Καλιφόρνια κι έχουν βρεθεί στη Λέσβο, έδειξαν στη Σούζαν Σάραντον πώς συγκεντρώνουν τα μουσκεμένα ρούχα των προσφύγων για να τα πλύνουν, αντί να τα πετάξουν

Το «βρόμικο κορίτσι» που ξέρει να... καθαρίζει

 • A-
 • A+

«Το βρόμικο κορίτσι, η Σούζαν, ήταν καταπληκτική, από το μάζεμα των βρόμικων και μουσκεμένων ρούχων, το κουβάλημα και τη διαλογή των ρούχων… μέχρι που έφτασε η ώρα να μαζέψει κάλτσες!»

Μπορεί να εκπλήσσει η δήλωση, είναι όμως γεγονός και προέρχεται από τα «Dirty Girls», τα «Βρόμικα Κορίτσια» που έδειξαν στη Σούζαν Σάραντον πώς συγκεντρώνουν τα μουσκεμένα ρούχα των προσφύγων για να τα πλύνουν, αντί να τα πετάξουν.

Τα «Βρόμικα κορίτσια», μια πρωτοβουλία ατόμων που ξεκίνησαν από την Καλιφόρνια κι έχουν βρεθεί στη Λέσβο, στηρίζονται από τις συνδρομές πολιτών, από δωρεές φίλων και συγγενών, ενώ κάποιοι συντελεστές της προέρχονται από τον κινηματογράφο.

Φυσικά, η Σ. Σάραντον δεν έκατσε να βλέπει, αλλά ανέλαβε δράση, στηρίζοντας για άλλη μια μέρα, στο πλαίσιο της πολυήμερης παραμονής της στη Λέσβο, της πρωτοβουλίες που γίνονται για τους πρόσφυγες.

Η Αλισον Τέρι-Εβανς διαπίστωσε πριν από περίπου δύο μήνες ότι στη θάλασσα πετιούνταν τα βρεγμένα ρούχα των προσφύγων, που φυσικά πρέπει να τα αλλάζουν, αφού είναι μούσκεμα.

Τα «Βρόμικα Κορίτσια» ξεκαθαρίζουν ότι «τα ρούχα είναι μια χαρά και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να γίνονται σκουπίδια. Είναι πολύ πιο φτηνό να πλένονται τα ρούχα από το να αποστέλλονται άλλα, από άλλα μέρη. Επίσης, το να μετατρέπονται τα ρούχα σε σκουπίδια επιβαρύνει το περιβάλλον του νησιού».

Τους έπεισαν

Ηταν αρκετά δύσκολο να εξηγήσουν και να πείσουν τους εθελοντές για τη σπουδαιότητα του πλυσίματος των ρούχων, καθώς «το να πετάς τα σκουπίδια είναι πολύ πιο εύκολο», λένε στην «Εφ.Συν.».

Επίσης, όπως μας λένε, οι γιατροί ήταν επιφυλακτικοί έως ότου τους παρουσιάστηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το πλύσιμο των ρούχων και των κουβερτών γίνεται σύμφωνα με τα νοσοκομειακά πρότυπα.

Πλέον γιατροί, εθελοντές και μεγάλες ΜΚΟ, αλλά και άλλες οργανώσεις είναι πολύ υποστηρικτικοί σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς και οι ίδιοι διαπιστώνουν οφέλη περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Ολοι οι καταυλισμοί, μικροί και μεγάλοι, συμμετέχουν στη συγκέντρωση ρούχων και κουβερτών, ώστε να τα παραλαμβάνουν τα «Βρόμικα κορίτσια».

Η Σούζαν Σάραντον είναι θερμή υποστηρίκτρια των «Βρόμικων Κοριτσιών», όπως και άλλοι παραγωγοί και σκηνοθέτες. Εθελοντές και εκπρόσωποι από τη Χίο, τη Σάμο και την Αθήνα έχουν επικοινωνήσει μαζί τους για να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ΗΠΑ ευχαριστούν την Ελλάδα και ΜΚΟ
Πριν μεταβεί στη Γενεύη σε συνέδριο που οργανώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ, μαζί με τον πρέσβη της χώρας στην Ελλάδα,...
Οι ΗΠΑ ευχαριστούν την Ελλάδα και ΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραβείο στην Ευρώπη των λαών
Το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ» παρέλαβαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης τα μέλη της οργάνωσης που έφτιαξε ο παπα-Στρατής, «Αγκαλιά», που οι δραστηριότητές της «αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες του...
Βραβείο στην Ευρώπη των λαών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Επαγγελματικά» χτυπήματα στην αλληλεγγύη
Οι φόβοι ότι το 2016 το προσφυγικό κύμα θα ενταθεί έχουν κυριεύσει τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Επαγγελματιών και Δημοτών Μολύβου και Πέτρας, περιοχές που κατά κόρον αποτελούν τον πρώτο σταθμό των προσφύγων...
«Επαγγελματικά» χτυπήματα στην αλληλεγγύη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλέκοντας αλληλεγγύη από τη Θεσσαλονίκη έως τη Λέσβο
Η Αναστασία, η Ελπίδα, η Όλγα, η γιαγιά Ερμιόνη, ο Αργύρης, μια μικρή ομάδα ατόμων από τον περασμένο Οκτώβρη πήρε το νήμα από τη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε η δράση «Πλέκουμε αλληλεγγύη», και πλέκει σκουφάκια,...
Πλέκοντας αλληλεγγύη από τη Θεσσαλονίκη έως τη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Τσιφλίκια των ΜΚΟ οι παραλίες της Λέσβου»
Πυκνώνουν στη Λέσβο οι διαμαρτυρίες αναφορικά με τους γιατρούς των ΜΚΟ που δρουν στο νησί και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες, χωρίς όμως στη συντριπτική τους πλειονότητα να έχουν παραδώσει στον...
«Τσιφλίκια των ΜΚΟ οι παραλίες της Λέσβου»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα στη Λέσβο
Πρωί στη Σκάλα Συκαμιάς, στη βόρεια Λέσβο, και στην παραλία οι εθελοντές περιμένουν να καταπλεύσουν από την απέναντι ακτή οι πλαστικές βάρκες με τους πρόσφυγες. Από τις πιο δραστήριες ΜΚΟ στην περιοχή, εκεί...
Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα στη Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας