• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 33.5°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.4°C / 31.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 32.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.0°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 31.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  72%

Υστερα από πέντε χρόνια αδιαφάνειας και ασυνέπειας στα οικονομικά, επί θητείας Σ. Σπύρου στην περιφέρεια (2009-2014), η Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων θα περάσει από τον ενδελεχή έλεγχο του οικονομικού εισαγγελέα

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα διαφθοράς η ΕΤΙΝ

 • A-
 • A+

Στα πεπραγμένα της «αμαρτωλής» ΕΤΙΝ (Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων) πρόκειται να βάλει χέρι ο οικονομικός εισαγγελέας, αφού λάβει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που έκαναν φύλλο και φτερό την εταιρεία έπειτα από παραγγελία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η υπόθεση αφορά γεγονότα κατά την πενταετία 2009-2014 -όταν ήταν περιφερειάρχης ο κ. Σ. Σπύρου- και στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών καταγράφονται:

■ Σωρεία προβλημάτων στην εταιρεία, οικονομικές εκκρεμότητες, ελλείψεις και παρατυπίες, χρέη προς το ΙΚΑ, την Εφορία και τρίτους.

■ Μη τήρηση Βιβλίου Πρακτικών Συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικής Συνέλευσης.

■ Ακυρότητα οικονομικών καταστάσεων. Ειδικότερα: Σύμφωνα με το καταστατικό της Εταιρείας (άρθρο 31 παρ. 3), «για να εγκριθούν έγκυρα από τη Γενική Συνέλευση οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να έχουν ελεγχθεί από τους ελεγκτές της Εταιρείας και να θεωρηθούν: από τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον γενικό διευθυντή και τον λογιστή.

Οι οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2009–2014 υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση δίχως τον προβλεπόμενο προηγούμενο έλεγχό τους από ελεγκτές της Εταιρείας, επομένως οι εγκρίσεις αυτών θεωρούνται άκυρες.

■ Εξοδολόγια χωρίς δικαιολογητικά. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν καταστάσεις εξοδολογίων, οι οποίες δεν φέρουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά διενέργειας των δαπανών στα οποία υποβλήθηκαν οι μετακινούμενοι, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διαπίστωση της πραγματοποίησης των μετακινήσεων αυτών με τις οποίες επιβαρύνθηκε η Εταιρεία. Το σύνολο των εξοδολογίων αυτών ανέρχεται σε 18.897 ευρώ.

Συνολικά η ζημιά της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 146.000 ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο άνοιγμα των 225.000 ευρώ που υπήρχε απ' το 2008. Συνολικά, το άνοιγμα της ΕΤΙΝ ανέρχεται περίπου στις 370.000 ευρώ.

«Εταιρικό πτώμα»

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πόρισμα, ειπώθηκαν αρκετά πράγματα, ορισμένα με μπόλικο «ζουμί».

«Μη με αναγκάσετε να ανοίξω τον μπλε φάκελο», «Να διερευνηθεί το πώς χάθηκαν τα 240.000 ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου», «Η εταιρεία έχει τιμολόγια από προμηθευτή της Κέρκυρας σε απίστευτα ποσά για υπολογιστές που δεν υπάρχουν πουθενά» ήταν ορισμένες απ' τις εκφράσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΙΝ, Αντώνη Δουβίτσα, ο οποίος ωστόσο δεν απάντησε στο εύλογο ερώτημα του περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου, αφού έβλεπε παρανομίες όλα αυτά τα χρόνια γιατί δεν είχε βγει να τις καταγγείλει ή γιατί δεν είχε παραιτηθεί.

Λάβροι ήταν οι δήμαρχοι των νησιών του Ιονίου στις τοποθετήσεις τους:

«Μιλάμε για ένα εταιρικό πτώμα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής. «Ημουνα 15 χρόνια διευθυντής σε τράπεζα. Αν συνέβαιναν αυτά που έχουν υπογραφεί στην ΕΤΙΝ, δεν θα έβλεπα ξανά το φως της ημέρας. Ολο αυτό δεν είναι μόνο θέμα κακοδιαχείρισης. Εχει και μια απίστευτη αλαζονεία, μια περιφρόνηση», πρόσθεσε ο δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος.

Για χρήση της εταιρείας μόνο και μόνο για να γίνονται ταξίδια έκανε λόγο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σ. Γαλιατσάτος.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος έκανε λόγο για εταιρεία που είναι «κακοφορμισμένο ψοφίμι, το οποίο αποπνέει τόσο άσχημη μυρωδιά που αρνούμαστε να χτίσουμε οτιδήποτε πάνω του».

Με πρότασή του τελικά, η συνέλευση αποφάσισε τη λύση και εκκαθάριση της ΕΤΙΝ και την αποστολή των στοιχείων στον εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκλημα εκ... προμελέτης
Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του Αμερικανού τουρίστα στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού δεν προκαλεί έκπληξη. Χιλιάδες μεθυσμένοι γυρνούν στους δρόμους κάθε καλοκαίρι, οι συμπλοκές είναι στην ημερήσια διάταξη,...
Εγκλημα εκ... προμελέτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Έσκασε» η Sky Greece!
Παύει την λειτουργία της -προσωρινά, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση- η αεροπορική εταιρεία Sky Greece Airlines. H εταιρεία την τελευταία εβδομάδα ακύρωσε 3 πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς Τορόντο...
«Έσκασε» η Sky Greece!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμένα εκατομμύρια στο... βάθος των τούνελ
Με αγωγή που κατέθεσε εις βάρος είκοσι πρώην στελεχών της, η Εγνατία Οδός Α.Ε., διεκδικεί 78 εκατομμύρια ευρώ για το σκάνδαλο με τις υπερκοστολογήσεις των σηράγγων σε δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία, που...
Χαμένα εκατομμύρια στο... βάθος των τούνελ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύονται λογαριασμοί
​Η έρευνα για την υπόθεση Novartis, που ξεκίνησε με εφόδους σε σπίτια, κατασχέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Χθες, δημοσίευμα του...
Δεσμεύονται λογαριασμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρεις «μνηστήρες» για τον ΟΛΘ
Παρά τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων εργαζομένων και των φορέων της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση του 67% του μετοχικού...
Τρεις «μνηστήρες» για τον ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το 44χρονο στέλεχος της εταιρείας που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, τα Χριστούγεννα βρισκόταν στη Ρώμη παρέα με πρώην κορυφαίο στέλεχος της Novartis που είχε...
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας