• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.6°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 24.6°C / 29.1°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.9°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.5°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 29.0°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  66%

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα, παρά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν, την έγκριση 400.000 ευρώ για να αγοραστεί ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών

Εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου

 • A-
 • A+

Το μεγάλο βήμα για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου νεκρών στη Θεσσαλονίκη έγινε αργά χθες το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Επειτα από συζητήσεις χρόνων, για τις οποίες πολλοί πίστευαν ότι θα είναι ατέρμονες, το αίτημα για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών φαίνεται ότι πήρε τον δρόμο της υλοποίησης.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να «εγκρίνει την αγορά οικοπέδου/γηπέδου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ).

»Η αγορά αυτή κρίνεται επιβεβλημένη, δεδομένου του θεμελιώδους δικαιώματος των ανθρώπων να διαθέτουν μετά θάνατον το σώμα τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές, κοσμοθεωρητικές και ιδεολογικές τους αντιλήψεις, όπως αυτό απορρέει από το άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας καθώς και από το άρθρο 13 του Συντάγματος για τη θρησκευτική ελευθερία.

Παράλληλα, η εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων ως δραστηριότητα χαμηλής όχλησης δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με θορύβους ή ρύπους, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων και συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα».

Το συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 400.000 ευρώ για την αγορά του οικοπέδου, ενώ το ΚΑΝ θα δημιουργηθεί με τη διενέργεια δημοπρασίας.

Δεν ήταν ανέφελη η ψήφιση. Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε με ένταση να αναβληθεί η συζήτηση γιατί δεν ήταν παρών ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και, θέτοντας πολλά ερωτήματα σχετικά με την περιοχή στην οποία θα αγοραστεί το οικόπεδο, είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί βιάζεται τόσο ο δήμαρχος, μη μας πάρει την κρέμα ο Καμίνης;».

Το «πρόσκομμα» είναι βέβαια γεγονός: ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, όταν ανακοινώθηκε ότι στη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου βρήκε οικόπεδο ο δήμος, αντέδρασε με σφοδρότητα λέγοντας:

«Και οικόπεδο να αγοράσουν το αποτεφρωτήριο στη Σίνδο δεν θα γίνει. Εάν δεν ρωτηθούμε για πράγματα που αφορούν τον δήμο μας θα αντιδράσουμε. Ας μη δοκιμάσουν».

Μάντης κακών έγινε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής, που είπε ότι φοβάται «ξεσηκωμό στην περιοχή, εξέγερση θα γίνει» και πρότεινε να γίνει το αποτεφρωτήριο στα υφιστάμενα νεκροταφεία του δήμου. Να εγκριθεί ομοφώνως η πρόταση ζήτησε η κ. Ελεάννα Ιωαννίδου και ο κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης τοποθετήθηκε λέγοντας «να γίνει, να είναι δημόσιο και να ισχύει για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα».

Ο πρόεδρος του συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος με λιτότητα έκλεισε το θέμα λέγοντας «ας μην είμαστε υποκριτές, εδώ πηγαίνουν για καύση στη Βουλγαρία, σήμερα θέλουμε αποτεφρωτήριο, έχουμε τα λεφτά, θα το βρούμε και το οικόπεδο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θάβεται μονίμως η καύση νεκρών
Κεκοιμημένα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσε να είναι με τρεις λέξεις η ιστορία της καύσης των νεκρών στην Ελλάδα, που επανέφερε με οξύτατο -και γενναίο- τρόπο η τοποθέτηση του συντρόφου του Μηνά Χατζησάββα...
Θάβεται μονίμως η καύση νεκρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητώντας τη δυσοσμία πιάστηκαν στον... ιστό εταιρείας επικοινωνίας
Της ανατέθηκε να προσεγγίσει την τοπική κοινωνία και αυτή κατέγραφε τηλέφωνα, φωτογραφίες, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαπίστωνε ότι κάποιοι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης! Την 103 σελίδων...
Αναζητώντας τη δυσοσμία πιάστηκαν στον... ιστό εταιρείας επικοινωνίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοσχέδιο-σκούπα καθαρίζει παθογένειες των ΟΤΑ
Περί τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τα 138 άρθρα, που κλείνει χαίνουσες πληγές στο ζήτημα της ασφάλειας στην καθαριότητα, ενώ επιταχύνει την έλευση της...
Νομοσχέδιο-σκούπα καθαρίζει παθογένειες των ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Βελένης, παρεμβαίνει μέσω της «Εφ.Συν.» στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αδόκιμο τρόπο και κυρίως με το πείσμα του μητροπολίτη Ανθιμου να...
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόδοση τιμών επί τρία!
Ιερές στιγμές ζει τις τελευταίες μέρες η Θεσσαλονίκη. Ο δήμος αποφάσισε να ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκε η πόλη την Αγία Ζώνη της...
Απόδοση τιμών επί τρία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρήκε... άμβωνα και άρχισε τα «ψαλτήρια»
​Οχι μόνο δεν υπέστειλε το λάβαρο της σύγκρουσης με την πολιτεία και τον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, αλλά, αντιθέτως, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αν και με παραβολικό τρόπο, το κράτησε ψηλά κάνοντας σαφείς...
Βρήκε... άμβωνα και άρχισε τα «ψαλτήρια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας