Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστροφή των απελάσεων

Κλειστό γήπεδο του Τάε κβο ντο

EUROKINISSIΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επιστροφή των απελάσεων

  • A-
  • A+

Oι πόρτες των κέντρων κράτησης μεταναστών φαίνεται ότι ανοίγουν και πάλι διάπλατα, με 123 μετανάστες να κρατούνται ήδη στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου για να απελαθούν, ύστερα από επιχείρηση που έκανε η αστυνομία στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο το Σάββατο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απομάκρυνση των μεταναστών και προσφύγων από την Ειδομένη και την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται αστυνομικές πηγές, αφορμή για την επέμβαση στο γήπεδο που έχει παραχωρηθεί για τη φιλοξενία των μεταναστών υπήρξαν τα βίαια επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης και επαναλήφθηκαν τις επόμενες ημέρες μεταξύ ομάδων διαφορετικών εθνοτήτων, κυρίως Μαροκινών και Αλγερινών.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αποτελούσε κοινό μυστικό πως το σχέδιο διαχείρισης των μεταναστών και προσφύγων που δεν περνούν τα σύνορα κατέληγε στην κράτηση και την απέλαση.

Άλλωστε, μετά την αρχική σιγή του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε ανακοινώσει τις τρεις εναλλακτικές που έχουν όσοι δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα: να ζητήσουν άσυλο, να ζητήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποστηριζόμενης επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και να απελαθούν παρά τη θέλησή τους.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η σπουδή να υλοποιηθεί η πολιτική κράτησης και αναγκαστικής απέλασης, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις τήρησης της νομιμότητας, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά.

Ο τρόπος δράσης της αστυνομίας θυμίζει την αυθαιρεσία, την κατάχρηση εξουσίας και τη βία του πρόσφατου παρελθόντος. Για τους περισσότερους, αν όχι για όλους τους κρατουμένους, βρισκόταν σε ισχύ η αναβολή απέλασης ενός μήνα.

Η αστυνομία αποφάσισε να τη διακόψει, κρίνοντας πως συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια λόγω των αδικημάτων που διέπραξαν συμμετέχοντας στα επεισόδια. Ωστόσο, η διάπραξη αδικημάτων πιστοποιείται μόνο από την αστυνομία, χωρίς να έχει γίνει δίωξη και φυσικά χωρίς να υπάρχει καταδικαστική απόφαση από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία κρατουμένου, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», οι αστυνομικοί ανάγκασαν με απειλές και χρήση βίας τους συλληφθέντες να υπογράψουν έγγραφα στα ελληνικά και τα αραβικά, βάζοντας και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. «Ηταν πολύ θυμωμένοι και άσκησαν βία σε μερικούς. Ελεγαν “υπογράψτε ή θα σας χτυπήσουμε”. Και πράγματι χτύπησαν μερικούς ανθρώπους», είπε.

Σε ερώτηση τι έγγραφα ήταν αυτά, απάντησε: «Δεν μας άφησαν να τα διαβάσουμε. Μας έλεγαν “απλά υπογράψετε εδώ”» (σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους και υπέγραψαν την έκθεση σύλληψης και το έγγραφο παράδοσης του διαβατηρίου μέχρι την απέλαση).

Υστερα από μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα δεχόταν τα συγχαρητήρια των διεθνών οργανισμών επειδή απομακρύνθηκε από την πολιτική της κράτησης, είναι και πάλι ορατός ο κίνδυνος της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της χώρας μας στα διεθνή όργανα. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δηλώσει πως η κράτηση θα γίνει με όρους ανθρώπινους και αξιοπρεπείς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα ορατό.

Προχειρότητα

Αντιθέτως, είναι ορατή η προχειρότητα της οργάνωσης της φιλοξενίας των προσφύγων στα πρώην ολυμπιακά ακίνητα. «Οι συνθήκες υποδοχής είναι αξιοθρήνητες. Δεν υπάρχουν κρεβάτια, μόνο απλές κουβέρτες ριγμένες στο ίδιο το δάπεδο και κάποιες σκηνές. [...] Οι λιγοστές διαθέσιμες κουβέρτες, φάρμακα, ζεστά ρούχα, μπουκάλια νερό μοιράζονται από ομάδες εθελοντών», αναφέρει το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde από το Τάε Κβον Ντο.

Ενώ και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, οι οποίοι έχουν δεχτεί πίεση να εργαστούν στους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, χωρίς ωράριο και χωρίς να διευκρινίζονται οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες τους, προειδοποιούν την πολιτική ηγεσία με επιστολή τους (τη δημοσιοποίησε χτες η «Καθημερινή») πως η λειτουργία των χώρων φιλοξενίας στα πρώην ολυμπιακά ακίνητα «πάσχει νομιμότητας».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενταση στον καταυλισμό της Θήβας
Επεισόδια ξέσπασαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στον καταυλισμό της Θήβας μεταξύ προσφύγων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά έξι από αυτούς. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής,...
Ενταση στον καταυλισμό της Θήβας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες για τις νέες σκηνές στον Σκαραμαγκά
Διαμαρτυρίες σημειώνονται στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά για τις σκηνές που επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να φιλοξενήσει σταδιακά από αύριο, Πέμπτη, 400 με...
Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες για τις νέες σκηνές στον Σκαραμαγκά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
Σε καθεστώς αβεβαιότητας εξακολουθούν να ζουν οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Εκφραση στη δομή του Ελαιώνα, καθώς τους οφείλονται δύο μηνιάτικα, ενώ η διοίκηση της ΜΚΟ «δείχνει» το υπ. Μεταναστευτικής...
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
Αύξηση 45% παρουσίασε η προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέσα στο 2018, κυρίως από το πέρασμα του Εβρου, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη Τύπου ● Ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής...
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέντρα υγείας στους καταυλισμούς
Δημιουργία κέντρων υγείας μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να βελτιωθεί η προβληματική πρόσβαση των προσφύγων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μειωθεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας...
Κέντρα υγείας στους καταυλισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Υποδοχής εξετάζει ο Δ. Βίτσας
Προς τη λειτουργική αναβάθμιση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσανατολίζεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανακοίνωσε τις προθέσεις...
Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Υποδοχής εξετάζει ο Δ. Βίτσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας