Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν έπεσε απλώς "μαύρο" στην Ειδομένη»

Το «μαύρο» χρωματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

AP Photo

«Δεν έπεσε απλώς "μαύρο" στην Ειδομένη»

  • A-
  • A+

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σωματείων και εργαζομένων στον Τύπο για τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στην Ειδομένη και την απομάκρυνση των φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων πριν από την επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής από πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με νέα της ανακοίνωση εκτοξεύει πυρά κατά της ΕΛ.ΑΣ. και επισημαίνει ότι «Όταν ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε δελτίο τύπου με δικές της φωτογραφίες από το ειδησεογραφικό γεγονός. Η χειραγώγηση
του κοινού, μέσα από τον έλεγχο της εικόνας, δεν αρκείται στον αποκλεισμό των εν δυνάμει ενοχλητικών δημοσιογραφικών φωτογραφιών, ολοκληρώνεται με την επιθετική κατάληψη όλου του επικοινωνιακού πεδίου, με την υποκατάσταση των αστυνομικών στη θέση των φωτορεπόρτερ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) εκφράζει την αγανάκτησή της στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για τη συνολική διαχείριση της εκκένωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

Αρχικά, οι μοναδικοί φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη πριν από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης απομακρύνθηκαν αυθαίρετα από τον επίμαχο χώρο με το πρόσχημα της προσαγωγής για έλεγχο των στοιχείων τους.

Η κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του τύπου, προκειμένου να μην αναμεταδοθούν πιθανές εικόνες αστυνομικής βίας, παρουσιάστηκε εκ των υστέρων ως αναγκαία θυσία στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας των φωτορεπόρτερ. Αυτή η νομιμοφανής αντιστάθμιση συγκρουόμενων έννομων αγαθών προσκρούει όμως στην κοινή λογική: εάν υπήρχε κίνδυνος βαιοπραγίας εκ μέρους των εγκλωβισμένων, ο στόχος θα ήταν οι αστυνομικοί και όχι οι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.

Όταν ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε δελτίο τύπου με δικές της φωτογραφίες από το ειδησεογραφικό γεγονός. Η χειραγώγηση του κοινού, μέσα από τον έλεγχο της εικόνας, δεν αρκείται στον αποκλεισμό των εν δυνάμει ενοχλητικών δημοσιογραφικών φωτογραφιών, ολοκληρώνεται με την επιθετική κατάληψη όλου του επικοινωνιακού πεδίου, με την υποκατάσταση των αστυνομικών στη θέση των φωτορεπόρτερ. 

Δεν έπεσε απλώς «μαύρο» στην Ειδομένη. Το «μαύρο» που έπεσε χρωματίστηκε τεχνητά για να δώσει την εντύπωση του φυσιολογικού.

Η Ε.Φ.Ε. καταδικάζει απερίφραστα αυτή την απαξίωση της ελευθερίας του τύπου και την απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών».

ΠΟΕΣΥ: Καθαρό κρούσμα λογοκρισίας

Για καθαρό κρούσμα λογοκρισίας κάνει λόγο και η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωσή της, όπου διαμαρτύρεται για την απομάκρυνση των δημοσιογράφων, αλλά και την προσαγωγή δημοσιογράφων στο αστυνομικό τμήμα.

Αναλυτικά:

«Καθαρό κρούσμα λογοκρισίας, με παρεμπόδιση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερς κατά την άσκηση της επαγγελματικής αποστολής τους, ήταν η απομάκρυνσή τους στην Ειδομένη και η προσαγωγή τους στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων, πριν αρχίσει η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων.

Η αδιαφορία των αστυνομικών στην επίδειξη από τους συναδέλφους της δημοσιογραφικής ταυτότητάς τους, με αποτέλεσμα την προσαγωγή τους στην αστυνομία, αποτελεί βαριά προσβολή όλων των δημοσιογράφων της χώρας και δείχνει ότι δεν άλλαξε τίποτα στις πρακτικές αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθεροτυπίας και περιφρόνηση στο κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης των δημοσιογράφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει και αυτό το λογοκριτικό κρούσμα, δηλώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται και δεν φιμώνονται από τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Στο πλευρό του Δ.Καμαρινόπουλου

Η ΠΟΕΣΥ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στο διωκόμενο πρώην πρόεδρο της ΕΤΕΡ, Δημήτρη Καμαρινόπουλο, μετά από έκκληση του γνωστού Π. Κυριακίδη της εταιρείας "Flash AE". Προσυπογράφουμε την κοινή ανακοίνωση των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου, που τονίζει ιδιαίτερα:

"Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, καταδικάζουν απερίφραστα τη δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΤΕΡ, θεωρώντας ότι πρόκειται για άλλη μια ευθεία βολή κατά της ελεύθερης δράσης των ανθρώπων του Τύπου αλλά και κατά του αναφαίρετου δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι.

Τέτοιες διώξεις ενάντια στην  ελεύθερη έκφραση και τη  συνδικαλιστική δράση που πλήττουν τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία θα μας βρουν μαχητικά και αποφασιστικά αντίθετους, υπογραμμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι οι άνθρωποι του Τύπου δεν τρομοκρατούνται, δεν φιμώνονται και θα συνεχίσουν να ασκούν το λειτούργημά τους, αντιστεκόμενοι στην ασυδοσία της εξουσίας και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που αυτή αυθαίρετα και βίαια προσπαθεί να επιβάλλει"».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όταν κάνουν κουμάντο οι Χρυσοχοΐδηδες αυτού του κόσμου»
Με την ανάρτηση δύο χαρακτηριστικών φωτογραφιών και ένα μικρό κείμενο, η Έλενα Ακρίτα σχολιάζει επικριτικά την εκκένωση των τεσσάρων κτιρίων στα Εξάρχεια.
«Όταν κάνουν κουμάντο οι Χρυσοχοΐδηδες αυτού του κόσμου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή των απελάσεων
Στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου βρίσκονται ήδη 123 μετανάστες που συνελήφθησαν το Σάββατο στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, προκειμένου να απελαθούν παρότι ισχύει αναστολή ενός μήνα, γεγονός που καταδεικνύει την...
Επιστροφή των απελάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άρχισαν την επιχείρηση για αναγκαστική μεταφορά προσφύγων στον Καρά Τεπέ
Πράξη τις απειλές Μηταράκη-Χρυσοχοΐδη άρχισε να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. μέσω αστυνομικής επιχείρησης κατά των προσφύγων στη Λέσβο.
Άρχισαν την επιχείρηση για αναγκαστική μεταφορά προσφύγων στον Καρά Τεπέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηρεμία μετά την... καταιγίδα
Αναστάτωση στις τάξεις των προσφύγων και των μεταναστών στο καμπ της ΒΙΑΛ, στη Χίο, προκάλεσε ο θάνατος μιας 47χρονης Ιρακινής.
Ηρεμία μετά την... καταιγίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΕΡΦΑ: Φασιστοειδές πυροβόλησε μετανάστες στο σπίτι τους
Όπως τονίζει η Κίνηση, ο ένοπλος είχε προβεί πριν έναν χρόνο σε ανάλογη επίθεση, για την οποία συνελήφθη, ωστόσο «δύο μέρες μετά το συμβάν κυκλοφορούσε ελεύθερος, απολαμβάνοντας την ιδιότυπη ασυλία που...
ΚΕΕΡΦΑ: Φασιστοειδές πυροβόλησε μετανάστες στο σπίτι τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας