• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 10.1°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.7°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.4°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 1.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.3°C / -3.6°C
  4 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 8.6°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 15.7°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 5.6°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.3°C
  3 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 2.1°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.3°C / 3.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  81%

«Από το 2011 έχουμε δεχθεί μείωση πόρων της τάξης του 60%», άρα όλα έγιναν δυσκολότερα σχολίασε ο Γιάννης Μπουτάρης

INTIME NEWS/ ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Το φάντασμα του πρώην «στοιχειώνει» τον νυν δήμαρχο

 • A-
 • A+

«Απασφάλισε» η αντιπολίτευση του Δήμου Θεσσαλονίκης στη χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό και -σαν να μην έφτανε αυτό- εμφανίστηκε και το «φάντασμα» Παπαγεωργόπουλου, ενώ αντήχησαν μάλλον προειδοποιητικά -διά στόματος πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου- σαν ηχώ του παρελθόντος «της φυλακής τα σίδερα».

Η περίοδος ανοχής στη διοίκηση Μπουτάρη έληξε αμετάκλητα, αλλά είναι και οι παλιές αμαρτίες και ο φόβος να ξαναζωντανέψουν που «ταράζουν τις υπηρεσίες».

Χαρακτηριστική η εφ' όλης της ύλης κριτική του Σταύρου Καλαφάτη, που μπορεί συνοπτικά να αποδοθεί με τη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.»: «Δυστυχώς, η ευγένειά μας εκλαμβανόταν ως αδυναμία».

Ταυτοχρόνως, επισημοποιήθηκε η αλλαγή στάσης και από την «Ανοιχτή Πόλη», με τον Γιώργο Αβαρλή να βάλλει ονομαστικά κατά της αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιούλης Ρανέλλα, ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Mας κοροϊδεύετε;».

«Εκτροχιασμός»

Νωρίτερα πάντως, η κ. Ρανέλλα παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2016 και τον απολογισμό για το 2015, αναφέροντας ότι, παρότι το τελευταίο εξάμηνο η οικονομική αστάθεια «εκτροχίασε» τον προγραμματισμό, ωστόσο ο απολογισμός είναι ισοσκελισμένος και πλεονασματικός.

Οσο για τον προϋπολογισμό του 2016, αυτός θα κινηθεί σε στενά πλαίσια.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι «από το 2011 έχουμε δεχθεί μείωση πόρων της τάξης του 60%», άρα όλα έγιναν δυσκολότερα, καθώς συνολικά η χώρα πηγαινοερχόταν σε «εκλογές, δημοψήφισμα, capital controls και πάλι εκλογές».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, συμπλήρωσε, και καθώς «δεν έχουμε εικόνα αυτή τη στιγμή τι θα γίνει με το ΕΣΠΑ, δεν μπορούμε να αναπτύξουμε το πρόγραμμά μας».

Η κριτική του κ. Καλαφάτη είχε χαρακτήρα ανάλυσης σε κάθε κωδικό, κάνοντας σύγκριση μάλιστα με το 2011:

ΕΣΟΔΑ: «Ο δήμος έχασε: από μισθώματα αστικών ακινήτων περίπου 700.000 σε ετήσια βάση [...] από τα στέγαστρα ΟΑΣΘ σε ετήσια βάση 225.000 [...] κατάρρευση σε δικαιώματα σε εμποροπανηγύρεις από 685.319,54 για το 2011 σε 262.000 για το 2016, ενώ ο δήμαρχος υποστηρίζει "φανταστικές" ιδέες για το "γιουσουρούμ" [...] από τραπεζοκαθίσματα ετήσια απώλεια 1 εκατ. από 2.406.400 σε 1.450.000 [...] από πάρκινγκ από 242.460 σε μόλις 32.000, δηλαδή απώλεια άνω του 85%! [...] από την ελεγχόμενη στάθμευση δραματική μείωση από 1.279.000 σε 203.000».

ΕΞΟΔΑ: «...ενημέρωσης και προβολής έχουν εκτοξευθεί από 1.802 σε 120.500 [...] θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες για ποιο web radio χρειάζονται 39.500, ποιες οι νέες συνδρομές σε εφημερίδες, ώστε από 15.000 εμφανίζονται 32.035; [...]».

Από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ο Μιχάλης Κωσταντινίδης: «Ζούμε στα χρόνια του μνημονίου, αποστέρησης εισοδήματος και των δικαιωμάτων, τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν». Η Ελεάννα Ιωαννίδου «με 1.000.000 λιγότερα στα σχολεία, καθόλου για απαλλοτριώσεις για δημιουργία χώρων πρασίνου [...] η καθημερινότητα στην πόλη θα επιδεινωθεί για όλους». Και ο Γιώργος Ρακκάς: «Προϊόν πολιτικής και όχι λογιστικής εκτίμησης ο προϋπολογισμός. Το ΕΣΠΑ παραμένει εφήμερο χωρίς πολλαπλασιαστικά οφέλη και... αύριο ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

«Ταραχή»

Υστερα ήρθε η απάντηση της αντιδημάρχου κ. Ρανέλλα, που συνοψίζεται στη φράση «προσπαθούμε να έχουμε πλεόνασμα, αλλά το κριτικάρετε» και προσωπικά στον κ. Αβαρλή (για τα εικονικά έσοδα εκατομμυρίων που δεν θα εισπραχθούν ποτέ) «σας δώσαμε γραπτώς εξηγήσεις και θα σας ξαναδώσουμε, αλλά ταράχτηκαν (!) οι υπηρεσίες μ’ αυτά που ζητάτε», κάτι που ερμηνεύτηκε μάλλον ως κάλυψη στις υπηρεσίες. Και το λάθος (;) έγινε.

Απαντώντας η αρμόδια προϊσταμένη για τον προϋπολογισμό κ. Μπουρουντζή, είπε πως «εγώ κάνω τη δουλειά μου χωρίς παρεμβάσεις, όπως και επί Παπαγεωργόπουλου».

Εξαλλος από θυμό ο πρόεδρος του Δ.Σ., Π. Αβραμόπουλος, της επιτέθηκε: «Να μη μας μπερδεύετε με ανόμοια πράγματα, δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι, οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί είχαν τεράστια θέματα, τα είχαμε καταγγείλει τότε, μην κάνετε επικίνδυνες συγκρίσεις [φωνές άλλων συμβούλων ότι έχουν και οι υπάλληλοι ευθύνες] [...] έγιναν καταλογισμοί από τη Δικαιοσύνη για δεκάδες εκατομμύρια χαμένα, να μας πείτε πώς έκλειναν τότε λογαριασμοί με τα λεφτά χέρι με χέρι (;), της φυλακής τα σίδερα είναι κοντά». Κάτι πήγε να αντιτείνει, αλλά το άφησε ημιτελές ο κ. Καλαφάτης και απλώς σχολίασε «εντάξει, έγινε το μπουμ, ας το κλείσουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπλόκο» ΙΚΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Σε σισύφειο μαρτύριο έχει μετατραπεί για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η διαχείριση των οικονομικών. Στα απόνερα της υπόθεσης υπεξαίρεσης εκατομμυρίων της περιόδου Παπαγεωργόπουλου προστίθενται...
«Μπλόκο» ΙΚΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρεοκοπία ή σωτηρία
Σε επίδειξη ψυχραιμίας από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης και σιωπής ή αμηχανίας από το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται η υπόθεση της δέσμευσης λογαριασμών του δήμου και η ντε φάκτο πτώχευσή του μετά την...
Χρεοκοπία ή σωτηρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα 7 εκατ. ευρώ «ζημιά» λόγω Παπαγεωργόπουλου
Βαρέλι δίχως πάτο... το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης Παπαγεωργόπουλου. Νέα «λυπητερή» επτά εκατομμυρίων ευρώ έφτασε αιφνιδιαστικά στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης από την Οικονομική Επιθεώρηση για χρηματικά...
Αλλα 7 εκατ. ευρώ «ζημιά» λόγω Παπαγεωργόπουλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αναγγελία για ΕΔΕ επιβεβαιώνει την «Εφ.Συν.»
Επιβεβαίωση για τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σχετικά με το θέμα των «περίεργων» διαγωνισμών στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση διά στόματος Γιάννη Μπουτάρη ότι ο...
Η αναγγελία για ΕΔΕ επιβεβαιώνει την «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκρεμούν τους... διορισμένους
Συζητείται την Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης η πρόταση για το κατέβασμα των τιμητικών φωτογραφιών δημάρχων που υπηρέτησαν δικτάτορες και κατακτητές, αλλά και όσων έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για...
Ξεκρεμούν τους... διορισμένους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
Κοσμοπολίτικη μεν, κυρίως όμως δεξιά, χωρίς ενοχές για το παρελθόν θα είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με όνομα συνδυασμού το «Θεσσαλονίκη -Υπεύθυνα» ο εκλεκτός της Ν.Δ....
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας