• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 23.4°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 18.7°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 21.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 21.6°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 22.7°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  83%

Μαζικό μεν, αλλά και επεισοδιακό το συλλαλητήριο του πρωτογενούς τομέα στην Αθήνα, καθώς σημαδεύτηκε από τις ακρότητες μικρής μερίδας των διαδηλωτών, αλλά και την αναίτια και άγρια καταστολή της αστυνομίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΖΗ

Μεταξύ ακροδεξιών και ΜΑΤ διαδήλωσε ο κόσμος της υπαίθρου

 • A-
 • A+

Με ένα δυναμικό, μαζικό συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή όλων των τάξεων του πρωτογενούς τομέα από ολόκληρη την επικράτεια, ο κόσμος της υπαίθρου κήρυξε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενος για τα σκληρά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τρόπο φορολόγησης και ασφάλισής του.

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Συμμετείχαν τουλάχιστον 9.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών, σε μια διαδήλωση πρωτοφανή για τα αγροτικά δεδομένα.

Οχι μόνο για τον παλμό, αλλά και για τα επεισόδια που σημειώθηκαν, τη βία της αστυνομίας απέναντι στην αγροτική τάξη και τις ακροδεξιές πρακτικές μιας αμελητέας μειοψηφίας που παρεισέφρησε σε συγκεκριμένο μπλοκ, ικανή όμως να αποτελέσει το άλλοθι για την καταστολή που ακολούθησε.

Αιτήματα

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία, η αντιπροσωπεία αγροτών και κτηνοτρόφων αρνήθηκε να συναντήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης και τους πολιτικούς αρχηγούς. Μόνο για συμβολικούς λόγους έστειλαν στη συνέχεια το ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου. Συνοπτικά, μεταξύ άλλων, ζητούν:

■ Αφορολόγητο στις 12.000 € και προοδευτική κλιμάκωση του συντελεστή φορολόγησης.

■ Αφορολόγητο όριο 12.000 € για επιδοτήσεις, όπως ισχύει σήμερα.

■ Καμία προκαταβολή φόρου.

■ Απαλλαγή επαγγελματιών από επιβαλλόμενα τέλη (π.χ. επιτηδεύματος).

■ Απαλλαγή παραγωγικών ακινήτων (στάβλοι, αποθήκες, χωράφια κ.λπ..) από κάθε φόρο προς το Δημόσιο.

■ Καμία αύξηση στις εισφορές στον ΟΓΑ.

■ Νέα ασφαλιστική κατηγορία για τους φτωχούς αγρότες.

■ Σύσταση ειδικού μητρώου καταγραφής οικονομικών μεταναστών εργατών γης και υποχρεωτική ασφάλισή τους στον ΟΓΑ.

Μόνο με τον πρωθυπουργό

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΖΗ

Σε νέες συνελεύσεις οι παραγωγοί θα αποφασίσουν την περαιτέρω μορφή των αγώνων τους και θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δηλώσει ότι επιδιώκει διάλογο με τους αγρότες. «Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση αστυνομικής βίας και τη δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας.

Ωστόσο ο διάλογος απαιτεί νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και όχι εξωθεσμικές ή και αντιθεσμικές κινήσεις που δυναμιτίζουν τις ίδιες τις προσπάθειες επικοινωνίας και συνεννόησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για ομάδα διαδηλωτών που «επιχείρησαν να μπουν μαζικά και βίαια στο κτίριο του Κοινοβουλίου».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Δ. Καμπούρης, τόνισε ότι η επίθεση των ΜΑΤ και η ρίψη δακρυγόνων έγινε αναίτια, την ώρα που αντιπροσωπεία αγροτών πήγαινε ειρηνικά να παραδώσει το ψήφισμα.

«Θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους μέχρι να τους πείσουμε ή να τους αναγκάσουμε να μην τα ψηφίσουν», υπογράμμισε.

«Ο αγώνας τώρα αρχίζει. Θα μας βρουν μπροστά τους σε οτιδήποτε πάνε να περάσουν», μας είπε ο Χ. Γκόντιας από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων και Αλιέων.

Το χρονικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλ. Συντάγματος από πολύ νωρίς χθες το πρωί. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΠΛΑ) ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) ξεκίνησε από την πλ. Κάνιγγος.

Στις 11.00, το Σύνταγμα ήταν γεμάτο. Ξεκίνησαν οι ομιλίες. Στο ακροατήριο η αγανάκτηση ήταν εμφανής, όπως επίσης και η βιασύνη σε κρητικά «μπλοκ» να επισπευσθούν οι ομιλίες («τα έχουμε ξανακούσει αυτά») και να μετακινηθούν οι συγκεντρωθέντες στη Βουλή.

Κατά την άνοδο, συμβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα τρία περιστατικά: ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Π. Λαφαζάνης, θέλοντας να κάνει δηλώσεις (κοντά στα λουλουδάδικα) δέχεται επίθεση από παρευρισκόμενους. «Κανένας πολιτικός δεν θα μιλήσει», φωνάζει ένας.

Λίγα μέτρα πιο δίπλα αντιπροσωπεία των αγροτών θέλει να εισέλθει στη Βουλή, ώστε να δώσει το ψήφισμα. Πιο πέρα, εκτοξεύονται πορτοκάλια προς τα ΜΑΤ.

Ακολουθούν χημικά, νέα ρίψη αντικειμένων από τους συγκεντρωμένους και κάποιοι λίγοι φωνάζουν: «Ντου στη Βουλή».

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Τα ΜΑΤ προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών. Ακολουθεί κυνηγητό, έως και συμπλοκές σώμα με σώμα. Προσάγουν έναν αγρότη από την Κρήτη, τον οποίο 5-6 άνδρες των ΜΑΤ έχουν κυριολεκτικά ποδοπατήσει, και μάλιστα ενόσω είναι ακινητοποιημένος. Σε κυρίαρχο αίτημα πλέον μετατρέπεται η απελευθέρωσή του. Μέχρι αυτό να ικανοποιηθεί, η ατμόσφαιρα μένει ηλεκτρισμένη.

Στο μεσοδιάστημα, η ΠΟΣΠΛΑ αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταδικάζοντας απερίφραστα τη «χρυσαυγίτικη πρακτική από ακροδεξιά στοιχεία που παρεισέφρησαν στον χώρο συγκέντρωσης των πωλητών των Λαϊκών Αγορών όλης της Αττικής, τόσο για τον άδικο προπηλακισμό κατά του πρώην υπουργού Π. Λαφαζάνη όσο και για την επίθεση κατά της Βουλής που οδήγησε και στη χρήση δακρυγόνων».

Το σύνθημα «να καεί η πουτάνα η Βουλή» ακούγεται συχνά από μειοψηφίες. Το γιουχάισμα, νωρίτερα, κατά τον χαιρετισμό της ΛΑ.Ε. σχολιάζεται αρνητικά από διαδηλωτή.

«Ηταν ο μοναδικός πολιτικός που τόλμησε να έρθει στο συλλαλητήριο και τον προπηλάκισαν», λέει αποδοκιμαστικά. Οι αγροτοσυνδικαλιστές προσπαθούν να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία με ομάδα περιφρούρησης.

Ο Π. Ιερωνυμάκης, μπροστάρης των Κρητών αγροτών, ο οποίος θέλησε να εμφανιστεί ως «πρωταγωνιστής» της χθεσινής ημέρας, διαβάζοντας ο ίδιος το ψήφισμα των αγροτών στο συλλαλητήριο, εκφράζει την άποψη ότι τα ΜΑΤ «φοβήθηκαν τον όγκο του κόσμου και γι’ αυτό μας χτύπησαν. Και την ίδια ώρα, αυτοί που κλέψανε τα λεφτά και τα βγάλανε όξω μας κυβερνούνε. Επρεπε να συλλάβουν την κυβέρνηση, η οποία με ψεύτικα συνθήματα έκλεψε την ψήφο του λαού και, μόλις μας πήρανε την ψήφο, εγινήκανε τσιράκια των Ευρωπαίων και κυνηγούν τους Ελληνες».

Μιλώντας στη μικροφωνική, προέταξε εθνικά και όχι ταξικά χαρακτηριστικά στο συλλαλητήριο. Μετά την απελευθέρωση του συναδέλφου του, κάλεσε τους Κρήτες να αποχωρήσουν οργανωμένα, γιατί «είμαστε στρατός».

Ανάμεσα στους μαυροπουκαμισάδες αγρότες, και μια μικρή ομάδα ομοιόμορφα ντυμένη με παραλλαγές και τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας με το αστέρι σε μαύρο φόντο στάμπα σε μπλούζες.

Ανακοινώσεις κομμάτων

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Την άμεση απόσυρση όλων των «αντιαγροτικών μέτρων του 3ου μνημονίου», που δίνουν «τη χαριστική βολή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας» και αντιπροσωπεύουν «το τέλος της μικρομεσαίας αγροτιάς», ζητά ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Π. Λαφαζάνης.

Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. «ολετήρα» για την αγροτική οικονομία και της καταλογίζει «απέχθεια σε ό,τι μπορεί να παράγει νέο πλούτο» και «να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Καταγγέλλει «αδικαιολόγητη βία, συλλήψεις και δακρυγόνα», απέναντι στους αγρότες.

Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Από τα... σπλάχνα της Ν.Δ., «μπροστάρης» των Κρητών αγροτών

Σε κεντρικό πρόσωπο του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος αναδεικνύεται ο αμπελουργός από τον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Με πολλά ένσημα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, επί χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., αλλά και της Νομαρχιακής του κόμματος στο Ηράκλειο και εκπρόσωπος της ΣΥΔΑΣΕ (Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων) στην Κρήτη, βρέθηκε για πολλά χρόνια στη σκιά του πασοκοκρατούμενου αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος στο νησί.

Παραγωγός βιολογικού κρασιού και ρακής, έχει εκλεγεί επανειλημμένα στη θέση του προέδρου των Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Τον Μάιο του 2010 παραιτήθηκε από τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας μαζί με άλλα 120 στελέχη από τον Νομό Ηρακλείου, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις στην εκλογή των τοπικών αντιπροσώπων με στημένες εφορευτικές επιτροπές και ανύπαρκτους εκλογικούς καταλόγους.

Λίγο αργότερα ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη και τον τοπικό βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στην οποία υπήρξε και συντονιστής του Αγροτικού Τομέα.

Μετά την επιστροφή των στελεχών της ΔΗΣΥ στο γαλάζιο «μαντρί», ο Π. Ιερωνυμάκης επέλεξε λιγότερο εμφανείς θέσεις στα όργανα της Ν.Δ., έχοντας και ο ίδιος κρατήσει εμφανή τα σημάδια από την καταναγκαστική επανασυγκόλληση υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 στάθηκε διακριτικά, αλλά εμπράκτως στο πλευρό του νεοεκλεγέντος δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος στηρίχτηκε από τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ, δίνοντάς του αρκετούς πόντους στο κρίσιμο διαμέρισμα του Προφήτη Ηλία.

Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι σύντροφοί του στο αγροτικό κίνημα τον έβαλαν πιο μπροστά ως εκπρόσωπό τους στη μάχη κατά του τρίτου Μνημονίου. Εξελέγη πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής και παίζει κομβικό ρόλο στις κινητοποιήσεις κατά των αλλαγών στο φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Με δομημένο λόγο και καλή γνώση των αγροτικών θεμάτων, αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή αυτής της φάσης των κινητοποιήσεων για την Κρήτη, ενώ στα θετικά τού πιστώνεται και το επιτυχημένο Παγκρήτιο Συλλαλητήριο της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, όχι μόνο από πλευράς συμμετοχής, αλλά και επειδή κατάφερε να περιορίσει τα τμήματα εκείνα των μαυροπουκαμισάδων αγροτών που μονίμως επιδιώκουν πιο δυναμικές και φαντεζί αντιδράσεις, με καταλήψεις αεροδρομίων, λιμανιών κ.λπ.

Μάριος Διονέλλης

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φώναξαν αλλά δεν μίλησαν
«Aπόβαση» στην Αθήνα έκαναν χθες εκατοντάδες αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, κάνοντας αισθητή, σχεδόν σαν σόου, την παρουσία τους,...
Φώναξαν αλλά δεν μίλησαν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Πρώτη φορά... αριστερή καταστολή
Σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις βίας και παρανομίας κατέφυγαν το βράδυ της Τετάρτης μονάδες των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών που είχαν ήδη συλληφθεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και...
Πρώτη φορά... αριστερή καταστολή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπέρνουν μπλόκα οι αγρότες
Η αρχή έγινε και έπεται συνέχεια. Το πρώτο μπλόκο σε πανελλαδικό επίπεδο στήθηκε στην Καρδίτσα στο ύψος του «Δέλτα» από αγρότες του νομού στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στο...
Σπέρνουν μπλόκα οι αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την Παρασκευή τα σπουδαία
​«Κλείδωσε» για αύριο, στις 12.00, το πρώτο τετ α τετ της κυβέρνησης με αγρότες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, με το αίτημα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των...
Από την Παρασκευή τα σπουδαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θα οργώσουν την... Αθήνα
Να ζητήσει συνάντηση με την κυβέρνηση, καθώς και να διοργανώσει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στη χθεσινή...
Θα οργώσουν την... Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα
Kλιμάκωση δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις των αγροτών. Οι αγρότες που παραμένουν στο κομβικό μπλόκο της Νίκαιας έχουν ήδη περάσει σε πολύμορφες δράσεις και, όπως είχαν ανακοινώσει από το συλλαλητήριο της...
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας