• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.2°C / 5.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 4.7°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 6.2°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 2.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.1°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / -0.4°C
  4 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 8.5°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.8°C / 6.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 4.8°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%

Η δίκη συνεχίζεται...

Το καρτέλ δεν μετακινούσε μόνο ναρκωτικά...

 • A-
 • A+

Δύο συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί με μόνη την κατάθεση του μάρτυρα, λιμενικού Γ. Κατσούλη, για την υπόθεση της πολυεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που έφερε στην Ελλάδα τους δύο τόνους ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» μέσω του Σουέζ, ποσότητα που μετέφεραν σε διαφορετικούς χρόνους σε δύο αποθήκες στο Κορωπί και στη βίλα του εφοπλιστή.

Οπως προέκυψε από την κατάθεση του λιμενικού, το παζλ άρχισε να ολοκληρώνεται, όταν ενσωματώθηκαν στη δικογραφία και στις έρευνες στοιχεία από άλλες δικογραφίες (λαθραία πετρέλαια, ξέπλυμα χρήματος, στημένοι αγώνες), όπως οι συνομιλίες που καταγράφηκαν (από την ΕΥΠ) και οι κλήσεις.

«Εύκολες» εταιρείες - «επικίνδυνες σχέσεις»

Ολόκληρο κεφάλαιο στην υπόθεση, που ενδέχεται να αποκαλύψει και νέα στοιχεία, αφορά τη διασύνδεση των πολλών εταιρειών που λειτουργούν στο Ντουμπάι, στα Εμιράτα και στην Ελλάδα, τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν, τις μεταξύ τους σχέσεις και βέβαια τους κύριους χρηματοδότες, που στην προκειμένη περίπτωση, πέρα από τα χρήματα που αφορούσαν τη ναύλωση και το ταξίδι του «Noor One», θα αγόραζαν και το επίμαχο φορτίο του θανάτου.

Οπως είπε ο μάρτυρας, οι εισαγγελικές εντολές είναι να συνεχιστεί η έρευνα και ο συσχετισμός υποθέσεων. Αυτή ακριβώς η συνέχεια είναι άλλωστε που οδήγησε τελικά, έναν χρόνο μετά την κατάσχεση του φορτίου, στην ενοχοποίηση του συνόλου των 32 κατηγορουμένων.

Σημαντική ήταν η επισήμανση και η απορία της εισαγγελέως κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας κατάθεσης του αντιπλοιάρχου, τη στιγμή που εκείνος περιέγραφε το πώς έγινε ο έλεγχος στο πλοίο (μετά τις πληροφορίες), που ήταν αραγμένο στην Ελευσίνα και στο μεταξύ 2,1 τόνοι ηρωίνης μεταφέρθηκαν σε... δόσεις στα τρία διαφορετικά μέρη.

«Δρούσαν ανενόχλητοι επί μέρες. Ο,τι θέλει κάνει ο καθένας δηλαδή! Αν δεν υπάρχουν πληροφορίες, παρόμοιες μεταφορές μπορεί να γίνονται κάθε τόσο», σχολίασε η εισαγγελέας.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι το Λιμενικό κάνει συχνούς ελέγχους, αλλά το συγκεκριμένο καράβι με σημαία ευκαιρίας είχε δηλώσει ότι έφτασε χωρίς φορτίο, ότι είχε ανάγκη επισκευών, ενώ αγκυροβόλησε σε ένα μέρος απομονωμένο σχετικά, που δεν χρησιμοποιούνταν για πάνω από 4 χρόνια.

Συμπλήρωσε -δε- ότι ελέγχους για ναρκωτικά συνήθως πραγματοποιούν σε καράβια που φτάνουν από χώρες της Λ. Αμερικής.

Σημεία-«κλειδιά»

Τα κύρια σημεία της κατάθεσης όσον αφορά την εμπλοκή κατηγορουμένων είναι:

1. Για τα 10 μέλη του πληρώματος (Ινδοί) και τον καπετάνιο κατέθεσε ότι ήταν εξαιρετικά απίθανο να μη γνώριζαν τι περιέχει ένα φορτίο που μεταφορτώθηκε εν πλω μέσα στη νύχτα από λάντζα που το πλεύρισε.

Ακόμα κι αν έγραφαν τα τσουβάλια «ρύζι», ο καπετάνιος και το πλήρωμα ανέβασαν το φορτίο -κατά την κρίση του μάρτυρα- στο «Noor One» και το τοποθέτησαν σε δεξαμενή για έρμα 4 επίπεδα κάτω από την επιφάνεια του καραβιού.

Κατά τον μάρτυρα, το πλήρωμα ήταν «ήρεμο» στην Ελευσίνα, διότι ούτε μπορούσαν εύκολα να πληροφορηθούν (είναι αλλοδαποί) τις ειδήσεις για τις πρώτες συλλήψεις και την ανεύρεση της μισής ποσότητας, ούτε και υπήρχε στοχοποίηση του συγκεκριμένου πλοίου.

Είπε ακόμα ότι συνήθως σε τέτοιες μεταφορές το πλήρωμα πληρώνεται έξτρα και αυτό αποτελεί και το κίνητρο για τη σχέση εμπιστοσύνης.

Ο συνήγορος του πληρώματος, κ. Γλύκας, προσπάθησε με τις ερωτήσεις στον μάρτυρα να τον αντικρούσει, προβάλλοντας το γεγονός ότι το πλήρωμα σε κανένα σημείο δεν προσπάθησε να διαφύγει ούτε και αρνήθηκε τον αρχικό έλεγχο της δεξαμενής, που στο μεταξύ όμως είχε αδειάσει από την ηρωίνη και ήταν γεμάτη με νερό.

2. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Τούρκων κατηγορουμένων (εκ των οποίων ο Μπασκάλ Σερχάν πέθανε ξαφνικά, ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο), ο μάρτυρας προσδιόρισε τον ρόλο τους ως συνδέσμων με τους συμπατριώτες τους αγοραστές στο Βέλγιο -παρόντες σε όλες τις συναλλαγές στην Ελλάδα (αγορά των αυτοκινήτων, με τα οποία και οι ίδιοι μετέφεραν την ηρωίνη)- και στον συντονισμό της επιχείρησης στο ελληνικό έδαφος μέχρι και τη σύλληψή τους στις αποθήκες με τα ναρκωτικά.

Μάλιστα, οι αρχικές πληροφορίες των ξένων αρχών προειδοποιούσαν για παρόμοιες «επιχειρήσεις» στη Ρουμανία το 2013.

Ηταν οι πρώτοι συλληφθέντες, εκτός από τα μέλη της οικογενείας Γιαννουσάκη, τον εφοπλιστή Μ. Γιαννουσάκη και τον αλβανικής καταγωγής υπάλληλό του, Σ. Λάγιο.

Ο μάρτυρας προσδιόρισε ρόλο ηγετικό (κυρίως σε ό,τι αφορούσε τις συνεννοήσεις με τους Βέλγους αγοραστές) στον αποθανόντα Μπασκάλ.

Ο συνήγορος των Τούρκων διαμαρτυρήθηκε για τη μη έγκαιρη προσκόμιση διαβιβαστικών εγγράφων που αφορούν κυρίως το παρελθόν των κατηγορουμένων και αμφισβήτησε αυτές τις αστυνομικές πληροφορίες.

3. Ειδικά για τον ρόλο του Σαχίμ Αχμέτ, ο μάρτυρας τον προσδιόρισε ως τον διαμεσολαβητή που έμενε στο Ντουμπάι, έφτασε στην Ελλάδα στις 4/5/2014 (λίγο πριν από την άφιξη του πλοίου), εντοπίστηκε στα αυτοκίνητα μεταφοράς των ναρκωτικών στον χώρο αποθήκευσης, αλλά κατάφερε και διέφυγε στις 12/6 με αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη. Είναι -σύμφωνα με τις πληροφορίες των Αρχών- ο δεύτερος νεκρός της συγκεκριμένης υπόθεσης.

4. Ο Ιρανός Α. Μπονιάντ, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν επάνω στο πλοίο, αλλά τον εντόπισαν και στη μεταφορά της ηρωίνης στα σημεία αποθήκευσης.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν ο «φύλακας» του φορτίου, ανέβηκε στη διάρκεια της φόρτωσης των ναρκωτικών από τη λάντζα και ήταν αυτός που θα «έσπαγε» το φορτίο στην ποσότητα της καθαρής ηρωίνης (85%) και της «δεύτερης» ποιότητας του 62%, μια και προορίζονταν για διαφορετικούς πελάτες.

5. Για τον Κ. Καρτσώνη, κάτοχο των φορτηγών και διαχειριστή της αποθήκης στο Κορωπί, είπε ότι την πρώτη φορά αφέθηκε ελεύθερος.

Στο λιμεναρχείο, όταν επανήλθε, συνεργάστηκε και τους οδήγησε στις 21/6 στη δεύτερη αποθήκη με την υπόλοιπη ποσότητα της ηρωίνης.

6. Για τον έναν οδηγό της νταλίκας (ο άλλος διέφυγε) που θα μετέφερε τα ναρκωτικά στο Βέλγιο κατέθεσε ότι δεν μπορεί να μην ήταν και αυτός άνθρωπος εμπιστοσύνης. Ο οδηγός συνελήφθη, όταν πήγε στο πάρκινγκ να αναζητήσει την νταλίκα, για την οποία ήδη γνώριζαν οι Αρχές ότι επρόκειτο για το όχημα όπου θα φόρτωνε την ηρωίνη.

7. Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, από την κατάθεση του μάρτυρα, αλλά και από τις προανακριτικές καταθέσεις των ιδίων, προκύπτει ότι είχαν στενές φιλικές, αλλά και επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ τους. «Ολοι μιλούσαν με όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

8. Για την οικογένεια Γιαννουσάκη είπε ότι από τις πρώτες αντιδράσεις τους δεν φάνηκε να γνώριζαν τι περιείχε η αποθήκη στην έπαυλη. Για τον υπάλληλο του εφοπλιστή, Σ. Λάγιο, εμπλεκόμενο στη μεταφορά, κατέθεσε ότι πήγε αυτοβούλως να καταθέσει.

9. Για τον εφοπλιστή Γιαννουσάκη ανέφερε ότι έλειπε την ώρα της επέμβασης στην έπαυλή του, αλλά αναφέρθηκε και στην εταιρεία του που έχει την ίδια διεύθυνση στον Πειραιά (με άλλη όμως επωνυμία) με εκείνη του κατηγορούμενου Π. Φάρου.

10. Για τον κατηγορούμενο εφοπλιστή Καλαφάτη κατέθεσε ότι όταν ανέβηκε στο πλοίο διαμαρτυρόταν για τις βιαιοπραγίες εναντίον του πληρώματος και μέσα σε σοκ αργότερα ανέφερε ότι το πλοίο του ναυλώθηκε από κάποιον Γ. Μπουρδούβαλη.

11. Για την επίσης κατηγορούμενη σύζυγο του Καλαφάτη (ιδιοκτήτρια του πλοίου) κατέθεσε ότι στο τμήμα όπου μεταφέρθηκε συνεχώς και επίμονα ρωτούσε τον σύζυγό της αν μίλησε με τον Αιμίλιο. Οταν ρωτήθηκε για το αν πήγαιναν οι κατηγορούμενοι στο Ντουμπάι, απάντησε ότι «υπήρχε συνεχόμενη ροή».

12. Για τον Γ. Μπουρδούβαλη κατέθεσε ότι «έλεγχε όλο το καύσιμο στο Ντουμπάι» κι ότι όποιος ήθελε να κάνει εκεί δουλειά απευθυνόταν σ’ αυτόν, μια και δούλευε σε μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία.

13. Τέλος, για τον Αιμίλιο Κοτσώνη αναφέρθηκε στην εταιρεία-«φάντασμα» που είχε ιδρύσει στην ελεύθερη ζώνη των Εμιράτων, προσδιορίζοντας τη συγκεκριμένη εταιρεία ως το «μέσο» για τη μεταφορά των περίπου 30 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του φορτίου. Η πληρωμή αυτή δεν ολοκληρώθηκε -σύμφωνα με τον μάρτυρα-, διότι στο μεταξύ κατασχέθηκε το φορτίο.

• Στην επόμενη συνεδρίαση (19/11), ο αξιωματικός του Λιμενικού θα απαντήσει στις ερωτήσεις των συνηγόρων του καθενός και εκ των Ελλήνων κατηγορουμένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εισαγγελικό «όχι»στα ελαφρυντικά
Αλλη μια ημέρα παράταση πριν από την τελική εκφώνηση των ποινών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για όσους κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη του «Noor One». Στη χθεσινή συνεδρίαση, η εισαγγελέας Μαρία Τρουπή...
Εισαγγελικό «όχι»στα ελαφρυντικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων που αυτό το διάστημα εκδικάζονται είναι και η μισοξεχασμένη υπόθεση του φορτίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει...
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μαραθώνια η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας
Εν μέσω γενικής απεργίας διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην εκδίκαση της υπόθεσης των 2 τόνων ηρωίνης του πλοίου «NOOR ONE». Λόγω της επικείμενης...
Μαραθώνια η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα στοιχεία για στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από δικαστικές πηγές, το βασικό στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ, το στέλεχος που έλυνε και έδενε στον φορέα και στις δομές του, είχε... ξεχάσει να δηλώσει στο «πόθεν...
Νέα στοιχεία για στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κάθειρξη 15 ετών στον Γ. Ανθόπουλο
Θύμα πλεκτάνης δήλωνε στο δικαστήριο ο πρώην υπουργός Γιάννης Ανθόπουλος μέχρι και τη χθεσινή έκδοση της απόφασης για ποινή κάθειρξης 15 ετών. Ο πρώην βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής...
Κάθειρξη 15 ετών στον Γ. Ανθόπουλο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
2,1 τόνοι ηρωίνης πάνε... Εφετείο
Με τα πρώτα εμπόδια να βρίσκονται ήδη προ των πυλών, η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης του ναρκω-πλοίου «NOOR ONE» ξεκινάει σήμερα σε δεύτερο βαθμό. Η σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα είναι η...
2,1 τόνοι ηρωίνης πάνε... Εφετείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας