Μεγάλη ανησυχία προκλήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (στη 1.51) από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.
Η αρχική ενημέρωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έκανε λόγο για δόνηση 6,1 βαθμών και σε εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων. Ωστόσο το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έδωσε αρχική μέτρηση της έντασης του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 70 χιλιομέτρων.
Λίγη ώρα αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε αναθεώρησε τον σεισμό στους 6 βαθμούς και σε εστιακό βάθος 55 χλμ. Το επίκεντρο ήταν 33 χλμ νοτια της Κάσσου.
«Κουνήθηκε» η Κρήτη, μήνυμα και για τσουνάμι
Η δόνηση προκάλεσε ανησυχία σε όλη την ανατολική Κρήτη, στο Λασίθι αλλά και στο Ηράκλειο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 156 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.
Εστάλη, ακόμη, μήνυμα από το 112 ακόμη και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης τσουνάμι.
Στην Κρήτη δεν υπάρχει ενημέρωση για ζημιές, ωστόσο, πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι στα ανατολικά του νησιού θα ξεκινήσουν περιπολίες για προληπτικούς, προς το παρόν, λόγους.
Μήνυμα από τη Google προκάλεσε ανησυχία
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλές συσκευές, σε αρκετές περιοχής της χώρας, εστάλη ειδοποίηση από την Google για μεγάλο σεισμό, συνοδευόμενη από οδηγίες προστασίας και ασφάλειας.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έτρεξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πανικόβλητοι να αναζητήσουν ενημέρωση και λεπτομέρειες.
Καθησυχαστικός ο Λέκκας
Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε: Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι τα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και στην Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα.
Σε ερώτηση για το αν ο σεισμός αυτός συνδέεται με τις δονήσεις σε Σαντορίνη και Τουρκία, ο κ. Λέκκας απάντησε: Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς στη Σαντορίνη και στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο, είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο. Οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικά περιβάλλον και οι σεισμοί στη Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολής και δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση. Θεωρώ ότι αυτός ο σεισμός δεν θα ακολουθηθεί από πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Τα 60χλμ είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν και δεν θα έχουμε ούτε προσεισμική ούτε μετασεισμική ακολουθία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας