ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η «Διαύγεια»... κάρφωσε «οικογενειακή επιχείρηση» του πρύτανη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Ο καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας εμφανίζεται ως επιστημονικός υπεύθυνος σε τρία έργα, συμπεριλαμβάνοντας στην «ομάδα έργου» ως αμειβόμενη συνεργάτιδα τη σύζυγό του. Ομως, αυτά δεν είναι τα μοναδικά έργα στα οποία συμμετέχει η κυρία πρυτάνεως! Την αποκάλυψη έκανε ο συνάδελφος Νίκος Ηλιάδης στη «Μακεδονία της Κυριακής».
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, από μια έρευνα στη «Διαύγεια» προέκυψε ότι η σύζυγος του κ. Φείδα εμφανίζεται να συμμετέχει σε τουλάχιστον οκτώ επιστημονικά έργα, από το 2010 ώς το 2025. Στα περισσότερα απ’ αυτά εντάχθηκε την περίοδο 2019-2025, κατά την οποία ο κ. Φείδας είναι μέλος του πρυτανικού συμβουλίου, αρχικά ως αντιπρύτανης και εν συνεχεία ως πρύτανης.
Σύμφωνα με τα εντάλματα πληρωμής, όπως είναι αναρτημένα στη «Διαύγεια», οι απολαβές της συζύγου του από αυτά τα έργα ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συμμετέχει και αμείβεται ταυτόχρονα από περισσότερα του ενός έργα. Αξιοσημείωτο, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της «ΜτΚ», ότι η συγκεκριμένη κυρία δεν έχει καμία οργανική σχέση με το Πανεπιστήμιο, όπως δεν έχει καμία σχέση και με τα επιστημονικά πεδία στα οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, που ρωτήθηκε σχετικά στο πλαίσιο του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, διατείνεται ότι «δεν υπάρχει τίποτε παράνομο σε όλα αυτά, για όλα τα έργα έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή έγιναν οι προκηρύξεις και η πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του Πανεπιστημίου».
Αλλά και ο ίδιος ο κ. Φείδας, πέρα από τον μισθό του καθηγητή και το επιμίσθιο που λαμβάνει ως πρύτανης, εμφανίζεται με αμοιβές από τουλάχιστον τέσσερα επιστημονικά έργα, προηγούμενων ετών και τρεχόντων. Νομίμως μεν, ηθικώς ωστόσο; Αυτό ακριβώς είναι και το ερώτημα που εγείρει ευλόγως το δημοσίευμα, παραθέτοντας αναλυτικά όλα τα έργα στα οποία εμφανίζονται ο κ. Φείδας και η σύζυγός του που δηλώνεται ως «απόφοιτος ανθρωπιστικών σπουδών» και αμείβεται τουλάχιστον από οκτώ διαφορετικά επιστημονικά έργα, τρία εκ των οποίων ταυτόχρονα.
Υπό αμφισβήτηση
Εν τω μεταξύ, από εβδομάδα σε εβδομάδα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν ο κ. Φείδας εξελέγη νομίμως πρύτανης του ΑΠΘ, μέσα από μια... αμφισβητούμενη διαδικασία. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει από τις αρχές του 2024 ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και σύζυγος της πρώην ευρωβουλεύτριας της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, Στράτος Στυλιανίδης, και ο επίσης καθηγητής της Ιατρικής Σχολής-θωρακοχειρουργός, Κυριάκος Αναστασιάδης, συνυποψήφιοι του κ. Φείδα για τη θέση του πρύτανη.
Οι δύο καθηγητές στρέφονται κατά της εξ ημισείας θητείας του πρύτανη που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους οι καθηγητές Χαράλαμπος Φείδας και Απόστολος Αποστολίδης (από δύο χρόνια ο καθένας). Τότε, είχαν γίνει βαριές αναφορές στην πανεπιστημιακή κοινότητα για «ανεπίτρεπτους ακροβατισμούς» και «εκφυλισμένη διαδικασία που προσβάλλει τα ακαδημαϊκά ήθη»... Το ΣτΕ, λοιπόν, αναμένεται να αποφανθεί για τη νομιμότητα της εκλογής πρύτανη του ΑΠΘ, καθώς κατά τον νόμο πρόκειται για μονοπρόσωπο όργανο με τετραετή θητεία.
Η πρωτοφανής διαδικασία ανάδειξης πρυτανικών αρχών στα Πανεπιστήμια, όμοια της οποίας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, φαίνεται πως έχει οδηγήσει στον εκφυλισμό τη διοίκηση των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας