Υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Θάλασσα (γνωστή και ως Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των Ωκεανών / BBNJ) ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο με σημαντική πλειοψηφία 225 ψήφων. Σκοπός της συμφωνίας είναι η διασφάλιση της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, οι οποίες ορίζονται ως πεδίο εφαρμογής της συνθήκης.
Με την ψήφιση της συνθήκης η Ελλάδα γίνεται μόλις η τρίτη χώρα της Ε.Ε. που την επικυρώνει και το 22ο κράτος διεθνώς. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα το παράδειγμα της Ελλάδας και να προχωρήσουν κι αυτές στην επικύρωση της συνθήκης πριν από τη Διάσκεψη των Ωκεανών του ΟΗΕ τον Ιούνιο στη Νίκαια της Γαλλίας (9-13 Ιουνίου). Κι αυτό διότι για να τεθεί η συνθήκη σε εφαρμογή απαιτείται επικύρωση από 60 χώρες.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι εάν η συνθήκη ακολουθήσει την απογοητευτική τροχιά προηγούμενων παραδειγμάτων πολυμερών περιβαλλοντικών συμφωνιών με παρόμοια διεθνή εμβέλεια, θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο το 2031, όταν οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να προστατευτεί το 30% του ωκεανού μέχρι το 2030.
Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace χαιρετίζει την επικύρωση της συνθήκης από την Ελλάδα και καλεί την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών που δημιούργησε με τις δεσμεύσεις της στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Ελλάδα το 2024 προχωρώντας σε διεύρυνση και ουσιαστική προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν θα μείνουν στα χαρτιά.
Πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό το παρατηρητήριο «weseayou», η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης της υλοποίησης των εθνικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, το WWF Ελλάς και το Vouliwatch, με την υποστήριξη των ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Ιδρυμα Thalassa/ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, Blue Marine Foundation, Cyclades Preservation Fund, iSea και MEDASSET («Στα χαρτιά οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές», «Εφ.Συν.», 26/4/2025).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας