Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.0° 29.7°
3 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
33.6° 31.4°
2 BF
23%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 31.0°
2 BF
60%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
3 BF
48%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
51%
Βέροια
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
1 BF
33%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 28.4°
3 BF
17%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
32°C
32.2° 32.2°
3 BF
54%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.6° 27.7°
5 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 28.8°
4 BF
36%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 28.4°
4 BF
36%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 24.7°
3 BF
65%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
69%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
4 BF
25%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 28.9°
3 BF
39%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.3° 28.8°
5 BF
56%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.8° 30.0°
3 BF
28%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 25.3°
2 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.3° 30.3°
2 BF
35%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 26.0°
2 BF
42%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
doukas - xaritsis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Χάρης Δούκας και Αλέξης Χαρίτσης | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Κοινά μηνύματα από Χαρίτση και Δούκα

Την αντίθεσή τους με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέφρασαν μετά τη χτεσινή τους συνάντηση ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο νέος εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιχειρεί να μειώσει τη δημοκρατία στους δήμους. Αυτό ήταν το κοινό σημείο των δηλώσεων του Αλέξη Χαρίτση και του Χάρη Δούκα μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο δημαρχείο Αθηναίων. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε ένα σύνολο ζητημάτων που απασχολούν την αυτοδιοικητική επικαιρότητα. Ηταν όμως σαφές ότι ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και ο δήμαρχος Αθηναίων θα στηλίτευαν πρώτα και κύρια την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με τον κ. Χαρίτση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «μεθοδεύσεις» και να διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του «θα στηρίξει τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης στον αγώνα τους για περισσότερη δημοκρατία» και «για έκφραση της λαϊκής βούλησης των δημοτών σε όλα τα επίπεδα».

Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν εκλογικό νόμο με τον οποίο καταργείται η δεύτερη εκλογική Κυριακή, με τους δημότες να καλούνται να εκλέξουν δήμαρχο ή περιφερειάρχη με ένα ψηφοδέλτιο «πολλαπλών επιλογών» –δηλαδή θα καλούνται να δηλώνουν πρώτη και δεύτερη προτίμηση ανάμεσα στους συνδυασμούς που κατεβαίνουν στις εκλογές. Η κυβέρνηση επικαλείται «μείωση της ταλαιπωρίας» των πολιτών που καλούνται δύο διαδοχικές Κυριακές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και «οικονομικούς τάχα λόγους», όπως σχολίασε σκωπτικά χθες ο δήμαρχος Αθηναίων. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση και σημαίνει και λιγότερη δημοκρατία. Τελικά σημαίνει ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» σχολίασε ο κ. Δούκας.

Αν και προς το παρόν δεν έχει γινεί γνωστό τι εκλογικό όριο νίκης θα εισηγηθεί το υπουργείο Εσωτερικών με το νομοσχέδιό του, με τα σενάρια να ποικίλλουν μεταξύ του 42% και του 50%+1 ψήφο, το μοντέλο «κατ’ οικονομίαν δημοκρατίας» που προωθεί η κυβέρνηση φαίνεται να αποτελεί «απάντηση» στα προβλήματα που προέκυψαν στην δεύτερη εκλογική Κυριακή του Οκτωβρίου του 2023 για τη Νέα Δημοκρατία και τους συνδυασμούς που υποστήριξε. Ανάμεσα σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις υπενθυμίζεται η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, όπου ο κ. Δούκας πέτυχε μια ιστορική ανατροπή ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις επικρατώντας του Κώστα Μπακογιάννη. Αυτή η ανατροπή πιθανότατα δεν θα συνέβαινε εάν ίσχυε το προωθούμενο από την κυβέρνηση πλαίσιο.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Χαρίτσης άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική σε βάρος της πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αρχικά θύμισε ότι από το 2019 η παρούσα κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι έχει δυσανεξία στη Δημοκρατία» και «ήδη από το καλοκαίρι του 2019 έδωσε δείγματα γραφής», θυμίζοντας -εμμέσως πλην σαφώς- τους νόμους του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που απέκλεισαν την εφαρμογή της απλής αναλογικής για να κριθούν αργότερα αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όλα αυτά τα χρόνια έχει οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση στην υποστελέχωση» και «στην υποχρηματοδότηση». «Η Αυτοδιοίκηση, το κατ’ εξοχήν πεδίο συνθέσεων, συνεργασιών, ενωτικών πρωτοβουλιών, πέφτει και αυτή θύμα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της κυβέρνησης της Δεξιάς» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων έδειξε προς την κατεύθυνση σκληρών αντιδράσεων απέναντι στην προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος: «Οι πολίτες ζητούν διοικήσεις και δημάρχους που θα έχουν δύναμη να προχωρούν στις αλλαγές για να καλυτερεύσει η ζωή τους. Αυτό παλεύουμε κι εμείς. Αυτό θα κάνουμε το επόμενο διάστημα που θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Δούκας.

Σημειώνεται ότι η τελευταία χρονικά συνάντηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς με τον δήμαρχο Αθηναίων ήταν σχετικά πρόσφατη και έγινε σε μια περίοδο που επίσης ήταν «καυτή» η αυτοδιοικητική επικαιρότητα. Ειδικότερα, έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο και είχε στο επίκεντρο την «αυθαίρετη» και «αιφνιδιαστική» -όπως είχε χαρακτηριστεί από τους δύο πολιτικούς- απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής για την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης απορριμμάτων για το «τρέχον» έτος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κοινά μηνύματα από Χαρίτση και Δούκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας