Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
24.0° 19.8°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
20°C
21.0° 18.1°
1 BF
74%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
20°C
20.0° 19.9°
1 BF
84%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 18.2°
1 BF
64%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
63%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
92%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
23.6° 22.7°
5 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 20.9°
3 BF
45%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
21.4° 21.4°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
22.0° 20.9°
0 BF
94%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 22.2°
0 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 22.8°
2 BF
74%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
17.2° 16.8°
0 BF
59%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 18.6°
2 BF
97%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
73%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
Διακομματική διαδικτυακή συνάντηση που οργάνωσαν οι «Πράσινοι - Οικολογία» για τα πυρηνικά
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ... ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Τσουνάμι» για τα μίνι Τσέρνομπιλ στο Αιγαίο

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο του 1986 οι ειδικοί επισήμαναν τους κινδύνους από τους «αντιδραστήρες τσέπης» που θέλει να φέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης και στα ελληνικά νησιά

Ποιος θέλει πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα; Μα... η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που φλερτάρει με την κατασκευή «πυρηνικών σταθμών τσέπης» στα νησιά του Αιγαίου, παρότι το Αιγαίο ακόμη υφίσταται τις συνέπειες του Τσέρνομπιλ, όπως δείχνουν μετρήσεις για ραδιενέργεια στα νερά!

Το θέμα, που ξανάνοιξε μετά πολλά χρόνια στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε μια μεγάλη διακομματική διαδικτυακή συνάντηση που οργάνωσαν οι «Πράσινοι - Οικολογία», όπου εκπροσωπήθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι επρόκειτο να συμμετάσχει, παραδόξως δεν εκπροσωπήθηκε τελικά. Πάντως, όλα τα προαναφερόμενα κόμματα έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Οι διοργανωτές, με αφορμή την επέτειο του Τσέρνομπιλ, της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην ιστορία της ανθρωπότητας, το 1986, ξεκαθάρισαν ότι η ανακοίνωση Μητσοτάκη για κατασκευή «μικρών αντιδραστήρων» στη χώρα χρειάζεται μια ισχυρή απάντηση. Οπως ανέφεραν, είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τη Βουλγαρία για πυρηνικό σταθμό «ελληνικών» συμφερόντων και προετοιμασία των περιφερειών της χώρας για τα βουλγαρικά πυρηνικά απόβλητα. Συνεργασία πρότεινε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, που μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής από τη Ρωσία πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου, προγραμματίζει και άλλα στη Σινώπη και την Αν. Θράκη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ωστόσο, ο τ. καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ - υπεύθυνος της Μονάδας Περιβαλλοντικών και Δικτυακών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (ΠΕΔΙΤΕ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Σπυρίδων Ραψομανίκης, ακόμη και σήμερα, 39 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ, στο βόρειο Αιγαίο καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις καισίου, που δικαιολογούνται από ανταλλαγή νερών με συσσωρευμένη ραδιενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα.

Ραδιενέργεια

Σύμφωνα με τον πρώην ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο «Δημόκριτος» σε έρευνα που είχε κάνει λίγα χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ στο Αιγαίο είχε διαπιστώσει ότι τα νερά του είχαν έξι φορές περισσότερη ραδιενέργεια από το Ιόνιο. Οπως εξήγησε ο κ. Τρεμόπουλος, το ραδιενεργό στοιχείο καίσιο δεν εξαφανίζεται ποτέ (χρόνος ημιζωής 30 έτη).

Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πυρηνικά εργοστάσια, ακόμη και τα επονομαζόμενα «τσέπης» (δηλαδή μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες), δεν έχουν καμιά σοβαρή διαφορά με τα μεγάλα και δεν αποτελούν λύση στο ενεργειακό, αφού η ασφαλής μεταφορά και αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων δεν έχει επιλυθεί, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής, λειτουργίας και καταστροφής στο τέλος είναι δυσθεώρητο. «Σκεφτείτε ότι το Τσέρνομπιλ ακόμη και σήμερα δεν μπορούν καν να το κατεδαφίσουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Ειδική αναφορά έκανε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στο αντιπυρηνικό κίνημα στην Ελλάδα, που ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με τα σχέδια της χούντας το 1972 για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο (Νότια Εύβοια). Θύμισε επίσης ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε απορρίψει εν τέλει την πιθανότητα κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη χώρα μας, λόγω υψηλής σεισμικότητας, και τότε μπήκε στην ουσία η ταφόπλακα στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, που τώρα επαναφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας...

Στη συζήτηση έγινε επίσης γνωστό ότι ξεκινά πρωτοβουλία για τη δημιουργία Βαλκανικής Αντιπυρηνικής Πλατφόρμας που θα απαντά στις προκλήσεις τού σήμερα, αφού η Ελλάδα και αρκετές άλλες χώρες φλερτάρουν ξανά με την πυρηνική ενέργεια.

Στη συζήτηση πήραν μέρος, εκτός από τον κ. Τρεμόπουλο και τον κ. Ραψομανίκη, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα), Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Κόσμος Χωρίς Πολέμους, Νίκος Στεργίου, ο γραμματέας Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δημόπουλος, η ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μαρία Ζαχαρία, η γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, η συντονίστρια της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25, Ηρώ Διώτη, και άλλοι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Τσουνάμι» για τα μίνι Τσέρνομπιλ στο Αιγαίο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας