«Σε μια εποχή που τα σύννεφα του φασισμού πυκνώνουν επικίνδυνα σε όλη την Ευρώπη, διαμορφώνοντας μια νέα, φοβική, ατζέντα, οφείλουμε άπαντες να υψώσουμε ανάστημα απέναντι στη μισαλλοδοξία» είπε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης στη συνέντευξη Τύπου για την Πορεία Μνήμης «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη-Αουσβιτς 82 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, την ερχόμενη Κυριακή 16 Μαρτίου 2025.
Ταυτόχρονα η πόλη πλέον κοιτά προς το μέλλον, καθώς, όπως είπε ο δήμαρχος, «η μεγαλύτερη δικαίωση στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας θα είναι δύο πολυαναμενόμενες παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως φωτεινά τοπόσημα μνήμης: Η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και η δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί, απ’ όπου στις 11 Ιουλίου του 1942 ξεκίνησαν όλα». Για το «Πάρκο Μνήμης» τα νέα τα γράψαμε προσφάτως («Εφ.Συν.» 10.3.2025, «Ετοιμα να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης, εάν…») ωστόσο για το Μουσείο Ολοκαυτώματος έχουμε καιρό να ακούσουμε νέα…
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ, υπενθύμισε ότι οι 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι που αφανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια «το ΑΠΘ έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση αυτής της μνήμης. Ενδεικτικά αναφέρω την πρόσβαση στο αρχείο Σπίλμπεργκ, τη διδασκαλία μαθημάτων για το Ολοκαύτωμα, την ίδρυση της έδρας Εβραϊκών Σπουδών και τη διεξαγωγή ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
«Το ΑΠΘ δεσμεύεται να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, τιμώντας κάθε χρόνο τη μνήμη των θυμάτων», ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, ενώ ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Σταμάτης Αγγελόπουλος, παρατήρησε ότι υπάρχει ακόμη κενό στην ιστορική γνώση, αφού «ο μέσος Ελληνας δεν γνωρίζει ότι το ποσοστό εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Οτι η ζωντανή εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ξεκληρίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά». Τέλος, ο αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών, αναπληρωτής του ΠΑΜΑΚ, καθηγητής Ιωάννης Ταμπακούδης, σημείωσε ότι «εδώ και χρόνια συνεχίζουμε να διδάσκουμε την εβραϊκή γλώσσα και πολιτισμό, όπως και την ιστορική μας έρευνα, ώστε το Ποτέ Ξανά να μην είναι μόνο σύνθημα, αλλά και καθημερινός οδηγός στη ζωή μας». Ο δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν στη σιωπηρή πορεία που θα ξεκινήσει στις 11.30 από την Πλατεία Ελευθερίας με τελικό προορισμό τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας