Να απαντήσει σχετικά με λειτουργία των δύο καμερών πριν και μετά από στη σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα επιχείρησε η εταιρεία φύλαξης «Interstar» μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Βασίλη Καπερνάρου, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται πουθενά στην αυθεντικότητα των βίντεο, κάτι που αμφισβητείται από τους συγγενείς αλλά και ειδικούς.
Ο δικηγόρος αναφέρεται στις συμβάσεις που έγιναν τόσο για την τοποθέτηση του κυκλώματος το 2017, όσο και για την τοποθέτηση πρόσθετων καμερών το 2023 στις δύο σήραγγες, επισημαίνοντας ότι πάντοτε υπήρχαν κάμερες στα συγκεκριμένα σημεία.
Αξίζει να αναφερθεί πως, τέσσερις μήνες πριν το τραγικό δυστύχημα, σε έγγραφο που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, προς την Ιnterstar Security, ο ΟΣΕ αποφασίζει, με την ένδειξη του κατεπείγοντος, την τροποποίηση της σύμβασης 7910/09.02.2021, «για την εγκατάσταση ψηφιακών καμερών υψηλής ανάλυσης τεχνολογίας (IP), εσωτερικά και κατά μήκος των σηράγγων, έτσι ώστε να επιβλέπεται στο σύνολό της η σήραγγα και η διέλευση των αμαξοστοιχιών σε πραγματικό χρόνο. Το συγκεκριμένο έργο αφορά τις σήραγγες Πλαταμώνα, Τεμπών, Καλλιδρόμου, Οθρυος και Αγίων Αναργύρων, καθώς και τις σήραγγες διαφυγής αυτών».
Το οπτικό υλικό που ήρθε στον ανακριτή Λάρισας από τον δικηγόρο Β. Καπερνάρο προέρχεται από τις σήραγγες του Πλαταμώνα (νότιο άκρο) και Τεμπών. Όμως οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας τοποθετήθηκαν εκεί μόλις το... 2024, όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» (βλ. «Καρέ καρέ οι ανακρίβειες για τα επίμαχα βίντεο»).
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Interstar
ΔΥΣΤΥΧΩΣ είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαθιστούμε, κάθε φορά, την αλήθεια απέναντι στην παραπληροφόρηση και την ψευδολογία.
Συγκεκριμένα:
1. Η εταιρεία ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ υπέγραψε το έτος 2017 με την «ΟΣΕ ΑΕ», την υπ’ αριθ. 7277/08-05-2017 σύμβαση για «παροχή υπηρεσιών φύλαξης εγκαταστάσεων του ΟΣΕ διά τεχνικών μέσων και εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας». Με την ίδια σύμβαση, μεταξύ άλλων, εγκαταστάθηκε και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης – CCTV με αναλογικές κάμερες τόσο στη Σήραγγα των Τεμπών όσο και στη Σήραγγα Πλαταμώνα.
Δυνάμει της ανωτέρω σύμβασης, η οποία ισχύει από το 2017:
α) Τοποθετήθηκε καταγραφικό, στο οποίο συνδέθηκε η κάμερα 5, στην τοποθεσία ΚΕΚ Ραψάνης (στον τοίχο του αντλιοστασίου του ΟΣΕ, εξωτερικώς του Βορείου Μετώπου Εισόδου της Σήραγγας των Τεμπών), με καθαρό πλάνο προς την σιδηροδρομική γραμμή.
β) Τοποθετήθηκε καταγραφικό, στο οποίο συνδέθηκε η κάμερα 4, στη σήραγγα του Πλαταμώνα – Νότιο Μέτωπο, με καθαρό πλάνο προς τη σιδηροδρομική γραμμή.
Άπασες οι ανωτέρω ενέργειες έλαβαν χώρα το έτος 2017.
2. Την 02-10-2023 υπεγράφη σύμβαση επαύξησης – τροποποίησης της υπ’ αριθ. 7910/03-02-2021 σύμβασης, βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση περισσοτέρων καμερών σε ολόκληρο το μήκος των σηράγγων Πλαταμώνα και Τεμπών. Πέραν τούτου, πραγματοποιήθηκε, πλέον της εγκατάστασης νέων καμερών, η αντικατάσταση των προηγούμενων δύο, ως άνω, καμερών, αφού οι νέες κάμερες είναι τελευταίας τεχνολογίας και 1 υψηλής ευκρίνειας. Επιπλέον δε, εγκαταστάθηκαν θερμικές κάμερες και μεγαφωνικές εγκαταστάσεις. Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει ότι ΠΑΝΤΟΤΕ υπήρχαν κάμερες στα προαναφερόμενα σημεία.
Κάθε αντίθετος, αυθαίρετος και αναπόδεικτος ισχυρισμός τυγχάνει ψευδής και στοχεύει, κακοβούλως, στη δημιουργία ψευδεντυπώσεων εναντίον της εταιρείας, ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ.
Αθήνα, 12/2/2025
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
Βασίλειος Καπερνάρος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας