Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί το μπαράζ δονήσεων στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού με τους επιστήμονες να μην μπορούν ακόμα να δηλώσουν απόλυτα καθησυχαστικοί για την εν εξελίξει ακολουθία και το πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο.
Χθες, τοποθετήθηκαν νέοι υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι στη θαλάσσια περιοχή της Καλδέρας και τη Νέα Καμένη σε μία προσπάθεια εξαγωγής αναλυτικότερων δεδομένων που ίσως προσφέρουν περισσότερες απαντήσεις. Επίσης, στις 17 Φεβρουαρίου 8 νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα.
Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί συνοψίζει η δήλωση του καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχου, εκπροσώπου των δύο επιτροπών παρακολούθησης του φαινομένου (σεισμικού κινδύνου και παρακολούθησης του ηφαιστειακού τόξου), που θα συνεδριάσουν σήμερα στις 6 το απόγευμα. «Αυτή η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα... Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία... Πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» τόνισε.
Και το ΕΛΚΕΘΕ στις έρευνες
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποπλεύσει το Ωκεανογραφικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με πολυμελή ομάδα επιστημόνων για να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή Σαντορίνης - Αμοργού. Οπως ανακοίνωσε το ΕΛΚΕΘΕ, αντικείμενο των ερευνών θα είναι «η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή».
Εκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Τουρισμού
Στο μεταξύ οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι, που είτε παραμένουν στο νησί είτε ακολούθησαν το μεγάλο κύμα φυγής, βρίσκονται σε μία διαρκή αβεβαιότητα, ενώ αρκετοί καταφεύγουν σε διάφορα ηρεμιστικά χάπια για να μπορέσουν να έχουν λίγες ώρες ήρεμου ύπνου τα βράδια.
Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με φορείς της Σαντορίνης για να εξεταστεί η στρατηγική και τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που διαμορφώνονται για τον τουριστικό κλάδο του νησιού. «Με άμεση κινητοποίηση, συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εργαζόμαστε για την έγκαιρη προετοιμασία της επόμενης τουριστικής περιόδου, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη επισκεπτών και επαγγελματιών. Διασφαλίζουμε ότι η Σαντορίνη θα παραμείνει ένας κορυφαίος και ασφαλής παγκόσμιος προορισμός», δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη. Παράλληλα, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που προοριζόταν να δέσει στη Σαντορίνη, κατευθύνθηκε χθες στο λιμάνι της Σούδας.
Σύμφωνα πάντως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) οι εργαζόμενοι της Σαντορίνης είναι «αφημένοι στο έλεος των Ρίχτερ». Οπως επισημαίνει η ομοσπονδία, κάθε επιχείρηση εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες αποφασίζει μόνη της αν θα αναστείλει τη λειτουργία της ή όχι με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή εκατοντάδες εργαζόμενοι να μην έχουν εισοδήματα, κυρίως όμως να μην έχουν ένσημα γι’ αυτό το διάστημα. Ετσι, ζητά άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να επανέλθει έστω προσωρινά το μέτρο της αναστολής σύμβασης με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
Αναστολές συμβάσεων
Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το προσωπικό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε Θήρα, Αμοργό, Ανάφη και Ιο και ενδεχομένως σε όποιο άλλο νησί των Κυκλάδων οι επιχειρήσεις αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους τους λόγω των συνεχιζόμενων σεισμικών δονήσεων και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι διαδικασίες αναμένεται να είναι ανάλογες με αυτές που ακολούθησαν εργοδότες και εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
ΧΡΙΣ.Κ.
Κλειστά σχολεία και διαμαρτυρίες
Εως την Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Αμοργό, Ανάφη και Ιο. Σήμερα θα είναι κλειστά και τα σχολεία σε Πάρο, Νάξο, Αντίπαρο και Κίμωλο. Πάντως πριν από λίγες ημέρες, 19 δήμαρχοι των Κυκλάδων είχαν προχωρήσει σε κοινή επιστολή προς τους Κυριάκο Πιερρακάκη (υπ. Παιδείας) και Βασίλη Κικίλια (υπ. Πολιτ. Προστασίας) ζητώντας να παραμείνουν κλειστά ώς την Παρασκευή τα σχολεία και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων που πιθανόν να απειληθούν από έναν μεγάλο σεισμό όπως η Ανδρος, η Κίμωλος, η Μήλος, η Σίφνος, η Σύρος, η Τήνος κ.ά. Την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια τα μαθήματα να συνεχιστούν με τηλεκπαίδευση με την ΕΛΜΕ Θήρας να προχωρά σε μία ιδιαίτερα επικριτική ανακοίνωση με τίτλο «Εμείς θα κάνουμε ότι κάνουμε τηλεκπαίδευση, αυτοί θα κάνουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο» περιγράφοντας μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα με τις σεισμικές δονήσεις και ζητώντας ένα βιώσιμο σχέδιο για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών, τη μοριοδότηση όσων είναι υποψήφιοι στις πανελλήνιες και την επιστημονική ενημέρωση σε όλους τους εκπαιδευτικούς για το σεισμικό φαινόμενο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας