Εντονη ανησυχία και προβληματισμό για τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις αντιμονίου στη Βόρεια Χίο εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλον οι φορείς του νησιού, εσχάτως και η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τονίζοντας ότι διαφωνεί με οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να βλάψει τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον για το νησί, προστατεύοντας το φυσικό του περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την πολιτιστική του κληρονομιά: Οι πρόσφατες αναφορές σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα στη Βόρεια Χίο έχουν εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς. Η πιθανή υγειονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση από τέτοιες δραστηριότητες με δεδομένη την άρρηκτη σχέση της καλλιέργειας της μαστίχας με το μικρόκλιμα απαιτεί ενδελεχή επιστημονική διερεύνηση, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του νησιού και των κατοίκων του».
Αντιδράσεις όμως για τα κυβερνητικά σχέδια εξέφρασε και ο μαζικός πλέον Φορέας Τουρισμού Χίου στον οποίο μετέχει σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου στο νησί. Σε ανακοίνωσή του ζητά την άμεση ακύρωση του διαγωνισμού.
«Γνώμονάς μας είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, καλύπτοντας ισόρροπα το τρίπτυχο κοινωνία – οικονομία – περιβάλλον. Με τη σχεδιαζόμενη εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο αυτή η προοπτική φαίνεται να ανατρέπεται. Χωρίς δογματισμούς πιστεύουμε ότι το όλο θέμα πρέπει να επανεξεταστεί σε βάθος και η τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία να ακυρωθεί» αναφέρει.
Ανάλογους προβληματισμούς εκφράζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, που αμφισβητεί ανοιχτά το δικαίωμα του Δημοσίου να προχωρήσει στον διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αντιμονίου. «...οι επιδράσεις των τοξικών ουσιών θα αφήσουν το ρυπογόνο αποτύπωμά τους στο τοπίο, στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα και στην υγεία, καθιστώντας έτσι εξαιρετικά δυστοπικό το μέλλον της Χίου και των κατοίκων της. Ο εν λόγω σχεδιασμός εξόρυξης του παραπάνω μεταλλεύματος στην περιοχή της Αμανής και του ελκυστικού θαλασσινού και ιστορικού τοπίου των Αγιασμάτων και της Βολισσού απειλεί να μεταβάλει τη γη που κατά παράδοση φιλοξένησε τον Ομηρο, τον Οινοπίωνα και τους μύθους τους σε κρανίου τόπο», τονίζει στη σχετική ανακοίνωση.
Για όσα αφορούν το νομικό σκέλος και αναφέροντας μια σειρά σχετικών δικαστικών αποφάσεων σε εύρος τριών δεκαετιών, σημειώνει ότι εγείρονται νομικά ζητήματα ως προς τη δυνατότητα του Δημοσίου να δημοπρατήσει την περιοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας