Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν και συνεχίζουν να συμβαίνουν σε ό,τι αφορά το θέμα του εγκλήματος των Τεμπών. Όχι τίποτε άλλο, για να μη νομίζουμε πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση άλλαξαν ρότα μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε, η Μαρία Καρυστιανού προσκλήθηκε ως επίτιμη καλεσμένη στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στη Νέα Υόρκη. Την απόφαση για την πρόσκληση την πήρε πριν από τα Χριστούγεννα η αρμόδια επιτροπή της ομογένειας, αρμόδια για την »Παρέλαση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας 2025 στην 5η Λεωφόρο». Όπως διαβάσαμε σχετικά, προσκεκλημένοι ως επίτιμοι καλεσμένοι εκτός από την πρόεδρο του Συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού ήταν-είναι επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουντζούρης, η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά και ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Στη φετινή παρέλαση, το ρόλο του Μέγα Τελετάρχη θα έχουν ο στρατηγός Ανδρέας Πόππας, αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ιδιοκτήτης της Alter Ego.
Μετά τα συλλαλητήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ωστόσο, γνωστός «φίλος-παράγοντας» της οικογένειας Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη άρχισε να ενημερώνει την Αθήνα για την πρόσκληση της Καρυστιανού στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν τηλέφωνα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και ασκήθηκαν έντονες πιέσεις σε τοπικούς και κομματικούς παράγοντες να την... ξεκαλέσουν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη ενημερώσει την κ. Καρυστιανιού και η οποία είχε αποδεχτεί την πρόσκληση. Ούτε λίγο ούτε πολύ να της πουν δηλαδή κάτι του τύπου έκλεισε η λίστα των καλεσμένων και ότι θα την καλέσουν μια άλλη φορά.
Όπως υποστηρίζουν ομογενείς στη Νέα Υόρκη, η νέα απόφαση της επιτροπής παρέλασης ελήφθη αυθαίρετα και χωρίς ψηφοφορία, δίχως να ενημερωθούν όλα τα μέλη της. Μόλις έγινε γνωστό όμως, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από εκείνους που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην Αστόρια. Αρκετοί πήγαν στην εβδομαδιαία συνάντηση της επιτροπής παρελάσεως για να ζητήσουν εξηγήσεις και να διαμαρτυρηθούν για το σκεπτικό της ανάκλησης. Ο πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως, Φίλιπ Κρίστοφερ, διέψευσε επίσημα ότι δέχθηκε πιέσεις αλλά πληροφορίες θέλουν να τον πήραν τηλέφωνο βουλευτές και διπλωμάτες. Κάποιοι δε υποστήριζαν κατ' ιδίαν «τι να κάνουμε, δεν την θέλουν από την Αθήνα».
Η αναταραχή που δημιουργήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να συνεδριάσει χθες Τρίτη και πάλι η επιτροπή παρέλασης για να πάρει μια τελική απόφαση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικυρώνει την ανάκληση της πρόσκλησης, για την παρέλαση της 30ης Μαρτίου.
Μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις και το οργιώδες παρασκήνιο, οι ομογενείς που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην Αστόρια κάνουν κάλεσμα στην κοινότητα και διοργανώνουν συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη το απόγευμα, «για να διασφαλίσουμε ότι η πρόσκλησή της δεν θα ακυρωθεί και ότι θα λάβει την αναγνώριση που δικαιούται για τη διαρκή της μάχη υπέρ της δικαιοσύνης». Σημειώνουν μάλιστα ότι «το τελευταίο διάστημα ασκούνται ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ για την ΑΝΑΚΛΗΣΗ της πρόσκλησης της Μαρίας ως Τιμώμενου Προσώπου στην Παρέλαση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».
Η είδηση ότι η επιτροπή παρέλασης της Νέας Υόρκης «έκοψε» την κ. Καρυστιανού κάνει τον γύρο του κόσμου και ήδη ομογενείς σε άλλες χώρες του εξωτερικού πήραν την πρωτοβουλία να την καλέσουν στις χώρες όπου διαμένουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας