Με μία δήλωση, ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη, σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου για τον άγριο ξυλοδαρμό του γιου του από αστυνομικούς - βασανιστές, το 2020, έναν μήνα πριν τον θάνατό του.
Στους τρεις αστυνομικούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον κάθε ένα από τους κατηγορούμενους, με τριετή αναστολή και με το δικαίωμα έφεσης να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
«Η απόφαση του δικαστηρίου άνοιξε μια ρωγμή στην δικαστική προστασία της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Κατάφερε κάτι που φάνταζε χλωμό: να καταδικαστούν αστυνομικοί για ξυλοδαρμό πολίτη. Με την απόφαση εκφράστηκε επίσης το αίσθημα και η απαίτηση της κοινωνίας για απονομή δικαιοσύνης. Aνοίγει έστω ένα μικρό δρόμο για να μην έχουμε τόσους αδικοσκοτωμένους ακόμη και μέσα σε αστυνομικά τμήματα, τόσους κακοποιημένους πολίτες που απέκτησαν προβλήματα υγείας και αναπηρίες. Θα τον διευρύνουμε το δρόμο αυτό, είμαστε πολλοί και έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να το κάνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Μάγγος.
Παράλληλα, ο πατέρας - σύμβολο του αγώνα για Δικαιοσύνη, θύμισε την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης εξαρχής και τον τεράστιο αγώνα που χρειάστηκε για να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες και να φτάσει στη δικαστική αίθουσα η αλήθεια.
«Η υπόθεση του Βασίλειου από την αρχή συγκαλύφτηκε, στραγγαλίστηκε, υποβαθμίστηκε δικαστικά και στάλθηκε στο Μονομελές, γεγονός, που αμέσως καταγγέλθηκε από εμένα, από το Συντονισμό Συλλογικοτήτων και πολλούς άλλους στο Βόλο και παντού. Εκατοντάδες εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Και η έκταση που πήρε το θέμα, απέφερε αποτελέσματα. Η υπόθεση ανατράπηκε και οι κατηγορίες αναβαθμίστηκαν. Αναμένεται τώρα το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που θα επικυρώσει την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή έξι αστυνομικών για κακουργήματα στο Εφετείο Λάρισας», υπογραμμίζει.
«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας ακόμη. Το νομικό είναι το ένα σκέλος της υπόθεσης, το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι η κοινωνική και πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Ο κύριος λόγος που χτυπήθηκε και βασανίστηκε ο Βασίλειος, ήταν η συμμετοχή του στις διαμαρτυρίες κατά της καύσης σκουπιδιών από τη Lafarge. Ήταν οι απόψεις του, όπως τις εξέφρασε και στην καταγγελία που δημόσια έκανε κατά των αστυνομικών που τον κακοποίησαν. Ήταν η συνολική πολιτική του δράση», επισημαίνει ο Γιάννης Μάγγος.
Δήλωση Γιάννη Μάγγου
Ένοχοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, οι αστυνομικοί Μπακογιάννης Θεοφάνης, Σκρίμπας Ιωάννης, Μπαλαμώτης Στυλιανός-Ραφαήλ (όπως το δικαστήριο εκφώνησε τα ονόματά τους) για τον άγριο ξυλοδαρμό του Βασίλειου Μάγγου. Τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών και η Υπηρεσία τους είναι τώρα εκτεθειμένη για τις έκνομες πράξεις τους.
Η απόφαση του δικαστηρίου άνοιξε μια ρωγμή στην δικαστική προστασία της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Κατάφερε κάτι που φάνταζε χλωμό: να καταδικαστούν αστυνομικοί για ξυλοδαρμό πολίτη. Με την απόφαση εκφράστηκε επίσης το αίσθημα και η απαίτηση της κοινωνίας για απονομή δικαιοσύνης. Aνοίγει έστω ένα μικρό δρόμο για να μην έχουμε τόσους αδικοσκοτωμένους ακόμη και μέσα σε αστυνομικά τμήματα, τόσους κακοποιημένους πολίτες που απέκτησαν προβλήματα υγείας και αναπηρίες. Θα τον διευρύνουμε το δρόμο αυτό, είμαστε πολλοί και έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να το κάνουμε.
Η υπόθεση του Βασίλειου από την αρχή συγκαλύφτηκε, στραγγαλίστηκε, υποβαθμίστηκε δικαστικά και στάλθηκε στο Μονομελές, γεγονός, που αμέσως καταγγέλθηκε από εμένα, από το Συντονισμό Συλλογικοτήτων και πολλούς άλλους στο Βόλο και παντού.
Εκατοντάδες εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Και η έκταση που πήρε το θέμα, απέφερε αποτελέσματα. Η υπόθεση ανατράπηκε και οι κατηγορίες αναβαθμίστηκαν. Αναμένεται τώρα το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που θα επικυρώσει την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή έξι αστυνομικών για κακουργήματα στο Εφετείο Λάρισας.
Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας ακόμη. Το νομικό είναι το ένα σκέλος της υπόθεσης, το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι η κοινωνική και πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Ο κύριος λόγος που χτυπήθηκε και βασανίστηκε ο Βασίλειος, ήταν η συμμετοχή του στις διαμαρτυρίες κατά της καύσης σκουπιδιών από τη Lafarge. Ήταν οι απόψεις του, όπως τις εξέφρασε και στην καταγγελία που δημόσια έκανε κατά των αστυνομικών που τον κακοποίησαν. Ήταν η συνολική πολιτική του δράση.
Το κίνημα κράτησε ψηλά την υπόθεση, την έκανε υπόθεση της κοινωνίας που αγκάλιασε τον Βασίλειο και τον έκανε παιδί της. Και αυτό είναι δικαίωση. Δικαίωση κοινωνική και πολιτική. Το παρατηρήσαμε ειδικά τις τελευταίες μέρες που το ορμητικό ρεύμα της πολιτικής δύναμης της αλληλεγγύης, σαν ποτάμι οργισμένο διέσχισε από άκρο σε άκρο τη χώρα, απαιτώντας δικαιοσύνη.
Σ αυτό συντέλεσαν και o προοδευτικός τύπος και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μέσα από τις δράσεις για την υπόθεση του Βασίλειου Μάγγου και όλων των αδικοχαμένων, καταγγέλλεται η αστυνομική βία.
Κυρίως όμως, καταγγέλλεται η σαπίλα του συστήματος και των μηχανισμών του. Καταγγέλλεται ο βρώμικος ρόλος της Lafarge, των πολυεθνικών, αλλά και αυτών που τις υπηρετούν.
Η συγκάλυψη, που είναι κοινός παρονομαστής όλων των υποθέσεων, καταγγέλλεται συνεχώς. Καθημερινά νέες συντριπτικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως, ειδικά στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, του ναυαγίου της Πύλου, αλλά και του Νίκου Σαμπάνη, του Ζακ Κωστόπουλου, του Κωστή Μανιουδάκη και τόσων άλλων κρατικών και ρατσιστικών εγκλημάτων.
Ο πολιτικός αγώνας για τον Βασίλειο αναδεικνύει επίσης ένα άλλο-όχι άγνωστο-και σημαντικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης, αυτόν της λαϊκής δικαιοσύνης. Προσεγγίζει έτσι τις παραδόσεις του μαχόμενου ελληνικού λαού: Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος, χούντα.
Ο πολιτικός αγώνας μας ωθεί να κρατάμε το κεφάλι ψηλά και να κοιτάζουμε κατάματα και αισιόδοξα το μέλλον και την ιστορία: αγωνιζόμαστε για όλους τους αδικοχαμένους, αγωνιζόμαστε για μία δίκαιη και χωρίς διακρίσεις κοινωνία.
Ο αγώνας συνεχίζεται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας