Σε επιφυλακή για την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων έχει τεθεί και η Κρήτη. Μέχρι χθες το βράδυ στο νησί είχαν γίνει αισθητές δύο σεισμικές δονήσεις, στις 11.30 το πρωί και στις 2 το μεσημέρι, μεγέθους 4,9 και 5 Ρίχτερ αντίστοιχα. Οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί κυρίως στο Ηράκλειο και στο βόρειο μέτωπο του νομού, χωρίς όμως να προκληθεί περαιτέρω ανησυχία ή ζημιές.
Αν και αρκετά μακριά από το επίκεντρο των δονήσεων των τελευταίων 24ώρων, στο Ηράκλειο τέθηκε σε λειτουργία το Επιχειρησιακό Κέντρο του Δήμου και της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ επικαιροποιήθηκε και ο κατάλογος με τα σημεία καταφυγής σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος. Μάλιστα από τον Δήμο Ηρακλείου δόθηκε ξανά στη δημοσιότητα και διαδραστικός χάρτης με 143 σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, με τον δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό να καλεί τους κατοίκους της πόλης να περιηγηθούν στην εφαρμογή έστω και προληπτικά: «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Ομως, πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και οι δημότες πρέπει να είναι πληροφορημένοι», αναφέρει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.» ενώ, όπως τονίζει, ήδη από το Σαββατοκύριακο είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως το Ηράκλειο και γενικότερα η Κρήτη είναι πολύ μακριά από το σημείο της σεισμικής διέγερσης ώστε να έχουν συνέπειες από τους σεισμούς.
Στην Κρήτη η ανησυχία έχει περισσότερο… ιστορικό υπόβαθρο καθώς στο παρελθόν το νησί έχει υποστεί συνέπειες από τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης, ενώ κάποιες παλαιότερες θεωρίες συνέδεαν το τέλος του Μινωικού Πολιτισμού με τη «Μινωική Εκρηξη» του ηφαιστείου τον 17ο αιώνα π.Χ. Αργότερα διαπιστώθηκε πως, αν και σίγουρα επηρέασε το νησί, η έκρηξη δεν ευθύνεται για το τέλος του Μινωικού Πολιτισμού, το οποίο επήλθε περίπου 150 χρόνια αργότερα.
Στα πιο σύγχρονα χρόνια, οι παλαιότεροι Ηρακλειώτες θυμούνται το 1956 τον μεγάλο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Σαντορίνη. Τότε σημειώθηκαν και στην Κρήτη ζημιές, ενώ στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασε τσουνάμι περίπου 2 μέτρων, χωρίς όμως σοβαρές συνέπειες, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης δρ Χαράλαμπος Φασουλάς. «Μέχρι αυτά τα μεγέθη η Κρήτη δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο από τη σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης», λέει ο ίδιος. Ούτε όμως και για το ηφαίστειο υπάρχει φόβος, όπως τονίζει: «Τον σεισμό δεν μπορούμε να τον προβλέψουμε, αλλά τα ηφαίστεια ξέρουμε πια πώς λειτουργούν. Στην Καλντέρα υπάρχουν όργανα και γίνονται συνεχείς μετρήσεις καθώς το ηφαίστειο “αναπνέει” και άρα υπάρχουν κατά περιόδους μετακινήσεις λάβας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι ανησυχητικό και οι τελευταίοι σεισμοί είναι ξεκάθαρο πως δεν συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα», λέει ο ίδιος.
♦ Πληροφορίες: Η εφαρμογή του Δήμου Ηρακλείου: https://www.heraklion.gr/resilient/civil-protection
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας