ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψυχρολουσία χειμωνιάτικα στη Δυτική Μακεδονία, σοκ για την κυβέρνηση, πατατράκ για τη νεοδημοκρατική Περιφέρεια! Η πολυδιαφημισμένη, πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη επένδυση του 1,2 με 2 δισ. ευρώ για την κατασκευή μπαταριών λιθίου, η οποία θα γινόταν στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης της περιοχής και θα απασχολούσε περί τα 2.000 άτομα, έμεινε στα χαρτιά και… φεύγει για άλλες πολιτείες! Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση.
Τα σχέδια «πάγωσαν» με συνοπτικές διαδικασίες. Ο όμιλος Sunlight Group έστειλε τις προηγούμενες μέρες επιστολή στο Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε. -από το οποίο είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 245 εκατ. ευρώ(!) για την υλοποίηση του Giga Project- και γνωστοποίησε την απόφασή του να μην πραγματοποιήσει την επένδυση, άρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια.
Οι τίτλοι τέλους έπεσαν με ανάρτηση του Νίκου Μαντζούφα για την αποχώρησή του από τον όμιλο. Ο κ. Μαντζούφας είχε υπάρξει για τρία χρόνια διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και πριν από έναν χρόνο είχε αναλάβει επικεφαλής χρηματοδοτήσεων και δημόσιων υποθέσεων του ομίλου Sunlight, ήταν αυτός δηλαδή που έτρεχε το γιγαντιαίο πρόγραμμα.
Το αναφέρει εξάλλου ο ίδιος στην ανάρτησή του: «Μεταξύ των κορυφαίων επιτευγμάτων μου το 2024, είχα την ευκαιρία να συντονίσω την προσέγγιση της εταιρείας απέναντι στο Inflation Reduction Act (IRA) στις ΗΠΑ και να ηγηθώ της προσπάθειας που εξασφάλισε 245 εκατ. ευρώ από το Innovation Fund - έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μηχανισμό που διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου συμμετείχαν προτάσεις από 340 εταιρείες. Εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία και το δεύτερο μεγαλύτερο ανάμεσα στις 85 επιλεγμένες προτάσεις».
Οπως όμως συνηθίζουν στελέχη αυτού του επιπέδου, ο κ. Μαντζούφας δεν λέει τίποτα για τους λόγους της αποχώρησής του και της ματαίωσης του σχεδίου, αρκείται να πει ότι, «ασκώντας καθήκοντα ως Chief of Funding and Institutional Affairs Officer, είχα την ευκαιρία να εμβαθύνω στον τομέα των μπαταριών/ενεργειακής αποθήκευσης -τον οποίο θεωρώ το “νέο πετρέλαιο”- και είμαι περήφανος που πέτυχα σημαντικά αποτελέσματα στην πορεία». Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα καταλάβουμε μόνοι μας ή να ανατρέξουμε σε… παλαιότερες δηλώσεις για καλύτερη ερμηνεία!
Υπήρχαν σημάδια
Ετσι, όλοι θυμήθηκαν αίφνης ότι πριν από έναν χρόνο, με δηλώσεις στελεχών της Sunlight, είχε αναφερθεί πως από τη μία πλευρά υπήρχε πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης για χρηματοδότηση με 700 εκατομμύρια και από την άλλη καθυστερήσεις στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα εκείνων των προειδοποιήσεων τα βλέπουμε σήμερα, έστω και αν είναι επενδεδυμένα με εξηγήσεις που έχουν να κάνουν αφενός με την κατάρρευση του μεγάλου Ευρωπαίου κατασκευαστή μπαταριών της Northvolt, που είχε πετύχει και ιδιωτική χρηματοδότηση 16 δισ. ευρώ (!), αφετέρου με το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη να απεξαρτηθεί από την Κίνα καθώς ακυρώθηκαν συνολικά 16 επενδύσεις παραγωγής μπαταριών λιθίου. Από κοντά ήρθε και έδεσε και η τελευταία αναγγελία Τραμπ ότι θα μπουν δασμοί σε προϊόντα από την Ευρώπη.
Σφοδρή αντίδραση από τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία», η οποία σε ανακοίνωσή της βάλλει κατά του περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη, σχολιάζοντας πικρόχολα πως «τελικά όσο πιο πολύ μας καθησυχάζουν, τόσο πιο πολύ πρέπει να ανησυχούμε», αφού «η επένδυση μπαταριών της Sunlight που ναυάγησε ήταν από τα πιο κρίσιμα θέματα που είχε να ασχοληθεί και να διαχειριστεί ο περιφερειάρχης όταν ανέλαβε».
Θυμίζει ότι έφερε τρεις φορές το θέμα το 2024 στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι «οι απαντήσεις του κ. Αμανατίδη ήταν καθησυχαστικές και αισιόδοξες (…) “τα πράγματα βαδίζουν θετικά” τον Γενάρη, “μένει να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες” τον Μάρτιο, “υποβλήθηκε σε προγράμματα χρηματοδότησης (…) το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και προσύμφωνο” τον Απρίλιο και “η επένδυση των μπαταριών είναι σε φάση εκκόλαψης” σε συνέντευξη τον Σεπτέμβριο».
«Περιφερειάρχης και κυβέρνηση δεν μπορούσαν να βρουν χώρο εγκατάστασης για την επένδυση γιατί φύτευαν παντού φωτοβολταϊκά και δεν μπορούσαν να προσθέσουν, όπως οι Γάλλοι, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον Πυλώνα 2 του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, που η αξιοποίησή του είναι στο μηδέν, γιατί απλά υπουργός και περιφερειάρχης δηλώνουν αναρμόδιοι…»
Αντί της «εκκόλαψης» ήρθε «ταφόπλακα», σημειώνει η κ. Ζεμπιλιάδου, υπογραμμίζοντας ότι στο ερώτημα αν μπορούσε η επένδυση να σωθεί η απάντηση είναι «ναι, αν υπήρχε σοβαρή πρόταση χρηματοδότησης και επίλυση άμεση της χωροθέτησης της επένδυσης».
Θυμίζοντας τις κινήσεις της Γαλλίας η κ. Ζεμπιλιάδου σχολιάζει ότι, αντίθετα με αυτές, «εδώ, περιφερειάρχης και κυβέρνηση δεν μπορούσαν να βρουν χώρο εγκατάστασης για την επένδυση γιατί φύτευαν παντού φωτοβολταϊκά και δεν μπορούσαν να προσθέσουν, όπως οι Γάλλοι, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον Πυλώνα 2 του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, που η αξιοποίησή του είναι στο μηδέν, γιατί απλά υπουργός και περιφερειάρχης δηλώνουν αναρμόδιοι…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας