Σοβαρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα αναφορικά με το ασανσέρ στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» που έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.
Μπορεί το αρμόδιο υπουργείο να έβγαλε ανακοίνωση ελάχιστη ώρα μετά το σοβαρό ατύχημα, ωστόσο 24 ώρες μετά, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, κανένας φορέας δεν έχει ζητήσει από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του δήμου Αθηναίων να κάνει πραγματογνωμοσύνη στο ασανσέρ, όπως ορίζει ο νόμος. Ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως τα κριτήρια συντήρησης ορίζονται από βασιλικό διάταγμα του 1968.
Εντύπωση προκαλεί σοβαρή καταγγελία που ήρθε στο φως λίγο μετά το ατύχημα, ειδικευόμενος γιατρός του «Ερυθρού Σταυρού» που μίλησε για τα προβλήματα, φέρεται να ενημερώθηκε προφορικά ότι θα διεξαχθεί ΕΔΕ εις βάρος του.
«Μέχρι και τώρα που μιλάμε δεν έχει έρθει έγγραφο προς το αρμόδιο κλιμάκιο του δήμου Αθηναίων για να ελέγξει τον ανελκυστήρα, το τεχνικό μέρος και να εκδώσει το πόρισμα γιατί συμβαίνει αυτό και πώς συνέβη και ποιοι έχουν ευθύνη. Εισαγγελέας; Αστυνομία; Νοσοκομείο; Διοίκηση; 1η ΥΠΕ;» είπε στο Open ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων, Γιώργος Βλασόπουλος.
«Έχει πιστοποιηθεί με το βασιλικό διάταγμα 890 του 1968, αλλά πλέον έχουμε περάσει στην νομοθεσία που λέει ότι τα δημόσια κτίρια εξετάζονται με την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία (9516 του 2014). Η ευρωπαϊκή οδηγία εκείνη έχει περισσότερες ασφαλιστικές διατάξεις και εκσυγχρονισμένες» σημείωσε ο Γιώργος Βλασόπουλος.
Σύμφωνα με τους συντηρητές και τις σύγχρονες προδιαγραφές για τους ανελκυστήρες σε δημόσιους χώρους, απαιτείται η επίβλεψη από 2μελές συνεργείο και συντήρηση τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος «εμπιστοσύνη δεν έχουμε. Γι’ αυτό και κάνουμε έκκληση να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος να δούμε αν είναι ασφαλείς, για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά τα παλαιότερα νοσοκομεία, όταν έχουμε νοσοκομεία ή πτέρυγες που είναι 50 ή 60 χρόνων».
Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική ανακοίνωση η 1η ΥΠΕ Αττικής ανέφερε ότι το ασανσέρ «τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας» και είχε συντηρηθεί στις 2 και 19 Δεκεμβρίου, ενώ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «η εταιρεία αυτή έχει τα μισά ασανσέρ της Ελλάδας, δεν πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της εταιρείας» και ότι η νομοθεσία έχει «τηρηθεί στο 100%».
Σημειώνεται ότι οι τέσσερις τραυματίες από την πτώση του ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό» που φέρουν ήπιες κακώσεις και θλάσεις, θα παραμείνουν για δεύτερο βράδυ στο νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση της υγείας του θα επανεκτιμηθεί αύριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας