• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.1°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  94%

Σύμφωνα με την έως τώρα εργαστηριακή έρευνα, έχουν τεκμηριωθεί οι ευεργετικές ιδιότητες των εν λόγω βοτάνων, ιδιαιτέρως για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και για την καταπολέμηση της κοινής γρίπης

Στα ράφια το «Κρητικό Ιαμα»

 • A-
 • A+

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου τίθεται σε κυκλοφορία το φαρμακευτικό σκεύασμα από τα τρία πιο γνωστά βότανα της Κρήτης που μελέτησαν και παρασκεύασαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του νησιού.

Το δίκταμο (γνωστός στην Κρήτη και ως «έρωντας»), το θυμάρι και το φασκόμηλο, μαζί με το παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους γι’ αυτό που κωδικά και ίσως καθ’ υπερβολή ονομάστηκε «η κρητική ασπιρίνη».

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χρήστος Λιονής, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εξέλιξε το εν λόγω σκεύασμα, μπορεί τα συγκεκριμένα βότανα να έχουν τις διαπιστωμένες ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο δεν θα εντάσσονται στην κατηγορία των φαρμάκων, αλλά των συμπληρωμάτων.

«Δεν θα χορηγείται με ιατρική συνταγή για κάποια πάθηση, αλλά θα δίνεται για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Μην περιμένετε να το δείτε στα ράφια ως κάποιου είδους ασπιρίνη. Εχει ήδη προταθεί στο υπουργείο Εμπορίου η ονομασία “Κρητικόν Ιαμα” και υπό αυτή θα κυκλοφορήσει το σκεύασμα στα φαρμακεία σε δύο εβδομάδες», αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα πάντως με την έως τώρα εργαστηριακή έρευνα, έχουν τεκμηριωθεί οι ευεργετικές ιδιότητες των εν λόγω βοτάνων, ιδιαιτέρως για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και για την καταπολέμηση της κοινής γρίπης.

Για το ίδιο θέμα η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια και οι πρώτες μελέτες δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet το 1999, ενώ η πιο πρόσφατη δημοσίευση σχετικά με την εξέλιξη της συγκεκριμένης έρευνας έγινε τον Ιανουάριο του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Ethnopharmacology.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Λιονής, οι πρώτες μελέτες που έκανε ο ίδιος αφορούσαν τους κατοίκους της νότιας Κρήτης και την παρατήρηση ότι η κατανάλωση αφεψημάτων από ντόπια βότανα συνδέεται με μικρότερες επιπτώσεις από το κρυολόγημα ή τη γρίπη.

«Φυσικά, η έρευνα δεν έγινε τυχαία, αφού στην τοπική παράδοση η ευεργετική επίδραση των αρωματικών φυτών καταγράφεται ακόμα και από τα μινωϊκά χρόνια, αλλά και αργότερα, στην αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή περίοδο. Η δική μας δουλειά ήταν να τεκμηριώσουμε τη γνώση αυτή, να την εξελίξουμε στο εργαστήριο και με πολύχρονες μελέτες και πειράματα να φτάσουμε στη δημιουργία ενός σκευάσματος» λέει ο ίδιος.

Ο κ. Λιονής προαναγγέλλει πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος και στην πρόληψη των λοιμώξεων και της κοινής γρίπης.

Τα εμπορικά δικαιώματα

Στην ερευνητική ομάδα μετέχουν επίσης ο καθηγητής Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Καστανάς, και ο καθηγητής Βιολογίας, Στέργιος Πυρίντσος, ενώ την ευθύνη για την παραγωγή του φαρμάκου ανέλαβε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica, η οποία πήρε και τα δικαιώματα για την εμπορική κυκλοφορία του «Κρητικού Ιάματος».

Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει πάρει την άδεια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την κυκλοφορία στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες αναμένεται η έγκριση και από τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και από και την αμερικανική FDA.

Το σκεύασμα θα έχει τη μορφή κάψουλας και θα διατίθεται σε προσιτή τιμή, ενώ η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει σε εκδήλωση στο Ρέθυμνο στις 9 Νοεμβρίου και δύο μέρες μετά θα βρίσκεται στα ράφια όλων των φαρμακείων.

Στην παρασκευή του «Κρητικού Ιάματος» εμπλέκεται και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, καθώς ανάλογα με την κυκλοφορία και τη ζήτησή του θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και για οργανωμένη καλλιέργεια των τριών βασικών βοτάνων της κρητικής γης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αυτοκτονίες πρώτη αιτία θανάτου στη φυλακή
Τα απονενοημένα διαβήματα στα σωφρονιστικά ιδρύματα είναι από 4 έως 11 φορές περισσότερα απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με έρευνες, οι αυτόχειρες είναι συνήθως έγγαμοι άντρες, από 25 έως 35 ετών,...
Οι αυτοκτονίες πρώτη αιτία θανάτου στη φυλακή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιμένοντας τις εξετάσεις
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, οι οποίες εκτιμάται πως θα ρίξουν φως στα αίτια θανάτου. Μετά τις νέες σκιές που δημιουργήθηκαν...
Περιμένοντας τις εξετάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθεστώς η ατιμωρησία στο Λασίθι
Ζημιές 700.000 ευρώ στις καλλιέργειες από την ανεξέλεγκτη βόσκηση ● Στη Δικαιοσύνη οι αγρότες της περιοχής, που ζητούν από τις αρχές να τους προστατεύσουν από την ανομία των «νταήδων» κτηνοτρόφων.
Καθεστώς η ατιμωρησία στο Λασίθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θάνατος 42χρονου από σπάνια επιπλοκή
Προβληματισμό προκαλεί στην ιατρική κοινότητα το νεαρό της ηλικίας του Γερμανού καθηγητή που εξέπνευσε χθες στην Κρήτη, αλλά και το γεγονός ότι δεν έπασχε από κανένα άλλο νόσημα.
Θάνατος 42χρονου από σπάνια επιπλοκή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαθύ… γαλάζιο στον χάρτη της εκπαίδευσης
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κων. Δέρβος ανέλαβε πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ο «γαλάζιος» πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, επικεφαλής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Βαθύ… γαλάζιο στον χάρτη της εκπαίδευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και δεύτερη διάψευση για υποστηρικτή του Μόρφου
Σε διάψευση της ιδιότητας ενός από τους 37 οπαδούς του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου προχωρά ο πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Μ. Παυλίδης, με επιστολή του στην «Εφ.Συν.».
Και δεύτερη διάψευση για υποστηρικτή του Μόρφου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας