Χιλιάδες κόσμου με μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, τίμησε τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που 16 χρόνια πριν δολοφονήθηκε από σφαίρες του αστυνομικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Η διαδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής στα Προπύλαια, προχώρησε στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια. Ένα κομμάτι της πορείας κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια, στο σημείο της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη.
→ Δείτε ΕΔΩ τη live ενημέρωση της «Εφ.Συν.».
Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές έδειξαν πως ο φόβος και η τρομοκρατία που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν πέρασε. Πλήθος κόσμου φώναζαν μαζικά συνθήματα ενάντια στις κρατικές δολοφονίες, ενώ καταδίκασαν και την προφυλάκιση του αδελφικού φίλου του Αλέξη, του Νίκου Ρωμανού για ένα ορφανό «αποτύπωμα» σε μια σακούλα, όπως και των υπόλοιπων υπόπτων για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους.
«Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», είναι ένα σύνθημα που κυριαρχούσε στην πορεία, γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 2008 και μας υπενθυμίζει πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτός ο μήνας θα είναι πάντα ο μήνας του Αλέξη.
«Νίκο γερά ως τη λευτεριά», «Σ' αυτούς τους δρόμους σ' αυτή την κοινωνία οι εξεγέρσεις γίνονται δεν είναι ουτοπία», «Δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», είναι επιπλέον κάποια συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας.
Την ίδια στιγμή το κέντρο ήταν αστυνομοκρατούμενο, με 5.000 αστυνομικούς, αύρες και drones να επιστρατεύονται για τη διαδήλωση. ΜΑΤ βρίσκονταν στα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά της πορείας, ενώ είχαν κατακλύσει και τα στενά.
Επιπλέον, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε περίπου 30 προσαγωγές, ανάμεσα στις οποίες κι αυτή της δικηγόρου Άννυ Παπαρρούσου. Μετά την πορεία, οι προσαγωγές έφτασαν τις 68, με τέσσερις να μετατρέπονται σε συλλήψεις.
Μαζική η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βγήκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές για να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Το κάλεσμα για συγκέντρωση στην Καμάρα είχαν απευθύνει οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους με συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας.
Πριν την πορεία οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 6 προσαγωγές ατόμων γύρω από την περιοχή της Καμάρας, ενώ μέχρι και το τέλος της διαδήλωσης οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 100.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε και το πρωί πορεία, στην οποία καλούσαν μαθητές και φοιτητές.
«Αυτές οι ημέρες είναι του Αλέξη», ακουγόταν συνεχώς ενώ αρκετές φορές στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές ανέφεραν το όνομα του Νίκου Ρωμανού.
Λίγο μετά τις 8:30 ξέσπασαν επεισόδια στην Τσιμισκή. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ επιτηρούσαν κομμάτι της πορείας, κι όταν αυτή κινήθηκε στην συμβολή της οδού Ναυαρίνου και της οδού Τσιμισκή ξέσπασε ένταση, με χημικά και κρότου λάμψης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας