Πίσω στο υπουργείο Περιβάλλοντος «ως απαράδεκτο» επιστρέφει η ΚΕΔΕ το νομοσχέδιο με τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Με την απόφαση που έλαβε στη χθεσινή του συνεδρίαση το συλλογικό αυτοδιοικητικό όργανο επικυρώνει την «έντονη, απόλυτη και πλήρη» -όπως τονίστηκε στο κλείσιμο της συζήτησης από τον πρόεδρο της Ενωσης Λάζαρο Κυρίζογλου- αντίθεσή του στη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί το υπουργείο, η οποία, σύμφωνα με αντιδράσεις εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και τοπικών κοινωνιών, στρώνει τον δρόμο για εμπορευματοποίηση, ώς και για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού.
Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί και έχει σταλεί στην ΚΕΔΕ με υπηρεσιακό σημείωμα, προς διατύπωση απόψεων και ενστάσεων, πριν αναρτηθεί σε διαβούλευση και πάρει την άγουσα για τη Βουλή. Οι δήμαρχοι δεν προτίθενται να μπουν σε επί της ουσίας συζήτηση του νομοσχεδίου. Και αυτό γιατί υπάρχει επί της αρχής κάθετη διαφωνία: το νομοσχέδιο προωθεί αναγκαστικές συνενώσεις ανομοιογενών ΔΕΥΑ και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τής («εισηγμένης στο Χρηματιστήριο», δεν παραλείπουν να επισημαίνουν αιρετοί) ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ενώ στο πρόσφατο συνέδριό της η ΚΕΔΕ πήρε απόφαση να συναινέσει μόνο σε συνενώσεις που θα γίνουν εθελοντικά και θα έχουν σχήμα που θα ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση.
Προειδοποιήσεις
Επαναδιατυπώθηκαν προειδοποιήσεις για προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τους δημάρχους να καταγγέλλουν την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Επαναλήφθηκε ακόμη -όπως και στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ενωσης ΔΕΥΑ- ότι εάν προωθηθεί από την κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων, θα πρέπει να συνταχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αντί του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες θέλουν τον αρμόδιο υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο να μη συμφωνεί με το προωθούμενο από τον Θόδωρο Σκυλακάκη νομοσχέδιο.
Πάντως φαίνεται ότι στις τάξεις της πλειοψηφούσας παράταξης της ΚΕΔΕ υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές «διαρροές» από πλευράς προσκείμενων στη Ν.Δ. μελών του Διοικητικού Συμβουλίου: αυτήν την αίσθηση τουλάχιστον έδωσε η πρόταση του α’ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, για ονομαστική ψηφοφορία. Εντονη και η αντίδραση των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, οι οποίοι απέναντι στο νομοσχέδιο προκρίνουν την προοπτική δυναμικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα από κοινού με τους δημάρχους.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, Κωνσταντίνου Ζέρβα, μεταξύ άλλων:
● Δεν φαίνεται να βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών των ΔΕΥΑ.
● Δεν χρησιμοποιεί αντικειμενικά κριτήρια για την αναγκαστική συνένωση ΔΕΥΑ. Αντιθέτως, συνενώνει επιχειρήσεις με διαφορετική λειτουργική και οικονομική κατάσταση, διευρύνοντας τα όποια προβλήματα, αντί να τα επιλύει.
● Δεν αντιμετωπίζει το «προ των πυλών» μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα της λειψυδρίας. Σύμφωνα με δημάρχους, τα προβλήματα της λειψυδρίας μπορούν να αντιμετωπιστούν και με το υφιστάμενο σχήμα των ΔΕΥΑ, με μέτρα που να αντιμετωπίζουν τις οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τη μεγάλη υποστελέχωση.
● Ενσωματώνει διατάξεις δύο ταχυτήτων όσον αφορά την αποπληρωμή οφειλών ΔΕΥΑ: η οικονομική ενίσχυσή τους μέχρι του ποσού των 250 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη προς ενεργειακούς παρόχους συνδέεται με την πιθανότητα συγχώνευσής τους. Οι ΔΕΥΑ που συγχωνεύονται λαμβάνουν επιδότηση 70% και 30% δάνειο. Οσες δεν συγχωνεύονται λαμβάνουν 30% επιδότηση και 70% δάνειο, «δημιουργώντας έτσι συνθήκες άνισης μεταχείρισης».
Παράλληλα, η ΚΕΔΕ καταγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι «ανοίγει» τον διάλογο για το μείζον θέμα των ΔΕΥΑ και του πόσιμου νερού με διαδικασίες «κατεπείγοντος» καθώς δίνει «ασφυκτικές πάλι προθεσμίες εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας