Το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς, που είχε συμβεί στις 14 Ιουνίου του 2023, είχε συγκλονίσει όχι μόνο τη εγχώρια αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Εξαρχής διατυπώθηκαν εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραμάτισε εκείνο το μοιραίο βράδυ το Λιμενικό και γενικότερα οι ελληνικές Aρχές.
Σήμερα, περίπου 1,5 χρόνο μετά, αποκαλυπτικό δημοσίευμα (που στηρίζεται σε πολύμηνη έρευνα) εκθέτει περαιτέρω τις ελληνικές Aρχές και την ελληνική κυβέρνηση: αυτή τη φορά, για όσα συνέβησαν μετά το τραγικό συμβάν.
Οι συλλήψεις των «διακινητών»
Το σκάφος μετέφερε περίπου 750 άτομα, κυρίως από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Μόνο 104 άνθρωποι επέζησαν, 82 πτώματα ανασύρθηκαν αλλά μόνο 58 εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.
Αμέσως μετά το ναυάγιο, οι Αρχές συνέλαβαν εννέα Αιγύπτιους επιζώντες, τους οποίους κατηγόρησαν ως διακινητές. Το δημοσίευμα του Solomon έρχεται τώρα να υπογραμμίσει ότι οι ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί από την Αίγυπτο πως οι εννέα δεν ήταν μέλη του δικτύου διακίνησης, ωστόσο παρέμειναν επί ένα χρόνο στη φυλακή.
Συγκεκριμένα –όπως αποκαλύπτει η πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα που συντόνισε το Solomon σε συνεργασία με το ARIJ, το μεγαλύτερο ερευνητικό δίκτυο στον αραβικό κόσμο, και δημοσιεύεται επίσης στην ισπανική εφημερίδα El País, τη γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (TAZ) και το The New Humanitarian–, η αιγυπτιακή πλευρά κοινοποίησε στις ελληνικές Αρχές αναλυτική λίστα με τα μέλη του κυκλώματος και τον διακριτό ρόλο του καθενός. Οι εννέα επιζώντες δεν περιλαμβάνονταν ανάμεσά τους.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο ανώτατος κρατικός αξιωματούχος της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι οι εννέα ήταν μεταφερόμενοι. Μάλιστα, χαρακτήρισε τους εννέα «θύματα» των πραγματικών διακινητών, ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι επιζώντες. Και υπογράμμισε πως οι εννέα κατηγορούμενοι είχαν επίσης πληρώσει μεταξύ 140.000-160.000 αιγυπτιακών λιρών για το ταξίδι (2.680-3.065 ευρώ).
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν αγνόησε απλώς τα κρίσιμα στοιχεία» που εισέφερε η Αίγυπτος, αλλά αρνήθηκε να παράσχει στις αιγυπτιακές Αρχές τα στοιχεία που της ζητήθηκαν στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής. «Η στάση της ελληνικής πλευράς εμφανίζεται να παραβιάζει την διακρατική σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες πριν από σχεδόν 40 χρόνια, το 1986», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας