Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.7° 10.8°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
10°C
10.7° 8.5°
0 BF
85%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.0°
0 BF
82%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.2° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
9.0° 7.9°
1 BF
84%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
5°C
7.0° 5.1°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.7°
3 BF
85%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.9° 13.5°
2 BF
75%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 12.7°
3 BF
88%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
83%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.1° 7.5°
1 BF
87%
Ρόδος
Ψιχάλες μικρής έντασης
15°C
15.4° 13.1°
3 BF
86%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
13.2° 10.0°
2 BF
85%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.0° 11.0°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 7.7°
1 BF
98%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
anaplasi diethnous ekthesis thessalonikis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυξάνονται οι φωνές που θέλουν δημοψήφισμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Ανησυχούν και συσπειρώνονται οι κάτοικοι, εκτιμώντας ότι το «φαραωνικό σχέδιο» με περίπτερα, πάρκινγκ και ξενοδοχείο θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες, εγείροντας ζητήματα βιωσιμότητας και μεγάλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε μια πόλη που ασφυκτιά από την έλλειψη πρασίνου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μπορεί την προσεχή Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου να εισάγεται προς συζήτηση στο ΣτΕ η προσφυγή της Κίνησης Πολιτών κατά του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ, ανεξάρτητα όμως από την κρίση της Θέμιδας, αυξάνονται στη Θεσσαλονίκη οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη δημοψηφίσματος. Καθώς, μάλιστα, τα δημοψηφίσματα έχουν πλέον νομοθετηθεί (ν.3463/06 αρ.216) και πολλοί θυμούνται στην πόλη τι είχε γίνει με το νερό το 2014, μια ανάλογη αμεσοδημοκρατική δράση μπορεί να θεωρείται απολύτως βέβαιη!

Επισήμως απόφαση δεν έχει ληφθεί από τους φορείς και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν είτε στην «Κίνηση» είτε στη «Σύμπραξη». Ανθρωποι των κινημάτων, ωστόσο, που ηγούνται της προσπάθειας ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι «ένα δημοψήφισμα θα ξεκαθαρίσει στους αρμόδιους τι θέλει η πόλη, real estate ή μητροπολιτικό πάρκο...».

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης γενική συνέλευση κινημάτων και πολιτών που αντιδρούν στο προωθούμενο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ. Η εικόνα από τη μαζικότητα της συμμετοχής, εντυπωσιακή! Ολα δείχνουν ότι ο κόσμος που προτιμά τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς. «Το μέλλον του χώρου αποτελεί το μεγαλύτερο διακυβεύμα των επόμενων ετών για το περιβάλλον και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης», λένε.

Καθώς ο χρόνος για την «ανάπλαση» πλησιάζει, ανησυχούν και συσπειρώνονται οι κάτοικοι, εκτιμώντας ότι το «φαραωνικό σχέδιο» με περίπτερα, πάρκινγκ και ξενοδοχείο θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες, εγείροντας ζητήματα βιωσιμότητας και μεγάλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε μια πόλη που ασφυκτιά από την έλλειψη πρασίνου.

«Εχει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη, 1,5 τ.μ. ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως χαμηλότερο ποσοστό τα 10 τ.μ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από την εξαφάνιση σχεδόν 30 χιλιάδων δέντρων στον μοναδικό πνεύμονα της πόλης, το Σέιχ Σου, λόγω της κατασκευής του flyover. Η ανάγκη για δέντρα, δροσιά, οξυγόνο, ελεύθερο χώρο γίνεται περισσότερο επιτακτική όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση, η αύξηση της θερμοκρασίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι δασικές πυρκαγιές, οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης και τα ακραία φαινόμενα», ανέφεραν.

Οι άνθρωποι που προωθούν το σχέδιο δημοψηφίσματος εξήγησαν στην «Εφ.Συν.» ότι «η φωνή της πόλης πρέπει ν’ ακουστεί αμεσοδημοκρατικά», καθώς όλες οι θεσμικές προσπάθειες που προηγήθηκαν ήταν πιο πολύ... «απόπειρες επικράτησης του υπάρχοντος σχεδίου ανάπλασης με κάποιες μικρές προσθήκες πρασίνου».

Δυστυχώς, όπως λένε, ούτε στο δημοτικό συμβούλιο που προηγήθηκε πριν από μερικές μέρες υπήρξε κάποια απόφαση για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Οι άνθρωποι των κινημάτων έφυγαν απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, παρά την προσπάθεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, να υπάρξει αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου με πρόταση δέκα σημείων για αύξηση των δενδροφυτεύσεων.

Και στο βάθος δημοψήφισμα

«Το σχέδιο που κατατέθηκε δεν αναιρεί τα πέντε τεράστια περίπτερα, ούτε το πολυώροφο ξενοδοχείο ύψους 32 μέτρων, ούτε το μπετόν που θα καταλαμβάνει το ένα τρίτο της συνολικής δομημένης επιφάνειας. Μερικές δενδροστοιχίες δεν αποτελούν μητροπολιτικό πάρκο, ας μην κοροϊδευόμαστε», λένε οι άνθρωποι των κινημάτων που αντιδρούν και θυμίζουν τη μεγάλη νίκη της πόλης για το νερό με το δημοψήφισμα του 2014, όταν 213.502 Θεσσαλονικείς απέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Εκείνο το δημοψήφισμα, βέβαια, ήταν άτυπο. Το νομιμοποίησε ο ίδιος ο λαός με τη μαζική συμμετοχή του. Σήμερα, ωστόσο, δέκα χρόνια μετά, τα τοπικά δημοψηφίσματα έχουν νομιμοποιηθεί. Για να γίνουν απαιτείται:

● Είτε απόφαση του οικείου (κοινοτικού ή δημοτικού) συμβουλίου, που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, με την οποία διαπιστώνεται η αναγκαιότητα διεξαγωγής αυτού και προσδιορίζεται το ερώτημα που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία, η ημερομηνία διεξαγωγής του και το ύψος της δαπάνης που θα προκληθεί. Με την ίδια απόφαση το συμβούλιο ορίζει Ειδική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από αιρετούς και υπαλλήλους, αρμόδια για την οργάνωση διεξαγωγής του.

● Είτε κατόπιν αίτησης του ενός τρίτου (1/3) των δημοτών. Στην αίτηση αναγράφεται το υπό ψηφοφορία θέμα και τίθενται οι υπογραφές των δημοτών. Στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περισσότερες από 25.000 υπογραφές. Στην περίπτωση αυτή το δημοτικό συμβούλιο εντός ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης υποχρεούται να προβεί στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο. Αλλά υπάρχει πια νομικό πλαίσιο και σίγουρα υπάρχει στην πόλη βούληση για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Το να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο οι βιομήχανοι, οι επιχειρηματίες, οι μηχανικοί και οι κατασκευαστές να μας λένε ότι πρέπει να θυσιάσουμε την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας για τα κέρδη τους, σαφώς δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτική για τη Θεσσαλονίκη», τονίζουν στην «Εφ.Συν.» οι άνθρωποι των κινημάτων, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αυξάνονται οι φωνές που θέλουν δημοψήφισμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας