Αιχμές εναντίον της αστυνομίας εκτόξευσε ο Γερμανός φωτορεπόρτερ Μίκαελ Τράμερ για τη στάση της στα γεγονότα στη Θερμή Μυτιλήνης την 1η Μαρτίου 2020, όταν ο ίδιος έπεσε θύμα άγριας επίθεσης από ομάδα κατοίκων του νησιού, οι οποίοι νωρίτερα μαζί με άλλους είχαν εμποδίσει την αποβίβαση μιας ομάδας προσφύγων που εγκατέλειψαν οι λιμενικοί στο αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής.
Με αφορμή τη δίκη και την καταδίκη πέντε εξ αυτών με ποινές που φτάνουν έως και τα τρία χρόνια φυλάκισης, ο φωτορεπόρτερ θύμα της επίθεσης κλήθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας να σχολιάσει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. «Εχω υπάρξει μάρτυρας αμέτρητων στιγμών μίσους και αποκτήνωσης ως δημοσιογράφος, καλύπτοντας γεγονότα σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι μνήμες της 1ης Μαρτίου 2020 είναι χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη μου: ένα πλήθος με ρατσιστικά κίνητρα να επιτίθεται σε ανήμπορους ανθρώπους σε μια επισφαλή φουσκωτή λέμβο χωρίς μηχανή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - ανάμεσά τους και βρέφη που έκλαιγαν. Είμαι πολύ χαρούμενος που, μετά από τόσα χρόνια, το δικαστήριο της Μυτιλήνης εκτίμησε τον τεράστιο όγκο των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον κάποιων από τους συμμετέχοντες και ορισμένων υποκινητών, καθώς και δύο ατόμων από την ομάδα που μου επιτέθηκε επειδή κατέγραφα τα γεγονότα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αναρωτιέμαι γιατί οι υπόλοιποι συμμετέχοντες σε αυτό το ρατσιστικό πλήθος δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν και να διερευνηθούν από την αστυνομία - και γιατί οι αρχές δεν επενέβησαν εκείνη την ημέρα».
Μαύρη μέρα
Την παραπάνω ημερομηνία γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας του προσφυγικού, όταν ένα πλήθος περίπου 200 ανθρώπων κράτησε επί ώρες 50 πρόσφυγες κάτω από τον καυτό ήλιο εγκλωβισμένους σε μια βάρκα, απαγορεύοντας την αποβίβασή τους. Μεταξύ τους πολλά μικρά παιδιά, βρέφη, ακόμα και μια έγκυος γυναίκα την οποία οι συγκεντρωμένοι έβριζαν αισχρά.
Οι πρόσφυγες είχαν εγκαταλειφθεί στο λιμανάκι της περιοχής από λιμενικούς που τους ρυμούλκησαν μέχρι εκεί, αλλά όταν διαπίστωσαν την παρουσία πλήθους φρόντισαν να εξαφανιστούν. Ο Γερμανός φωτορεπόρτερ Μίκαελ Τράμερ κατά τη διάρκεια των συμβάντων κινήθηκε στην απέναντι πλευρά του μόλου και κινηματογραφούσε. Τότε μια ομάδα κινήθηκε εναντίον του και, αφού τον χτύπησε με κλοτσιές και μπουνιές, πέταξε και τον εξοπλισμό του στο λιμάνι.
Τέσσερα χρόνια μετά το συμβάν, η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο με πέντε κατηγορούμενους εκ των οποίων ο ένας είχε στο μεταξύ αποβιώσει. Οι μόλις τέσσερις κατηγορούμενοι για τη ρατσιστική επίθεση κρίθηκαν πριν από λίγες μέρες ένοχοι και καταδικάστηκαν για παράνομη βία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κατά των νεοαφιχθέντων προσφύγων, καθώς και για δημόσια υποκίνηση σε βία εις βάρος τους, σύμφωνα με τον Αντιρατσιστικό Νόμο. Οι δύο καταδικάστηκαν επίσης και για επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά του κ. Τράμερ, ως αυτουργός και ως απλός συνεργός αντίστοιχα.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 1 μήνα, καθώς και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα στον αυτουργό της επίθεσης κατά του κ. Τράμερ. Στον συνεργό επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 5 μηνών. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 2 ετών και 2 μηνών και 2 ετών και 4 μηνών, αντίστοιχα. Για τους τρεις τελευταίους, η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση χορηγήθηκε και για τους τέσσερις κατηγορούμενους. Ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων κινδυνεύει τώρα και με κάθειρξη αν η απόφαση παραμείνει καταδικαστική.
Τον Μίκαελ Τράμερ εκπροσώπησε η HIAS Greece, με την Ελλη Κριωνά-Σαράντη να χαιρετίζει την απόφαση της δικαιοσύνης και να δηλώνει τα εξής: «Για άλλη μια φορά το Δικαστήριο της Μυτιλήνης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής σε πράξεις βίας κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν το μεταναστευτικό ζήτημα στη Λέσβο, καθώς και σε πρωτοβουλίες αυτοδικίας από αυτόκλητες ομάδες κρούσης. Ταυτόχρονα, η κατάγνωση ρατσιστικού κινήτρου στα εγκλήματα κατά των νεοαφιχθέντων προσφύγων πλήρως εναρμονισμένη με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνει και την πραγματική φύση αυτών των αδικημάτων: όχι αυθόρμητες εκδηλώσεις αγανάκτησης, αλλά εγκλήματα μίσους και περιφρόνησης κατά των προσφύγων λόγω της καταγωγής και της θρησκείας τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας