Ο δράκος της ιδιωτικοποίησης στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει, είπε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή. Οσα λέει η δημαρχία είναι παραμύθια, άρα δράκος υπάρχει, είπε η αντιπολίτευση. Τα ρητορικά σχήματα συμπυκνώνουν τη συζήτηση που διεξήχθη, καταδεικνύοντας πως η κόντρα που έχει ξεσπάσει θα έχει πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια, αφού τουλάχιστον δύο τομείς της καθαριότητας (ογκώδη και βιοαπόβλητα) περνάνε έτσι κι αλλιώς σε ιδιώτες - κι ας αναζητείται ακόμη... «νονός» για τα «βαφτίσια» αυτού του δεδομένου.
Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης έγινε η συζήτηση την οποία η αντιπολίτευση και εργαζόμενοι ζητούσαν να γίνει σε ειδική συνεδρίαση. Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης σχολίασε πως κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση το πρόβλημα με την καθαριότητα της πόλης αλλά και ένα έλλειμμα της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, το οποίο προσπαθεί να συμμαζέψει.
«Παραλάβαμε μια πόλη με ξέχειλους κάδους, με χιλιάδες τόνους ογκωδών, κάδους που είχαν να πλυθούν ολόκληρα χρόνια και αποικίες ποντικιών», είπε ο δήμαρχος σχολιάζοντας στους εργαζόμενους που ήταν παρόντες: «Διαγράψτε τις σκέψεις περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας». Αναφερόμενος δε στην έκτακτη επιχορήγηση των 8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την κυβέρνηση για βελτίωση καθαριότητας τα βράδια λόγω κατασκευής του Fly Over, σημείωσε ότι «προφανώς ενοχλεί το ότι ξέρουμε και να διεκδικούμε και να τεκμηριώνουμε τις διεκδικήσεις».
Ο σημερινός αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος έδωσε εξηγήσεις για τη διαχείριση των 8 εκατ. λέγοντας ότι τα 2,5 εκατ. ευρώ θα πάνε στη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων για τέσσερα χρόνια, με το 1 εκατ. ευρώ θα προσληφθούν για δύο χρόνια συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ηλικίας 55-67 ετών, και 4 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του ελλείμματος στα δημοτικά ταμεία. Ο,τι απομείνει μόνο θα πάει στην υλοποίηση του προγράμματος βραδινής αποκομιδής των απορριμμάτων. «Δεν μπορεί με αυτά τα στοιχεία που παρουσίασα να πιστεύει κάποιος σοβαρά ότι υπάρχει ιδιωτικοποίηση», είπε ο κ. Δημαρέλος, σχολιάζοντας πως τα περί ιδιωτικοποίησης είναι «παραμύθι χωρίς δράκο».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Ολους», Σπύρος Πέγκας, έβαλε προσωπικά εναντίον του δημάρχου και στο δημοτικό συμβούλιο και έδωσε συνέχεια χθες με ανακοίνωσή του. Κατηγορεί τον κ. Αγγελούδη ότι η Ν.Δ. τον μετέτρεψε σε «μεσάζοντα» καθώς διερωτάται για τα 8 εκατομμύρια: «Είναι χρήματα που τα διεκδίκησε ο δήμαρχος για τον δήμο; Οχι! Του τα δίνουν για να τα δώσει. Μετατρέπουν τον δήμαρχο σε μεσάζοντα, για να δώσει αυτός τα χρήματα σε τρίτο, μη επενδύοντας στη δημοτική δομή καθαριότητας».
Η σοβαρή καταγγελία, που κανονικά θα σήκωνε εισαγγελέα, είχε συνέχεια το σχόλιο ότι ο δήμαρχος «συναινεί και τα παίρνει και αντί να τα δώσει στις υποδομές του δήμου, στο υλικοτεχνικό και στο έμψυχο δυναμικό του, στην τεχνική και τεχνολογική αναβάθμιση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, τα μεταφέρει σε τρίτους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα»!
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε ήδη τοποθετηθεί με ανακοίνωσή της μέρες πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου, με τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη να λέει ότι η διοίκηση Αγγελούδη «συνεχίζει την υποβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου» και «παίζοντας με τις λέξεις προσπαθούν να πείσουν ότι αυτή η διαδικασία “δεν είναι ιδιωτικοποίηση”, αλλά “κάτι άλλο”! Η ανάθεση εργασιών και υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες που πληρώνονται από τη δημοτική φορολογία παγκοσμίως ιδιωτικοποίηση ονομάζεται».
Αυτό που βλέπει η Λ.Σ. είναι ότι συνολικά «τα 15.000.000 ευρώ που πήραν ως επιχορήγηση από την κυβέρνηση για την καθαριότητα (αυτό το ποσό έχει αναφέρει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας), αντί να τα επενδύσουν στις υπηρεσίες και τις υποδομές του δήμου, τα κατευθύνουν στις ιδιωτικές εταιρείες» και ότι «τα “ελλείμματα” που δήθεν ψάχνει η διοίκηση Αγγελούδη είναι τα υπέρογκα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών» αφού καταγράφει ότι δόθηκαν «κοντά στα 10.000.000 ευρώ στις εργολαβίες για συντηρήσεις οχημάτων την περασμένη 4ετία και υπήρχαν και υπάρχουν μέρες με έλλειψη οχημάτων, εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες στη διεύθυνση Πρασίνου που καταστρέψανε το πράσινο της πόλης, 19.000.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία στο ηλεκτρολογικό κ.ά.».
Οξεία κριτική και από την παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα», με τη Μαρία Κέκη να δηλώνει την αντίθεσή της σε αναθέσεις σε εργολάβους αφού, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, οι υπηρεσίες στους πολίτες υποβαθμίστηκαν. Τοποθέτηση υπήρξε και από τον Κωνσταντίνο Φουντούκη, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης. Το σωματείο έχει τοποθετηθεί κατά των ιδιωτικοποιήσεων τομέων της καθαριότητας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας