«Η παραπεταμένη απελευθέρωση» παραμένει ακόμη παραπεταμένη... Αλλη μια φορά θα γιορτασθεί από λίγους, λες και γυρίσαμε στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, σαν να μην έχει ακόμη εκδώσει ο Γιώργος Ιωάννου «Το δικό μας αίμα», και παρελαύνει -μεταμφιεσμένη- μόνο η εθνικοφροσύνη. Αδιανόητη, ντροπιαστική στιγμή για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος, πέρα από κάθε φαντασία, κατηφόρισε στον χρόνο και αυτο-εξαφανίστηκε από τις εκδηλώσεις για τα 80χρονα της απελευθέρωσης.
«Γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης φέτος, που συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τη ναζιστική Κατοχή (30 Οκτωβρίου 1944), συνεχίζει την υποτονική αναφορά, ενώ οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων έσωσαν από την καταστροφή υπονομευμένες κρίσιμες υποδομές της πόλης (νερό - ρεύμα - αλευρόμυλοι);» ρωτούσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. Και απάντηση δεν πήρε. Επέλεξε τη σιωπή...
«Πιστεύουμε ότι η νέα δημοτική αρχή οφείλει να ξαναζωντανέψει και να αναβαθμίσει τον εορτασμό, κάνοντάς τον υπόθεση όλης της πόλης» ανέφεραν σε επιστολή τους στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου στις 12/6/2024 ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) Μακεδονίας, και ο Χρήστος Ζαφείρης, πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Χώρου Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Κι όμως, ο Σπύρος Βούγιας δεν απάντησε ποτέ...
Ιστορική αλήθεια
Σιώπησε και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σύμβουλος σήμερα του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, που δήλωνε στις 3 Νοεμβρίου 2014, πρόεδρος τότε του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, πως «αποκαθιστούμε την ιστορική αλήθεια για την πόλη μας». Αυτά και άλλα πολλά έλεγε ο κ. Αβραμόπουλος στη συνεδρίαση καθιέρωσης της 30ής Οκτωβρίου ως ημέρας εορτασμού της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ενώ απέναντί του οι χρυσαυγίτες έτριζαν τα δόντια. Τα ξέχασε;
«Στην Κ. Μακεδονία, συνεχίζουμε την... παράδοξη παράδοση να γιορτάζουμε την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά όχι και τη νικηφόρο λήξη του, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, που για τη Θεσσαλονίκη συμπίπτει με τη λήξη της κατοχής της πόλης από τους ναζί. Ρωτάμε λοιπόν τη διοίκηση Τζιτζικώστα αν θα συνεχίσει αυτήν την παράδοση και φέτος!».
Αυτά ρωτούσε ο Γιάννης Μυλόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας», τη διοίκηση της Περιφέρειας, ζητώντας να ενημερωθεί εάν θα περιλάβει την επέτειο της λήξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στους εορτασμούς της 26ης και 28ης Οκτωβρίου που διοργανώνει και φέτος. Απάντηση φυσικά δεν έλαβε. Και η Περιφέρεια θα βγει από την υποχρέωση με κάποιον αντιπεριφερειάρχη να καταθέτει στεφάνι στο Γ’ Σώμα Στρατού. Αυτά... Τι ζητούσαν με την επιστολή τους οι Μηταφίδης και Ζαφείρης;
● Την ανασυγκρότηση – ανανέωση της Επιτροπής Εορτασμού, με τη συμμετοχή και των αντιστασιακών οργανώσεων,
● την ένταξη της 30/10/1944 στον επίσημο τριήμερο εορτασμό των εθνικών επετείων 26-10-1912 και 28-10-1940,
● τη δημόσια πρόσκληση προς τα πνευματικά ιδρύματα, [...] να συμβάλουν με τη δική τους έμπνευση, με τις δικές τους δράσεις, στην ανάδειξη της “ανυπότακτης Θεσσαλονίκης” την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής,
● την εφαρμογή της απόφασης για απόδοση του ονομάτων των Μανώλη Γλέζου – Απόστολου (Λάκη) Σάντα στην ανώνυμη οδό που αρχίζει από την Αγίου Δημητρίου και καταλήγει στην Περιφερειακή, και
● τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών [...]».
Δεν αξιώθηκαν δυο λέξεις απάντησης, δεν συστάθηκε καν η Επιτροπή διοργάνωσης των εκδηλώσεων... Αυτό το ντροπιαστικό κλίμα εκκωφαντικής σιγής θα σπάσει μόνο με τέσσερα γεγονότα.
1. Η ΕΔΙΑ 1940-1974 οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 80ή επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί αύριο Τετάρτη, στις 12.00 μ. μπροστά στη μαρμάρινη στήλη, μεταξύ Λ. Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου, που έχει ανεγείρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ.
2. Η ΕΔΙΑ 1940-1974, τιμώντας την επέτειο «απολύτρωσης» της πόλης από τον ναζιστικό ζυγό, διοργανώνει από τις 25/10 έως 8/11/2024 έκθεση του μυστικού Τύπου της Εθνικής Αντίστασης, που κυκλοφόρησε την περίοδο 1941-1944 στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγγελάκη 13.
Το αρχειακό υλικό που εκτίθεται προέρχεται από τη συλλογή του δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή Σπύρου Κουζινόπουλου.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Είναι ανοιχτή για το κοινό τις εργάσιμες μέρες 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 8 μ.μ.). Η παραχώρηση του χώρου είναι η μοναδική συμβολή του δήμου.
3. Οι οργανώσεις του ΚΚΕ οργάνωσαν και πραγματοποίησαν σειρά εκδηλώσεων στη διάρκεια του Οκτωβρίου για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ με στόχο, όπως σημειώνουν, «να αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια αλλά και να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τη σύγχρονη πάλη του λαού».
Οι εκδηλώσεις αυτές κορυφώνονται αύριο Τετάρτη, με εκδήλωση στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας στις 6.30 μ.μ. όπου θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος (σημ.: στην πλατεία Αγίας Σοφίας είχε οργανωθεί το ιστορικό, πάνδημο και μεγαλειώδες συλλαλητήριο της απελευθέρωσης στις 30 Οκτωβρίου 1944).
Παράλληλα η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά στην έκδοση ενός πολύ ενδιαφέροντος φωτογραφικού λευκώματος με στιγμές από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με φωτογραφίες από το Αρχείο του ΚΚΕ.
4. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ θα αναρτήσουν πανό στο υδραγωγείο της Παναγίας Φανερωμένης, το οποίο ήταν από τις υποδομές της πόλης που έσωσαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας