Κάθε τρεις μέρες κι ένας νεκρός από εργατικό ατύχημα στην Ελλάδα και κάθε δύο, ένας τραυματίας! Το τοπίο έρχεται να κάνει ακόμη πιο ζοφερό η αποκάλυψη ότι 2,5 χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που άπτονται του επαγγελματικού περιβάλλοντος. Και να σκεφτεί κανείς ότι σχολιάζαμε το Κατάρ για τους 6,5 χιλιάδες εργάτες που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Μουντιάλ…
Τα σοκαριστικά στοιχεία που παραπέμπουν σε συνθήκες εργασίας Μεσαίωνα έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, οι πρόεδροι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Χάρης Κυπριανίδης, και του ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, μαζί με τον οργανωτικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Εργου, Μάριο Τσελώνη.
Σύμφωνα με τον κ. Στοϊμενίδη, βάσει στοιχείων της ΟΣΕΤΕΕ, από την αρχή του 2024 μέχρι τώρα έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας 114 άνθρωποι και 185 τραυματίστηκαν σοβαρά. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος, αφού κάποιοι από τους τραυματίες μπορεί να κατέληξαν αργότερα. Βλέπετε, οι συνδικαλιστικοί φορείς δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των περιστατικών…
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, βάσει ερευνών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, μεσοσταθμικά 2,5 χιλιάδες άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα από ασθένειες που άπτονται του επαγγελματικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, σημείωσε δηκτικά, οι εκθέσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ στο αντίστοιχο πεδίο γράφουν... «μηδέν», ότι δηλαδή στη χώρα μας δεν πεθαίνει κανείς από επαγγελματικές ασθένειες!
Τι μας λέει η ανάλυση λοιπόν:
● 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εργασιών στο χωράφι, σε κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων
● 26 στον κατασκευαστικό κλάδο
● 6 στους ΟΤΑ
● 7 ήταν οδηγοί
● 8 εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θάλασσα
● 2 διανομείς
● 3 σε υπηρεσίες γραφείου
● 32 σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων.
Αναφορικά με τα εργατικά δυστυχήματα τα προηγούμενα χρόνια, το 2022 σημειώθηκαν 104, ενώ 179 καταγράφηκαν το 2023.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη όσον αφορά την ενημέρωση, αλλά λείπει κι ένα στρατηγικό σχέδιο για την ασφάλεια των εργαζομένων. Ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Εργου Ελλάδος, Μάριος Τσελώνης, κατήγγειλε πως το 2022 και το 2023 καταγράφηκαν στον κλάδο περίπου 120 θανατηφόρα ατυχήματα που αφορούσαν είτε χειριστές είτε ανθρώπους που εργάζονταν κοντά σε μηχανήματα.
Ολοι τόνισαν πως οι νόμοι που ψηφίζονται τα τελευταία χρόνια, όπως η θεσμοθέτηση του 6ήμερου, των 48 ωρών εργασίας, των ανύπαρκτων συμβάσεων εργασίας, οδηγούν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. «Δυστυχώς η Ελλάδα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την Ευρώπη τόσο στις ώρες όσο και στις συνθήκες εργασίας», ανέφεραν.
Κι εμείς λέγαμε το Κατάρ…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας