Σοβαρά ερωτήματα τίθενται για τον τρόπο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν από το μεσημέρι της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου και εξαπλώθηκε στη δυτική Κορινθία, όπου μαινόταν για 3 μέρες με μόνο «εχθρό» τους ισχυρούς αέρηδες.
Η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι σπεύδουν στην περιοχή ισχυρές επίγειες δυνάμεις (47 πυροσβέστες, με 15 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα) και οι οποίες στη συνέχεια ενισχύθηκαν, φτάνοντας συνολικά το απόγευμα της Κυριακής σε 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων δασοκομάντος), 48 οχήματα, 6 ελικόπτερα και 13 αεροσκάφη. Τη Δευτέρα και ενώ έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση ότι δύο άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι, το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε ότι στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κορινθία συμμετείχαν 350 με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δυνάμεις της δασικής υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής, που εκδόθηκε στις 18.30 το απόγευμα της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, «από τις 18.00 της 29ης Σεπτεμβρίου έως στις 18.00 της 30ής Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε (5)».
Οι ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου της Πυροσβεστικής δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μόνη σοβαρή πυρκαγιά τα τελευταία 24ωρα ήταν εκείνη στο Ξυλόκαστρο, ενώ οι αριθμοί του προσωπικού και των μέσων που διατέθηκαν για την κατάσβεσή της είναι όντως εντυπωσιακοί, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε περιόδους υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς αντίστοιχος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων συμμετέχει σε αρκετά περισσότερες επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς.
Εντούτοις ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι, μολονότι δεν υπήρχε πλέον ενιαίο μέτωπο πυρκαγιάς αλλά μόνο πολλές διάσπαρτες εστίες που αναζωπυρώνονταν, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία. Η βοήθεια που έφτασε χθες το απόγευμα στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415, εκ των οποίων τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία. Επομένως τίθεται τα ερώτημα αν στα τέλη Σεπτεμβρίου (!) αρκούν τα μέσα που είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα στο Πυροσβεστικό Σώμα για την κατάσβεση μίας φωτιάς.
Το ερώτημα τίθεται με δεδομένο το νέο δόγμα κατάσβεσης πυρκαγιών, το οποίο προβλέπει άμεση προσβολή της φωτιάς με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Αν όχι, τότε γιατί πέρασαν δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα για να ζητήσει η κυβέρνηση αεροσκάφη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας; Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα διαθέτει συνολικά 17 Canadair (10 CL-215 και 7 CL-415), εκ των οποίων, όπως αναφέρουν πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, μόλις 7 ήταν επιχειρησιακά διαθέσιμα το πρωινό της Κυριακής (29/9). Επίσης τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος νοικιάζει δεκάδες εναέρια μέσα πυρόσβεσης (49 μισθώθηκαν το 2023) πληρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Διαδικτυακό ψήφισμα διαμαρτυρίας
Στη συλλογή διαδικτυακών υπογραφών διαμαρτυρίας προχωρούν πολίτες από τη Δυτική Κορινθία. Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, «πίσω από τις προκλητικές δηλώσεις κρύβεται η παντελής έλλειψη της μέριμνας για την προστασία των δασών και των περιουσιών μας. Μήνα Σεπτέμβρη, χωρίς άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο, έστειλαν 2 ελικόπτερα να συνδράμουν στη φωτιά σε μια περιοχή γνωστή για τους ισχυρούς μαΐστρους, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν ήξεραν τον δρόμο και χρειαζόταν η συμβολή κατοίκων». Μάλιστα, εγκαλούν και τη δημοτική αρχή Ξυλόκαστρου-Ευρωστίνης, τονίζοντας ότι έχει και η ίδια ευθύνη για το γεγονός ότι το Δασαρχείο δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, εφόσον κάθε χρόνο τούς αφαιρούσαν ευθύνες, για τις ακαθάριστες δασικές εκτάσεις, για την παντελή έλλειψη πυροπροστασίας και μέριμνας.
Οπως αναφέρουν, απαιτούν:
● Αμεση αποζημίωση των πληγέντων για το σύνολο των καταστροφών χωρίς όρους και προϋποθέσεις
● Να ξεκινήσουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα
● Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πυρόσβεσης
● Επαναλειτουργία του Δασαρχείου
● Αναδάσωση με σωστό σχεδιασμό και μελέτη
● Μελέτη για αντιπυρικές ζώνες
● Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε οικισμούς, που θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο περιβαλλοντικά και οπτικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας