Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
18°C
18.5° 16.9°
4 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
16°C
17.8° 13.6°
0 BF
52%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
16.0° 15.0°
4 BF
72%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
44%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
3 BF
50%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.2° 14.2°
1 BF
75%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 20.5°
2 BF
46%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
3 BF
62%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
4 BF
68%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 16.2°
2 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 18.8°
1 BF
87%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
17.2° 16.8°
2 BF
44%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 13.3°
1 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.2° 17.2°
2 BF
49%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
poreia zak
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Πορεία μνήμης για τον Ζακ έξι χρόνια μετά

«Δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα»

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων διατρανώνοντας πως δεν ξεχνούν τον άγρια δολοφονημένο ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο.

Τρεις μέρες μετά τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα οι δρόμοι γέμισαν και πάλι, αυτή τη φορά στη μνήμη του Ζακ/Zackie. Διατηρώντας αναλλοίωτη τη μνήμη του ακτιβιστή του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος που λιντσαρίστηκε καταμεσήμερο στην Ομόνοια, χιλιάδες διαδηλωτές επέστρεψαν στην οδό Γλάδστωνος, για την επέτειο των έξι χρόνων από τη δολοφονία του.

Ηταν 21 Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο Ζακ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια περαστικών, από τον μεσίτη Αθανάσιο Χορταριά και τον κοσμηματοπώλη Σπύρο Δημόπουλο με την ανοχή και τη σύμπραξη αστυνομικών. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε και φέτος η πορεία μνήμης στους δρόμους της Αθήνας. «Θα επιστρέψουμε στη Γλάδστωνος και θα επιστρέφουμε όσες φορές χρειαστεί» υπογράμμιζε στο κάλεσμά της η Πρωτοβουλία #Justice4ZakZackie. «Για εμάς που δεν θα συνηθίσουμε να ζούμε χωρίς τον άνθρωπό μας, που δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα, που δεν θα ξεχάσουμε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Η προχθεσινή διαδήλωση ήταν διαφορετική επειδή έχει μεσολαβήσει η τελεσίδικη απόφαση ενοχής των δύο κατηγορούμενων για τη δολοφονία της Ζackie. Διαφορετική, όχι επειδή η ομόφωνη καταδίκη δικαίωσε το κίνημα που διεκδίκησε μαχητικά δικαιοσύνη για το λιντσάρισμα από «αγανακτισμένους νοικοκυραίους»· ήταν διαφορετική γιατί οι διαδηλωτές υπενθύμισαν πως τα αιτήματα για δικαιοσύνη, συμπερίληψη και ισότητα δεν περιορίζονται μέσα σ’ ένα δικαστήριο, αλλά είναι ένας αγώνας που θα συνεχιστεί στον δρόμο.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν το απόγευμα του Σαββάτου τους δρόμους της Αθήνας συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο σημείο της δολοφονίας αφήνοντας λουλούδια και κόκκινα ροδοπέταλα στο σημείο της δολοφονίας. Πλήθος κουίρ ατόμων, μελών ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, φεμινιστικών συλλογικοτήτων και άλλων αλληλέγγυων, υπό στενό κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων, φώναζαν αντιφασιστικά και αντικατασταλτικά συνθήματα, όπως και συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού:

«Η Ζackie ζει τσακίστε τους ναζί», «H Zackie ανήκει στην τάξη των φτωχών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «Νο Ζackie, no peace», «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία», «ΕΛ.ΑΣ., Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών». Οταν οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από τη Βουλή, άφησαν στο έδαφος το κεντρικό πανό της Πρωτοβουλίας που βρισκόταν στη κεφαλή της πορείας «Οργή και θλίψη, η Ζάκι θα μας λείψει - Οι ζωές μας έχουν αξία» και ένωσαν τις φωνές τους με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Πορείες μνήμης πραγματοποιήθηκαν την ίδια ώρα σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Την αλλαγή της ονομασίας της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου, στη μνήμη του άγρια δολοφονημένου ακτιβιστή, ζητούν με επιστολή τους προς τον Δήμο Αθηναίων, κάτοικοι, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι της οδού Γλάδστωνος. «Εχουν περάσει ήδη έξι χρόνια από τη δολοφονία που συνέβη στον δρόμο μας και θεωρούμε πως είναι σημαντικό να αποδοθεί τιμή στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου» σημειώνουν. «Η μετονομασία του δρόμου μας θα είναι ένα ελάχιστο συμβολικό αλλά και σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της συλλογικής μνήμης και θα προσδώσει ορατότητα και αναγνώριση στο σύνθημα “Ποτέ ξανά».

»Η οδός Ζακ Κωστόπουλου θα αποτελέσει ένα τοπόσημο μνήμης και συμβολισμού για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από πλευράς σας η μετονομασία της οδού Γλάδστωνος θα σηματοδοτήσει την αναγνώριση, ώστε κανένα έγκλημα με έμφυλα ή ρατσιστικά κίνητρα να μην μπορεί να ξεχαστεί από την ελληνική κοινωνία».

Την επιστολή υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, η Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος και τα σωματεία εργαζομένων στον χώρο του χορού, του Εθνικού Θεάτρου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπως και το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας