• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.4°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 26.8°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.6°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.4°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 28.3°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  67%

Το πανό που άνοιξε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει: «Η λιτότητα σκοτώνει»

Αρνητές της ευρω-υποκρισίας

 • A-
 • A+

Τους κοιτάζουν μάλλον παραξενεμένοι, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν τι γράφουν τα μπλουζάκια που φορούν. Αλλά οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στο Ευρωκοινοβούλιο με το μότο «κανένας μόνος του στην κρίση» δεν είναι η πρώτη φορά που ξαφνιάζουν τους αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Είναι οι μόνοι από τους 45 Ευρωπαίους που αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Το Ευρωκοινοβούλιο τους απέκλεισε από την τελετή, αρνήθηκε να τους καλύψει τα έξοδα μετάβασης, άλλαξε την ημέρα της βράβευσης για να μην του δημιουργήσουν κι άλλα προβλήματα, αλλά ετούτοι οι παράξενοι τύποι βρήκαν τον τρόπο κι έφτασαν στις Βρυξέλλες.

Οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Ιατρείου του Ελληνικού και ο Κώστας Πολυχρονόπουλος από τη συλλογική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος» άνοιξαν χθες τα πανό τους μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο κι ενώπιον ξένων δημοσιογράφων για να εξηγήσουν γιατί αρνήθηκαν το βραβείο, αλλά και τι ακριβώς συμβαίνει με τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα των μνημονίων.

Δίπλα τους αλληλέγγυοι ακτιβιστές από τη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο, αλλά και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, που κάλυψαν από κοινού τα έξοδα και οργάνωσαν τη συνέντευξη Τύπου.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 για να επιβραβεύει δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που «έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών».

Είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που κάποιοι το αρνούνται, αλλά ίσως είναι και η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βραβεύουν εκείνους που φροντίζουν τα θύματα των πολιτικών τους. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο και οι Ελληνες νικητές αρνήθηκαν τη βράβευσή τους.

«Θα ήταν μέγιστη υποκρισία» λέει ο Κώστας Πολυχρονόπουλος. «6,3 εκατομμύρια του πληθυσμού ζουν στο όριο της φτώχειας. Ποιος μου δίνει το βραβείο; Αυτοί που το έκαναν αυτό; Αν δεν σβήσουμε τη φωτιά θα πάει και στη διπλανή χώρα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξανασκεφτούν τι κάνουν. Μου αρέσει η Ευρώπη του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της αγάπης, του σεβασμού, όχι η Ευρώπη που δεν σέβεται τη διαφορετικότητα, όχι η Ευρώπη του κανιβαλισμού».

Το μήνυμα

«Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι άθλια λόγω της λιτότητας. Καταλαβαίνουμε γιατί δεν πήρατε το βραβείο κι έχουμε καθήκον να μεταφέρουμε το μήνυμά σας» τόνισε η συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς.

«Παλεύουμε οι Ελληνες να μην είμαστε μόνοι - είμαστε το χειρότερο πειραματόζωο της Ευρώπης» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτό που συμβαίνει είναι εναντίον όλης της Ευρώπης θα διαλύσει και τις κοινωνίες της και την ίδια». «Η λιτότητα και η ανταγωνιστικότητα σκοτώνει τους ανθρώπους χωρίς βόμβες» υπογράμμισε η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

«Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτές τις πολιτικές» τόνισε ο Γιώργος Βήχας.

«Το ΜΚΙΕ είχε δώσει στοιχεία, αλλά απογοητευτήκαμε από το πόρισμα που έβγαλε για την Ελλάδα, δεν ήταν σκληρό. Αρνηθήκαμε το βραβείο για να αφυπνίσουμε το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα έρχεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι για να το ανατρέψουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαστούκι στη λιτότητα» παρά τους εκβιασμούς
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και η συλλογική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος», αφού αρνήθηκαν το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2015, θα ταξιδέψουν με δικά τους έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...
«Χαστούκι στη λιτότητα» παρά τους εκβιασμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρυξέλλες: συστήνουν να δεχτούμε πρόσφυγες από την Ε.Ε...
​Τη βελτίωση της διαδικασίας ασύλου, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω βελτιώσεων επισημαίνει η Ε.Ε. στη δεύτερη σύσταση που εξέδωσε χτες προς την Ελλάδα, προκειμένου να προσαρμοστεί πλήρως η χώρα μας στον...
Βρυξέλλες: συστήνουν να δεχτούμε πρόσφυγες από την Ε.Ε...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το κοινό στην Ευρώπη βγαίνει σοκαρισμένο από τις αίθουσες»
Κάθε φορά που ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ του Γ. Αυγερόπουλου βγαίνει στις αίθουσες είναι είδηση. Η τελευταία του δουλειά, ωστόσο, είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Οχι μόνο γιατί πρόκειται για μια άρτια και...
«Το κοινό στην Ευρώπη βγαίνει σοκαρισμένο από τις αίθουσες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κίνδυνος για τα εργασιακά δικαιώματα η άνοδος των νεοφιλελεύθερων»
Την ανησυχία της για τα δικαιώματα των εργαζομένων εκφράζει η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κωνσταντίνα Κούνεβα σημειώνει ότι...
«Κίνδυνος για τα εργασιακά δικαιώματα η άνοδος των νεοφιλελεύθερων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
Το σχέδιό του για το προσφυγικό, που έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε επίσημη συνέντευξη, παρά το γεγονός...
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχυρωθείτε γιατί καταστρεφόμαστε
Καθώς οι φυσικές καταστροφές πληθαίνουν ανησυχητικά -με 200 νεκρούς μόνο τον τελευταίο χρόνο στην Ε.Ε.- και ο υπάρχων ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να δρα ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα, η...
Οχυρωθείτε γιατί καταστρεφόμαστε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας