Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
46%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
53%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
63%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
57%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.6° 20.6°
3 BF
50%
Βέροια
Αίθριος καιρός
19°C
19.5° 19.5°
1 BF
42%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
50%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 19.3°
1 BF
66%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
69%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
23.5° 23.5°
2 BF
67%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
4 BF
59%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
4 BF
62%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 19.0°
1 BF
50%
Λαμία
Αίθριος καιρός
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
44%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 24.3°
3 BF
72%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
22.6° 22.6°
2 BF
51%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
19.6° 19.6°
1 BF
47%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
20°C
19.5° 19.5°
1 BF
42%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου, 2024
Πορεία
Από προηγούμενη κινητοποίηση κατοίκων

Καίρια παρέμβαση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος για το Κάστρο Λευκάδας

Σημαντική παρέμβαση υπέρ της κινητοποίησης των κατοίκων και φορέων της Λευκάδας κατά της ιδιωτικοποίησης της παραλίας του Κάστρου και της ευρύτερης περιοχής λόγω του εξαιρετικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντός της έκανε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η οποία ιδρύθηκε το 1972 ως αντίδραση στις τεράστιες καταστροφές που επέφερε η δικτατορία στον φυσικό πλούτο και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας, και δη με τη στήριξη σημαντικών επιχειρηματιών που δρούσαν στο εξωτερικό, και έκτοτε έχει δώσει πολλές μάχες για τη διάσωση σημαντικών μνημείων.
Με ανακοίνωσή της χθες η ΕΛΛΕΤ τάσσεται σαφώς υπέρ των θέσεων που έχει εκφράσει η «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση περιοχής του Κάστρου της Λευκάδας» (για την οποία επανειλημμένα έχει γράψει η «Εφ.Συν.», όπως μεταξύ άλλων: «Κερκόπορτα» για την άλωση του «Κάστρου» Λευκάδας, 16/6/2023), πράγμα που έχει τη σημασία του εν όψει της εκδίκασης προσφυγών της εταιρείας NOTION, που διεκδικεί την περιοχή για να αναπτύξει φαραωνικών διαστάσεων τουριστικές υποδομές, στο ΣτΕ κατά σχετικών αποφάσεων του δήμου αλλά και της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Η ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ αναφέρει:
«Είναι πολύ αισιόδοξο και παρήγορο, ότι πολλοί πολίτες της Χώρας μας εμπνέονται από τις αξίες, που συνδέονται με την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου. Αυτό αποδεικνύεται και από τις ενέργειες της ομάδας κατοίκων της Λευκάδας "Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση περιοχής του Κάστρου της Λευκάδας", που αριθμεί περίπου 1.500 μέλη και που αγωνίζεται για τη διάσωση ενός τόπου άρρηκτα συνδεδεμένου με το Κάστρο της Αγίας Μαύρας της Λευκάδας, χαρακτηρισμένου με πολλαπλά καθεστώτα προστασίας και ενταγμένου ιστορικά στη ζωή της πόλης της Λευκάδας.

Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε καθεστώς αρχαιολογικής προστασίας, είναι τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από ενεργό φάρο, σε καθεστώς προστασίας του Δικτύου natura 2000, στην περιαστική περιοχή της πόλης της Λευκάδας και εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως τοπίο περιφερειακής εμβέλειας από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) το οποίο δίνει και τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογική ζώνη Α' απολύτου προστασίας και αδόμητη και ως "ο απαραίτητος ζωτικός χώρος που πρέπει να παραμείνει ελεύθερος κτισμάτων, με τον οποίο το Φρούριο της Αγίας Μαύρας συντίθεται σε αδιάσπαστη πολιτιστική ενότητα". Αλλωστε αυτό απορρέει κι από τον αρχαιολογικό νόμο, που ορίζει ότι "οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν και το απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον, που επιτρέπει στα σωζόμενα μνημεία να συντίθενται σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα". Το μόνο που επιτρέπεται σε μια τέτοια περιοχή κατά νόμον, μετά από συγκεκριμένη διαδικασία, είναι μόνο η κατασκευή κτισμάτων ή προσθηκών σε υπάρχοντα κτίρια, που είναι αναγκαία για την ανάδειξη των μνημείων ή χώρων. Το υφιστάμενο στην έκταση εγκαταλελειμμένο οινοποιείο ΤΑΟΛ, το οποίο είναι και καταγεγραμμένο ως κτίριο βιομηχανικής κληρονομιάς, μπορεί κατά συνέπεια να μετατραπεί και να φιλοξενεί μόνο χρήση που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του μνημείου – πολιτιστικού τοπίου. Η "Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση περιοχής του Κάστρου της Λευκάδας" έχει προτείνει το ΤΑΟΛ να μετατραπεί σε ένα μοναδικό Μουσείο Οινοποιίας (δηλαδή σε συναφή χρήση με την αρχική) και όχι να μετατραπεί σε ξενοδοχειακή εγκατάσταση ή άλλη τουριστική χρήση, για τις οποίες έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον

Η έκταση του ΤΑΟΛ είναι ακριβώς ο τόπος που αναδεικνύει το Κάστρο και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά μιας παράκτιας αμμώδους περιοχής του Ιονίου πελάγους ανάμεσα από θάλασσα και λιμνοθάλασσα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στηρίζει τις προσπάθειες για την προστασία της περιοχής του Κάστρου. Η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τις διατάξεις προστασίας του συνόλου της περιοχής, προκειμένου να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον».
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καίρια παρέμβαση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος για το Κάστρο Λευκάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας