Ενα περιστατικό που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς έχει άμεση σχέση με τη ζωή ενός νέου ανθρώπου που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Αίγινα, αλλά και τις ακατανόητες αποφάσεις του υπουργείου Ναυτιλίας, έγινε γνωστό χθες από την ιστοσελίδα enikos.gr.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μοναδικό πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος που εξυπηρετούσε την Αίγινα και τα γύρω νησιά, στα τέλη Αυγούστου έφυγε από το νησί προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης. Στη συνέχεια όμως, αντί να επιστρέψει στο νησί, μεταφέρθηκε στο περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας στη ΔΕΘ. Ωστόσο προχθές συνέβη στην Αίγινα ένα σοβαρό τροχαίο, στο οποίο τραυματίστηκε ένας 23χρονος ο οποίος τελικά χρειάστηκε να μεταφερθεί στον Πειραιά με θαλάσσιο ταξί, προκειμένου να γίνει η διακομιδή του στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Αττικόν». O νεαρός κατέληξε κατά τη μεταφορά του.
Χθες, μετά το δημοσίευμα, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από την τοπική κοινωνία, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αναφέρθηκε στο περιστατικό, λέγοντας ότι η διακομιδή του τραυματία πραγματοποιήθηκε κατόπιν της προβλεπόμενης συνεργασίας του ΕΚΑΒ με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Συγκεκριμένα, διακομίστηκε ένας 23χρονος, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, με το επιβατικό τουριστικό σκάφος «ΤΖΑΜΑΪΚΑ ΙΙ». Η διακομιδή πραγματοποιήθηκε με συνοδεία γιατρού και εκτελέστηκε εντός 44 λεπτών. Ο χρόνος απόκρισης ήταν άμεσος και δεν υπήρξε καθυστέρηση στη διακομιδή. Το τουριστικό σκάφος που τελικά επελέγη από το ΕΚΑΒ ήταν άμεσα διαθέσιμο, ενώ ο συνολικός χρόνος μεταφοράς στο λιμάνι του Πειραιά ήταν εφάμιλλος με αυτόν που θα χρειαζόταν και το ΠΛΣ 1068.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιλογή να μετακινηθεί το ΠΛΣ 1068 στη ΔΕΘ, το Λιμενικό υποστηρίζει ότι έγινε με επιχειρησιακά κριτήρια, λόγω της εγγύτητας-γειτνίασης της Αίγινας με τον Πειραιά (18 ναυτικά μίλια), της τακτικότατης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του νησιού και του πλήθους διατιθέμενων πλωτών μέσων ακόμα και για την κάλυψη έκτακτης ανάγκης. Τα υπόλοιπα επτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, βρίσκονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές (Νάξο, Λέρο, Ρόδο, Σκιάθο, Κέρκυρα, Σαμοθράκη, Ιθάκη) με δυσκολότερη πρόσβαση σε μεγάλα νοσοκομεία.
Ωστόσο τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα: Γιατί έπρεπε να πάει το πλωτό ασθενοφόρο στη ΔΕΘ και μάλιστα όταν το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό γνωρίζουν ότι η περιοχή του Αργοσαρωνικού διαθέτει μόνο ένα, καθώς οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα υπόλοιπα 7 είναι μακριά; Τι ακριβώς πρόσφερε η παρουσία του στη ΔΕΘ; Τι είδους έκθεμα ήταν αυτό; Και αν συμφωνήσουμε ότι για κάποιους λόγους, τους οποίους δεν καταλαβαίνουμε, έπρεπε να πάει, ποιος αποφάσισε να μείνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα;
Σημειώνεται ότι το ΠΛΣ 1068 εντάχθηκε στον στόλο του Λιμενικού Σώματος με έδρα το Λιμεναρχείο Αίγινας ώστε να καλύψει τις ανάγκες του Αργοσαρωνικού τον Οκτώβριο του 2021.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας